MUNICIPIUL TIMIŞOARA Anexa la HCL nr. Înregistrat la nr_________________ din___________________________ din data de
CONTRACT DE ÎNCHIRIERE pentru suprafeţele locative cu altã destinaţie decât aceea de locuinţã
Nr. ______/___________
I. PÃRŢILE CONTRACTANTE
Municipiul Timisoara, B-dul C.D. Loga nr. 1, reprezentat prin D-nul Primar
NICOLAE ROBU, în calitate de LOCATOR şi S.C________________________________________________________________
societate comercială de naţionalitate română, cu sediul în_____________________________str._______________________________nr.____ înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.__________________________din________________ Cod Unic de Inregistrare nr. ____________________________________ reprezentată prin _________________________________, cu delegaţia nr________________ din ______,în calitate de LOCATAR, a intervenit urmãtorul contract de închiriere .
Primul în calitate de LOCATOR închiriazã în baza HCL nr.____________ din__________, iar al doilea în calitate de LOCATAR ia cu chirie spaţiul cu alta destinaţie decât aceea de locuinţă situat in Timisoara, str._____________________________ nr._____, in suprafaţa de____ mp. , inscris in Cartea Funciara nr. _______________, nr. top. _______________________
II. OBIECTUL CONTRACTULUI Art.1. Obiectul contractului constă în închirierea şi exploatarea de către părţile
contractante a spaţiului construit în suprafaţă de___mp. , inscris in Cartea Funciara nr. _______________, nr. top. _______________________.
A. Suprafeţele locative folosite în exclusivitate. Numãr total încãperi________folosite
pentru________________________________________ în suprafatã de_____________mp, din care ________anexe în suprafatã de_______________mp.
B. Suprafeţele locative folosite în comun. Numãr total încãperi_____folosite
pentru_______________________________________ _________________________________________________în suprafaţã de
______________mp, din care aferentă chiriaşului din prezentul contract în ________încăperi sunt_______________mp.
C. Din curtea sau grãdina aferentã clãdirii în suprafaţã de _________________mp, revine chiriaşului o suprafaţă de _______________mp, folositã pentru________________
Art.2. Predarea-primirea suprafeţelor închiriate este consemnatã în alãturatul
proces-verbal, ce face parte integrantã din prezentul contract.
III. DURATA CONTRACTULUI Art.3. Prezentul contract de închiriere se încheie pe o perioadă de_____ani, cu
începere de la data de_________________ până la data de ______________. Intenţia de prelungire a contractului va fi notificată de LOCATAR, LOCATORULUI cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea contractului, prin scrisoare recomandată.
IV. CHIRIA Art.4. Chiria lunarã datorată de LOCATAR pentru spaţiul închiriat este de
__________euro/m.p., stabilită prin fişa de calcul a chiriei ce face parte integrantã din prezentul contract, calculată pe baza Hotărârii Consiliului Local nr._______/________şi se va achita în echivalentul în lei, la cursul BNR din ziua facturării. Preţul nu conţine TVA.
Chiria lunară va fi modificatã pe durata derulării contractului, prin hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Timişoara.
V. TERMENUL ŞI MODALITĂŢILE DE PLATĂ Art.5. Plata chiriei se face lunar, in primele 5 zile lucratoare ale fiecarei luni, pentru
luna in curs. Contul de virament al locatorului Municipiul Timisoara ___________________
deschis la Trezoreria Municipiului Timisoara. Contul de virament al chiriaşului_________________________________deschis la
Banca___________________________________________________. Art.6. Nerespectarea termenului de plată, respectiv pana in a treia zi lucratoare a
fiecarei luni, pentru luna in curs, se penalizează cu 1% pe zi întârziere din suma datorată. După perioada de 30 zile de intarziere in plata chiriei, contractul este reziliat de drept, conform dispozitiilor art.19 din contractul de inchiriere.
În termen de 10 zile de la constatarea rezilierii de drept a contractului, chiriaşul se obligă să pună la dispoziţia LOCATORULUI spaţiul în cauză; in caz contrar locatarul se obliga sa plateasca o despagubire pentru lipsa de folosinta a spatiului de 500 lei/zi pana la momentul evacuarii si predarii efective a spatiului.
VI. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE LOCATORULUI
Art.7. a). LOCATORUL are dreptul sa controleze modul cum este folositã si
întreţinutã de cãtre LOCATAR suprafaţa locativã închiriatã si sã se ia mãsurile ce se impun în vederea unei bune întreţineri, a folosirii judicioase si potrivit destinaţiei. b). LOCATORUL are obligatia sã predea suprafaţa locativã închiriatã pe bază de proces-verbal de predare-primire, la standardele şi condiţiile de funcţionare normale, conform destinaţiei pentru care a fost închiriat. c). LOCATORUL are obligatia să garanteze pe LOCATAR că are calitatea de unic utilizator al spaţiului închiriat. d). LOCATORUL are obligatia sa asigure LOCATARULUI liberul acces la spaţiul supus închirierii în regimul de funcţionare al LOCATARULUI. Accesele la spaţiul închiriat se fac conform traseelor indicate în planul anexat şi care face parte integrantă din contract. e). LOCATORUL are obligatia sa efectueze toate reparatiile care sunt necesare pentru a mentine bunul in stare corespunzatoare de intrebuintare pe toata durata locatiunii, conform destinatiei stabilite.
VII. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE LOCATARULUI Art.8. a). LOCATARUL are dreptul de folosinţă exclusivă a spaţiului pe întreagă
perioadă de valabilitate a prezentului contract de închiriere cu condiţia de a se conforma destinaţiei declarate a spaţiului închiriat.
b). LOCATARUL are dreptul să facă lucrări de amenajare interioară necesare desfăşurării activităţii sale în spaţiul închiriat, numai cu aprobarea scrisă din partea LOCATORULUI. Costurile acestor amenajări sunt în sarcina LOCATARULUI.
c). LOCATARUL are dreptul de a subînchiria spaţiul numai cu aprobarea prealabilă şi scrisă a LOCATORULUI.
d). LOCATARUL se obligă sã plãteascã chiria la termenul si în condiţiile stipulate prin contractul de închiriere.
e). LOCATARUL se obligă să efectueze lucrările de întreţinere şi reparaţii a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în folosinţa sa exclusivă.
f). LOCATARUL se obligă să elibereze spaţiul la data împlinirii termenului prevăzut în contractul de închiriere, sau a încetării acestuia în orice alt mod, în aceleaşi condiţii tehnice şi de igienă în care au fost preluate pe bază de proces verbal.
g). LOCATARUL se obligă să comunice cu cel puţin 90 zile înainte de eliberare, intenţia de a renunţa la folosinţa spaţiului închiriat, în situaţia intenţiei de reziliere a contractului înainte de împlinirea perioadei pentru care s-a încheiat contractul. In caz contrar, LOCATARUL va datora chiria pe o perioada de 3 luni de la data notificarii intentiei de reziliere a contractului.
h). LOCATARUL se obligă să ia toate măsurile privind prevenirea şi stingerea incendiilor, prevăzute de normele legale în vigoare pentru spaţiul închiriat.
i). LOCATARUL are obligaţia de a asigura curăţenia şi igienizarea în interiorul spaţiului închiriat pe toată durata contractului de închiriere.
j). LOCATARUL are obligaţia de a nu depozita materiale explozive, toxice sau radioactive în spaţiul închiriat, în dependinţele acestuia ori in imediata apropriere a spatiului inchiriat.
k). LOCATARUL are obligaţia să predea spaţiul închiriat, cel puţin în starea de folosinţă, la calitatea finisajelor şi al dotărilor din momentul predării spaţiului pe bază de proces-verbal de predare-primire. În situaţia în care LOCATARUL a adus îmbunătăţiri spaţiului închiriat prin lucrări de amenajare şi modernizare executate pe perioada derulării
contractului, spaţiul se va preda cu aceste îmbunătăţiri. Totodată LOCATARUL va preda spaţiul închiriat liber de orice sarcini. Mentiunile prevazute mai sus sunt aplicabile cu exceptia cazului prevazut de art. 15 alin. f.
VIII. NOTIFICĂRI
Art.9. În înţelesul prezentului contract, orice notificare adresată de o parte contractantă celeilalte, va fi valabil îndeplinită dacă va fi transmisă acestei ultimei părţi la adresa menţionată în preambulul prezentului contract, ori menţionată în eventualele acte adiţionale încheiate la contractul de închiriere, cu confirmare de primire. Notificările verbale nu sunt luate în considerare de nici una din părţi dacă nu sunt confirmate printr-un act scris. XI. RÃSPUNDEREA CONTRACTUALÃ
Art.10. Pentru neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare, pãrţile contractante
datoreazã despãgubiri, conform legilor în vigoare. Chiriaşul răspunde de stricăciunile şi distrugerile de orice natură, provocate
imobilului din culpa sa. Art.11. Forţa majorã, legal invocată şi dovedită, apãrã de răspundere părţile, cu
obligaţia înştiinţãrii în termen de 3 zile de la producerea evenimentului. Cazul de forţă majoră se va comunica celeilalte părţi de către partea interesată, prin
telex, fax, telefon, urmat de o scrisoare recomandată cu menţiunea constatării evenimentului de acest gen de către organele competente.
X. CLAUZE SPECIALE Art.12. La expirarea contractului de închiriere acesta poate fi prelungit numai cu
acordul scris al pãrţilor, cu notificare formulată cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea contractului, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile art.3 alin. 2.
Art. 13. Denunţarea unilaterală a contractului de către LOCATAR se poate face cu
un preaviz de 90 de zile, comunicat în condiţiile prevăzute de art. .3 alin. 2. Art.14. Contractul de închiriere poate fi reziliat din iniţiativa LOCATORULUI în
urmãtoarele situaţii: a). Neacceptarea clauzei privind actualizarea anuală a chiriei; b). În cazul schimbãrii destinaţiei spaţiului închiriat, fãrã acordul scris al
LOCATORULUI; c). În cazul subînchirierii sau folosirii spaţiului prin asociere fãrã acordul scris al
LOCATORULUI; d).Contractul de închiriere se reziliază de drept fără punerea în întârziere a
chiriaşului, dacă acesta nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioadă de 60 de zile.
e). Nerespectarea obligatiilor prevazute in contractul de inchiriere cu exceptia obligatiilor pentru a caror nerespectare se prevede o alta sanctiune;
f). Tacita relocaţiune nu este permisă. Art.15. Contractul de închiriere inceteaza de drept in urmatoarele situatii: a). În momentul încetãrii activitãţii pentru care chiriaşul a fost autorizat, indiferent
de motivul acestei încetãri; b). De la data emiterii Hotărârii Consiliului Local de aprobare a Planului Urbanistic
de Detaliu sau a Planului Urbanistic de Zonă, care schimbă destinaţia anumitor spaţii; c). De la data emiterii Hotărârii Consiliului Local prin care se hotărăşte vânzarea,
prin licitaţie publică, a spatiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă inchiriat; d). In situatia deschiderii procedurii generale de insolventa impotriva
LOCATARULUI; e). Prin ajungerea la termen a contractului de inchiriere; f). Daca bunul este distrus in intregime sau nu mai poate fi folosit potrivit
destinatiei stabilite prin contract; Art.16. Locatiunea inceteaza de drept , odata cu schimbarea titularului dreptului de
proprietate asupra spatiului. LOCATARUL va fi notificat cu privire la instrainarea spatiului.
Art.17. În cazul rezilierii sau încetării contractului de închiriere, din alte cauze
decât vina chiriaşului acesta va putea emite pretenţii privind restituirea sumelor investite pe perioada contractului pentru diferite lucrări de întreţinere şi amenajări ale spaţiului închiriat.
Aceste pretenţii nu vor putea fi emise în cazul în care contractul se reziliază din vina chiriaşului.
Art.18. Locatarul recunoaşte dreptul locatorului de a recurge imediat la
procedura prevăzută de cap. 2 din Titlul 11 Cod Procedură Civilă privind procedura de evacuare conform dispoziţiilor art. 1037 – Cod Procedură Civilă.
Art. 19. Pentru spatiile închiriate urmare a licitãrii chiriei, caietul de sarcini face
parte integrantã a contractului de închiriere.
Art.20. În caz de neexecutare a obligaţiilor prevăzute la art. 8 lit d. din contract, contractul de inchiriere va fi reziliat de plin drept, fără punere în întârziere, conform dispoziţiilor art. 1553 alin. 2 C.Civ.
Art. 21. Prin acordul de voinţă, părţile contractante convin să definească înţelesul
noţiunilor de "uz" şi "neuz" în cadrul prezentului contract, după cum urmează: - a. "Uzul" reprezintă folosirea (exploatarea) efectivă, cu caracter de continuitate,
pe toată durata contractului, a spaţiului închiriat. Prin "caracter de continuitate" părţile înţeleg folosirea (exploatarea) spaţiului conform destinaţiei avute în vedere la încheierea contractului, fără întreruperi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 21 din contract.
- b. "Neuzul" reprezintă nefolosirea (neexploatarea), totală sau parţială a spaţiului, conform destinaţiei sale, ori întreruperi ale folosinţei (exploatării), mai mari de 30 zile în cursul unui an calendaristic.
Art.22. Nu constituie situaţii de "neuz" următoarele întreruperi în folosinţa
(exploatarea) continuă a spaţiului.
a) concediul de odihnă al chiriaşului sau personalului acestuia, de cel mult 30 zile într-un an calendaristic.
b) efectuarea unor lucrări de reamenajare, modernizare sau reparaţie, de cel mult 60 zile într-un an calendaristic.
c) afectarea spaţiului urmare a unor evenimente definite ca "forţă majoră" (incendii, inundaţii, cutremur etc.).
Art.23. Neuzul de către chiriaş a spaţiului dă dreptul LOCATORULUI la rezilierea
de plin drept a prezentului contract, conform dispozitiilor art. 19 din contract. Părţile contractante acceptă faptul că închirierea spaţiului are drept scop
desfăşurarea de către chiriaş a unor activităţi în beneficiul clientelei sale, care este parte a comunităţii locale şi că aceste activităţi trebuie să aibă un caracter de continuitate.
Art.24. Situaţia de neuz se constată de către inspectorii de specialitate împuterniciţi
de către Primăria Municipiului Timişoara prin întocmirea unor procese-verbale de constatare.
Art.25. În cazul rezilierii contractului de închiriere, LOCATARUL care nu predă
spaţiul va plăti o despăgubire de folosinţă egala cu cuantumul chiriei lunare, până la data predării efective.
Art.26. În situaţia în care Municipiul Timisoara hotărăşte consolidarea imobilului
în care se găseşte spaţiul, dacă execuţia lucrărilor de consolidare necesită încetarea activităţii chiriaşului, acesta va evacua spaţiul.
Art.27. LOCATARUL se obligă ca în termen de 60 de zile de la semnarea
contractului să prezinte releveul spaţiului deţinut întocmit de un proiectant autorizat. În cazul constatării unor diferenţe între schiţa prezentată şi releveul întocmit, se vor
face modificările corespunzătoare în contractul de închiriere. Costul aferent întocmirii releveului nu va fi scăzut din suma reprezentând chiria
datorată.
Art. 28. În cazul constatării rezilierii de drept a contractului ori a încetării acestuia, LOCATARUL va putea fi evacuat din spatiu. In acest sens, LOCATARUL va fi notificat, in scris, prin intermediul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere sa elibereze si sa-i predea liber imobilul. Notificarea se va face cu cel putin 30 zile inainte de expirarea termenului.
Art. 29. În situaţia în care locatarul la momentul rezilierii contractului de închiriere are datorii faţă de LOCATOR, acesta din urmă este îndreptăţit să procedeze la indisponibilizarea bunurilor LOCATARULUI şi să exercite un drept de retenţie asupra acestora până la data achitării întregului debit, pe baza unui proces-verbal întocmit de reprezentanţii ambelor părţi. XI.LITIGII
Art.30. Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract de închiriere sunt de competenţa instanţei judecătoreşti de drept comun.
Dreptul aplicabil părţilor contractante este dreptul român.
XII.DISPOZITII FINALE
Art. 31. Completările şi ori/sau modificările la prezentul contract pot fi aduse numai prin act adiţional, semnat de ambele părţi contractante. Anexele constituie parte integrantă din prezentul contract.
Prezentul contract se încheie azi _________________, în 4 exemplare, din care unul pentru locatar.
LOCATOR
PRIMAR
VICEPRIMAR
VIZAT PENTRU LEGALITATE SERVICIUL JURIDIC
DIRECTOR DIRECŢIA .........
SEF SERVICIU .................
INTOCMIT
LOCATAR
_________________________