1
ANEXA 1 LA HOTĂRÂREA CONSILIULUI LOCAL
Metodologia de atestare a persoanelor fizice şi autorizare a persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în Municipiul Timişoara
CAP.1 – Dispoziţii generale
Art.1 Potrivit Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi H. G. 1588/2007 – Norma Metodologică de aplicare a Legii 230/2007, persoanele fizice/juridice care au calitatea de administrator imobile sunt atestate/autorizate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii administraţiei publice locale în baza unei hotărâri de consiliu local.
CAP.2 Metodologia de atestare a persoanelor fizice pentru îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în Municipiul Timişoara :
Art.2 Pot fi atestate ca administrator de imobil numai persoanele fizice care
îndeplinesc următoarele condiţii: a) au capacitate deplină de exerciţiu; b) sunt apte din punct de vedere medical pentru a îndeplini funcţia de administrator de imobil; c) nu au suferit o condamnare printr-o hotărâre judecătorească, rămasă definitivă, pentru săvârşirea unei infracţiuni; d) au cel puţin învăţământ obligatoriu şi calificare profesională prin învăţământ profesional, şcoală profesională sau prin programe de formare profesională în sistemul de formare profesională a adulţilor, absolvite cu diplomă;
e) au urmat un curs de pregătire profesională pentru funcţia de administrator de imobil, organizat în condiţiile legii;
f) să fi obţinut la examenul de atestare nota finală minim 70 de puncte. g) au domiciliul/resedinta pe raza municipiului Timișoara
Art.3 Certificarea calităţilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice
activitatea de administrator de imobile se va face de către Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice. Art.4 Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va afişa pe site – ul Primăriei Municipiului Timișoara data până la care persoanele fizice trebuie să depună actele solicitate în vederea înscrierii la examenul de atestare, locul depunerii acestora, bibliografia în baza căreia vor fi elaborate subiectele examenului de atestare, data, ora şi locul susţinerii acestuia.
Art.5 În vederea atestării, solicitantul va depune următoarele acte:
a) cerere tip; b) curriculum vitae;
c) copia documentului de identitate (certificata pentru conformitate cu originalul, la depunere, de Serviciul Relaţionare Directă cu Cetăţenii din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara);
2
d) copii ale actelor de studii (certificate pentru conformitate cu originalul, la depunere, de Serviciul Relaţionare Directă cu Cetăţenii din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara) ; e) certificatul de cazier judiciar, în original; f) certificat de cazier fiscal, în original; g) adeverinţă medicală de la medicul de familie din care să rezulte că este apt din punct de vedere medical pentru desfășurarea activității de administrator; h) aviz psihologic, in original; i) copia certificatului de pregătire profesională pentru funcţia de administrator de imobil, organizat în condiţiile legii de firme autorizate (certificată pentru conformitate cu originalul, la depunere, de Serviciul Relaţionare Directă cu Cetăţenii din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara); j) copia chitanţei de plată a taxei de înscriere la examenul de atestare.
Art.6 (1) După depunerea dosarului complet cuprinzând actele solicitate, Serviciul
Relaționare Directă cu Cetățenii va întocmi şi va publica pe site – ul Primăriei Municipiului Timișoara listele cu persoanele fizice care vor susţine examenul de atestare, după aprobarea dosarelor de către Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice. (2) Persoanele fizice ale căror dosare au fost respinse pot depune contestaţii în termen de 24 de ore de la afişarea listelor cu persoanele fizice care vor susţine examenul de atestare. Soluţionarea acestor contestaţii se va face de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor, în termen de 3 zile lucratoare de la expirarea termenului de depunere al contestaţiilor. Art.7 Examenul de atestare a persoanelor fizice constă în susţinerea unei probe scrise. (1) Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice va elabora subiectele examenului de atestare, în baza bibliografiei afişate şi publicate. Examenul de atestare va consta într–un test grilă având 100 de întrebări, pentru fiecare întrebare acordându-se 1 punct. Pentru a fi declarat admis, fiecare concurent va trebui să obţină minim 70 puncte. (2) Rezultatele obţinute în urma examenului de atestare vor fi afişate de către Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii pe site – ul Primăriei Municipiului Timișoara în cel mult 5 zile lucrătoare de la data susţinerii acestuia. (3) Persoanele fizice care nu au promovat examenul de atestare pot depune contestaţii în termen de 24 ore de la afişarea rezultatelor. Soluţionarea acestor contestaţii se va face de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor în termen de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere al contestaţiilor. (4) Rezultatele finale ale examenului de atestare vor fi afişate de Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii pe site – ul Primăriei Municipiului Timișoara în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data soluţionării contestaţiilor. (5) Persoanele fizice care au susţinut şi promovat examenul de atestare vor fi validate în urma unei hotărâri a Consiliului Local Timişoara, la propunerea Comisiei de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice. Art.8 Atestatele, menite sa certifice calităţile profesionale ale persoanelor fizice care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor, se eliberează pentru o perioadă nedeterminată si au valabilitate pe tot teritoriul Romaniei.
3
Art.9 Atestatul va menţiona datele de identitate ale titularului(codul numeric personal), autoritatea emitentă, faptul că se eliberează pe o perioadă nedeterminată, că este valabil pe întreg teritoriul Romaniei şi se semnează de către Primarul Municipiului Timişoara. CAP.3. Retragerea atestatului. Art.10 Retragerea atestatului se va face în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru atestare precizate la art.2 sau în urma săvârşirii unei infracţiuni, constatată prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă, în condiţiile legii.
Art.11 Retragerea atestatului se va face în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile comunicate Serviciului Relaționare Directă cu Cetățenii.
Art.12 Retragerea atestatului se va face în baza unei hotărâri a Consiliului Local la propunerea Comisiei de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice. Art.13 Hotărârea Consiliului Local privind retragerea atestatului se va comunica administratorului vizat, în termenul prevazut de Legea 215/2001 a administrației publice locale, republicată și modificată. CAP. 4. Autorizarea persoanelor juridice Art.14 Pot fi autorizate pentru activităţi de administrare numai persoanele juridice specializate care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) să aibă ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract;
b) să aibă angajate persoane fizice atestate în condiţiile prezentei hotărâri de consiliu local;
c) să dovedească faptul că au bonitate financiară;
Art. 15 Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii va afişa şi va publica pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara actele solicitate pe care persoanele juridice specializate trebuie să le depună în vederea autorizării şi locul depunerii acestora.
Art.16 În vederea autorizării, persoana juridică va depune următoarele acte: a) cerere-în original; b) actul constitutiv al persoanei juridice -în copie; c) certificat de înregistrare emis de Oficiul Registrului Comerțului în a cărei rază teritorială persoana juridică îşi are sediul sau sentința de înfiintare -în copie; d) certificat de înregistrare fiscală -în copie; e) certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului în a cărei rază teritorială persoana juridică îşi are sediul, din care să reiasă că obiectul de activitate este exclusiv domeniul asociaţiilor de proprietari ori activitatea principală este administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract, conform listei codurilor CAEN în vigoare - în original; f) certificate de atestare fiscală privind îndeplinirea obligatiilor exigibile către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat si bugetul local, valabile la data depunerii cererii -în original; g) certificatul de cazier fiscal, valabil la data depunerii cererii -în original;
4
h) contractele individuale de muncă încheiate în condiţiile legii între persoana juridică şi persoanele fizice atestate pentru administrarea de imobile, -în copie; i) atestatele persoanelor fizice angajate conform lit.h) -în copie; j) ultimul bilanţ contabil depus la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, din care să rezulte că nu a înregistrat pierderi în ultimul an -în copie; k) scrisoare de bonitate financiară emisă de banca solicitantului -în original.
Art.17 După depunerea dosarului cuprinzând actele solicitate, Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii va verifica actele depuse şi va solicita după caz, completarea acestora. Ulterior, după aprobarea de către Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice, se va contacta persoana juridică pentru ridicarea autorizației, în termen de 5 zile lucrătoare. Art.18 Persoanele juridice autorizate se vor prezenta o dată la 2 ani la Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii pentru reînnoirea autorizaţiei şi vor depune certificatul de cazier fiscal. CAP. 5. Retragerea autorizaţiei Art.19 Retragerea autorizaţiei persoanei juridice specializate poate interveni:
a) în cazul în care persoana juridică specializată nu mai îndeplineşte una din condiţiile prevăzute pentru autorizare;
b) în cazul în care persoana juridică specializată nu prezintă o dată la 2 ani un certificat de cazier fiscal eliberat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timișoara.
Art.20 În cazul îndeplinirii prevederilor art. 19 lit. a sau b, Comisia de atestare a
persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice se întruneşte pentru începerea procedurii de retragere a autorizaţiei. Decizia Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice poate fi contestată de persoana juridică în termen de 24 de ore la Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor. Art.21 Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor se pronunţă, în termen de 3 zile lucrătoare, asupra contestaţiilor depuse pentru retragerea autorizaţiilor.
Art.22 În termen de 24 de ore de la soluţionarea contestaţiilor, Comisia de Soluţionare
a Contestaţiilor va comunica decizia sa Comisiei de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice. Art.24 Retragerea autorizaţiei persoanelor juridice specializate se va face la propunerea Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice prin hotărâre a Consiliului Local. Hotărârea Consiliului Local se va comunica persoanei juridice vizate în termenul prevazut de Legea 215/2001 a administrației publice locale, republicată și modificată.
Art.25 În cazul pierderii certificatului de atestare/autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de administrare de imobile, în baza unei cereri a titularului se va elibera un alt certificat sau o alta autorizatie cu mențiunea duplicat.
5
CAP.6 Organizarea şi funcţionarea comisiei de atestare a administratorilor de imobile/autorizare a persoanelor juridice şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor Art.26 In vederea atestarii persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice se constituie o comisie formata din cinci membrii, specialisti in domeniul juridic, tehnic, financiar-contabil, al legislatiei muncii si a raporturilor de munca, desemnati prin dispozitie emisa de Primarul Municipiului Timisoara. Şedinţele comisiei sunt conduse de un preşedinte, ales dintre membrii comisiei, prin vot deschis.
Art.27 Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice se întrunește și își desfășoară activitatea ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui acesteia. Comisia este valabil întrunită în prezența a jumătate plus unu din numărul membrilor săi. Hotărârile comisiei vor fi luate cu votul majorității membrilor prezenți și vor fi consemnate într-un proces-verbal. Art.28 În vederea soluţionării contestatiilor, la nivelul autorităţii se înfiinţează o Comisie de soluţionare a contestaţiilor ai cărei membrii vor fi numiţi prin dispoziţie a Primarului Municipiului Timişoara. Comisia de soluţionare a contestaţiilor va fi compusă din cinci membrii, specialiști în domeniul juridic, tehnic, financiar-contabil, al legislației muncii și a raporturilor de munca.
Art.29 Secretariatul comisiilor va fi asigurat de către personalul Serviciului Relaționare Directă cu Cetățenii.
Art.30 Comisia de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice are următoarele atribuţii:
a) aprobă lista cu persoanele fizice care vor participa la examenul de atestare şi lista cu persoanele juridice propuse pentru autorizare;
b) elaborează subiectele examenului de atestare; c) verifică testele grilă susţinute de persoanele fizice; d) întocmește lista cu rezultatele finale ale persoanelor fizice care au susţinut examenul
de atestare şi lista cu persoanele juridice propuse pentru autorizare; e) propune Consiliului Local retragerea atestatului/autorizaţiei administratorilor
persoane fizice şi juridice. Art.31 Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor are următoarele atribuţii:
a) soluţionează în termenul stabilit contestaţiile depuse; b) transmite Comisiei de atestare a persoanelor fizice/autorizare a persoanelor juridice
decizia referitoare la rezultatele contestaţiilor. Sef Serviciu Relationare Directa cu Cetatenii Intocmit Ioana Domnica Georgiu Mihaela Popescu
Cod FO53-03,Ver.2
ROMÂNIA JUDETUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMISOARA SC 2017-28387/12.12.2017
EXPUNERE DE MOTIVE PRIVIND OPORTUNITATEA PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE
Proiect de hotarare privind aprobarea metodologiei de atestare a persoanelor fizice şi de autorizare a persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în
Municipiul Timişoara
Prin Hotararea Consiliului Local 165/08.05.2017 privind modificarea si aprobarea Organigramei si Statului de Functii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timisoara, Serviciul Relationare Directa cu Cetatenii a preluat atributiile privind relationarea cu asociatiile de proprietari.
Consiliul Local sprijina activitatea asociatiilor de proprietari pentru realizarea scopurilor si sarcinilor ce le revin, conform prevederilor legale in vigoare.
Persoanele fizice care au calitatea de administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local. Atestatul are drept scop certificarea calităţilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari.
De asemenea autoritatile administratiei locale autorizeaza persoanele juridice specializate pentr activitatea de administrare de imobile. Urmare a celor de mai sus consideram necesara si oportuna promovarea proiectului de hotarare privind aprobarea metodologiei de atestare a persoanelor fizice şi de autorizare a persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în Municipiul Timişoara
PRIMAR SECRETAR NICOLAE ROBU SIMONA DRAGOI
ROMÂNIA JUDEŢUL TIMIŞ CONSILUL LOCAL PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA
Certificat de atestare a calităţii de Administrator de imobile Nr………………………/……………………………
În urma promovării examenului de atestare a calităţii de administrator , persoană fizică, în sesiunea........................., se eliberează prezentul certificat domnului/doamnei………………………………………, C.N.P................................................................................ Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil pe tot teritoriul României. PRIMAR Seria No-00000 COD FO 35-01, VER.02
ROMÂNIA JUDEŢUL TIMIŞ CONSILUL LOCAL PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA
Autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de administrare imobile Nr………………………/……………………………
Se autorizează persoana juridică .............................................................................................având sediul profesional în.......................................................................................................................,activitatea principală............................................................CUI................................nr. de ordine în registrul comerţului....................................... din data de.....................................,reprezentată de ..............................................................................C.N.P............................................... ,pentru desfăşurarea activităţii de administrare imobile. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, autorizaţia de administrare se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabilă pe tot teritoriul României. PRIMAR Seria No-00000 COD FO 35-02, VER.02
Cod FO53-01,Ver.1
ROMÂNIA JUDETUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMISOARA PRIMĂRIA SC2017-28389/12.12.2017
RAPORT DE SPECIALITATE
Proiect de hotarare privind aprobarea metodologiei de atestare a persoanelor fizice şi de
autorizare a persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în Municipiul Timişoara
Având în vedere Expunerea de motive nr. SC 2017-28387/14.11.2017 a Primarului Municipiului
Timișoara și proiectul de hotărâre privind aprobarea metodologiei de atestare a persoanelor fizice şi de
autorizare a persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în Municipiul
Timişoara, facem următoarele precizări:
Prin Hotararea Consiliului Local 165/08.05.2017 privind modificarea si aprobarea Organigramei
si Statului de Functii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timisoara, Serviciul
Relationare Directa cu Cetatenii a preluat atributiile privind relationarea cu asociatiile de proprietari.
Potrivit art. 52 alin 1din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea
asociatiilor de proprietari „consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor
municipiului Bucureşti sprijină activitatea asociaţiilor de proprietari pentru realizarea scopurilor şi
sarcinilor ce le revin, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.
Articolul 54 alin 1 si 2 din aceeasi lege prevede ca “persoanele fizice care au calitatea de
administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din
cadrul autorităţii administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local. Atestatul are
drept scop certificarea calităţilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de
administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari”.
De asemenea autoritatile administratiei locale autorizeaza persoanele juridice specializate pentru
activitatea de administrare de imobile.
Cod FO53-01,Ver.1
Având în vedere prevederile legale expuse în prezentul raport, apreciem că proiectul de hotărâre privind
aprobarea metodologiei de atestare a persoanelor fizice şi de autorizare a persoanelor juridice pentru
îndeplinirea funcţiei de administrator de imobile în Municipiul Timişoara, îndeplinește condițiile pentru
a fi supus dezbaterii și aprobării plenului consiliului local.
Secretar Sef Serviciu Relationare Directa cu Cetatenii Simona Dragoi Ioana Georgiu Intocmit Mihaela Popescu