keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 382/26.10.2010 privind metodologia utilizată pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate

26.10.2010

Hotararea Consiliului Local 382/26.10.2010
privind metodologia utilizată pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr. nr.2920/30.09.2010 - al Primarului Municipiului Timişoara, domnul GHEORGHE CIUHANDU;
Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite şi taxe, Comisiei pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului şi patrimoniu, Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale, Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor, Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara;
Având în vedere Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 343/29.09.2009 privind metodologia şi formularul de declaraţie utilizate pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate;
Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr.288/29.07.2010 privind preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat ;
În baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr.245/2003, modificată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.86/2010;
În conformitate cu prevederile art. 36 alin. (2) lit. d) si alin.(6) lit. a) pct.14 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată;
În temeiul art.45 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată;


HOTARASTE

Art. 1: Se aproba metodologia privind acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat acordate unor categorii defavorizate, conform Anexei nr.1, care face parte integranta din prezenta hotarâre.

Art. 2: Se acorda ajutoare pentru încălzirea locuinţei din bugetul local, peste cele stabilite de guvern, până la compensarea procentuală cuprinsă în Anexa nr.2, care face parte integranta din prezenta hotarâre.

Art. 3: La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se modifica in mod corespunzător Hotărârea Consiliului Local nr. 288/29.07.2010 privind preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat.

Art. 4: La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se revoca Hotărârea Consiliului Local nr.343/29.09.2009 privind metodologia şi formularul de declaraţie utilizate pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate.

Art. 5: Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Direcţia de Asistenta Sociala Comunitară Timişoara, Direcţia Fiscală a Municipiului Timisoara si S.C. Colterm S.A..

Art. 6: Prezenta hotărâre se comunică:
- Instituţiei Prefectului - Judeţul Timiş;
- Primarului Municipiului Timişoara;
- Serviciului Juridic;
- Direcţiei Fiscale;
- Direcţiei Economice;
- Direcţiei Tehnice ;
- Instituţiei Arhitectului Şef;
- Direcţiei Patrimoniu;
- Direcţiei Comunicare;
- Direcţiei de Mediu;
- Direcţiei Dezvoltare;
- Serviciului Audit Public Intern;
- Biroului Control Intern şi Managementul Calităţii;
- Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară;
- S.C. Colterm S.A.;
- Mass - media locale.


Presedinte de sedinta
ADRIAN ORZA
Contrasemneaza
P. SECRETAR SIMONA DRĂGOI

Atasament: Anexa_1.pdf

Anexa nr.1 la HCLMT nr.________

METODOLOGIE Privind acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor

categorii defavorizate, începând cu sezonul rece 2010-2011

1. În vederea acordarii ajutoarelor de încalzire suplimentare se vor utiliza cererile tip elaborate de Guvern prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.5/2003, cu modificările şi completările ulterioare, si vor fi înaintate centrelor Colterm, o singura data pentru ambele tipuri de ajutoare.

La stabilirea ajutorului de încalzire suplimentar se vor folosi bazele de date rezultate din prelucrarea cererilor aprobate prin Ordonanta de Urgenta nr.5/2003.

Cererile şi declaraţiile vor fi însotite de documente justificative privind componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia, sau, dupa caz, de persoana singura, în luna anterioara depunerii cererii, de actul de proprietate / contractul de închiriere / împuternicire speciala, dupa caz.

În cazul în care conditiile pentru obtinerea de ajutor suplimentar prevazute de prezenta hotarâre sunt îndeplinite pe parcursul sezonului rece, acordarea ajutorului suplimentar se face în baza unei noi cereri şi declaraţii începînd cu luna depunerii acestora.

Prin veniturile familiei se înteleg: - venituri din salarii si asimilate salariilor; - venituri din pensii; - indemnizatii si stimulente pentru cresterea copilului; - venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii); - venituri din activitati desfasurate de persoane care executa profesii liberale sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente; - venituri din agricultura si silvicultura; - indemnizatii de somaj si alocatii de sprijin; - venituri din contracte de colaborare încheiate în baza codului civil; - venituri din dividende si dobînzi; - alte venituri.

Persoanele singure care declară că nu realizează niciunul din veniturile enumerate vor anexa şi o declaraţie privind veniturile din care se întreţin, cu menţionarea luării la cunoştinţă că declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepseşte conform legii penale.

2. (1)Pentru persoanele care solicită ajutoare suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi bunurile declarate, Primarul poate dispune efectuarea prin sondaj de anchete sociale.

(2)Ajutoarele de incalzire se acorda persoanelor/ familiilor care declara venit zero numai dupa efectuarea anchetei sociale. În cazul persoanelor/familiilor care declară venituri cuprinse între 210 şi 480 RON ajutoarele se acordă numai după efectuarea anchetei sociale în cel puţin 3% din cazuri, prin sondaj.

(3)În situaţia în care familia sau persoana singură beneficiară de ajutor pentru încălzirea locuinţei refuză să furnizeze informaţiile şi documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează.

(4) Lunar, în primele 10 zile lucrătoare, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara va informa Primarul Municipiului Timişoara cu privire la numărul dosarelor depuse, analizate, numărul persoanelor singure/familiilor la care s-a efectuat ancheta socială, situaţiile identificate. Aspectele conţinute în informarea anterioară vor fi publicate şi pe pe site-ul Primăriei Municipiului Timişoara, cu respectarea legislaţiei cu privire la protecţia datelor personale.

(5) Raportul privind anchetele sociale aferente sezonului rece se va înainta spre informare Primarului Municipiului Timisoara în termen de 10 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de acordare a ajutoarelor de incălzire suplimentare (30 aprilie). Acelaşi raport va fi înaintat şi Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Direcţiei Economice şi va fi publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Timişoara, cu respectarea legislaţiei cu privire la protecţia datelor personale.

3. (1) Titularul ajutorului suplimentar pentru încalzirea locuintei este proprietarul locuintei sau titularul contractului de închiriere al acesteia ori alt membru de familie major si legal împuternicit de proprietarul locuintei sau de titularul contractului de închiriere ori, dupa caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vîrsta de 18 ani.

(2) Împuternicirea data de proprietar sau de titularul contractului de închiriere poate fi în forma autentica (autentificata la notar), sau sub semnatura privata (scrisa de mână). Împuternicirea dată sub semnătură privată va conţine elemente de identificare ale proprietarului şi semnătura acestuia, precum şi menţionarea faptului că declaraţia este corectă şi completă iar proprietarul cunoaşte faptul că declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepseşte conform legii penale.

4. Ceilalti membri ai familiei trebuie fie sa aiba acelasi domiciliu sau resedinta, fapt dovedit cu documentele de identitate, fie sa locuiasca împreuna cu titularul cererii, sa fie înscrise în cartea de imobil si sa fie luate în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întretinerea locuintei. În acest din urma caz, este necesar sa se anexeze cererii de acordare a ajutorului de încalzire adeverinta de la asociatia de proprietari / locatari, care sa precizeze faptul ca acestia locuiesc la adresa respectiva, sunt luati în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întretinerea locuintei si sunt trecuti în cartea de imobil.

5. (1)Titularii ajutorului suplimentar de încalzire au obligatia de a aduce la cunostinta Primarului prin Directia de Asistenta Sociala Comunitara, orice modificare intervenita privitoare la componenta familiei, veniturile acesteia, bunurile deţinute precum si schimbarea adresei pentru care s-a solicitat ajutorul, în termen de 5 zile de la data aparitiei acesteia, cu depunerea documentelor care sa ateste noua situatie sub sancţiunea recuperării sumelor acordate necuvenit.

(2)În cazul în care se constata modificarea adresei initiale, în lipsa depunerii documentelor justificative pentru noua situaţie, care sa ateste îndeplinirea conditiilor prevazute de prezenta hotarâre pentru noua adresa, ajutorul de încalzire va inceta.

6.(1) Acordarea/respingerea, modificarea, încetarea şi recuperarea ajutorului suplimentar de încalzire a locuinţei în sistem centralizat se va dispune de catre Primar, prin dispozitie , întocmita pe baza referatului realizat de Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timişoara.

(2)Dispoziţiile privind stabilirea dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei cu energie termica se emit până la data de 6 noiembrie.

(3)Primarul va transmite titularilor ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei dispoziţiile emise in cazul modificarilor intervenite in componenta familiei si a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data emiterii, prin intermediul furnizorului de energie termică.

(4)Dispoziţia Primarului de recuperare privind sumele acordate necuvenit, cu titlu de ajutor suplimentar de încălzire a locuinţei în sistem centralizat, se comunică debitorului în termen de 15 zile . Dispoziţia de recuperare constituie titlu executoriu de la data comunicării. 7. Persoanele sau familiile care detin în proprietate cel puţin unul din bunurile cuprinse în Anexa nr.3 la OUG nr.5/2003 nu pot beneficia de ajutorul suplimentar la încalzire acordat prin prezenta hotarâre. 8.(1) În cazul unor declaratii false, pe lînga sanctiunile legale, titularii ajutoarelor suplimentare de încălzire nu vor mai beneficia de ajutoare si scutiri acordate de catre Consiliul Local al Muncipiului Timişoara pe o perioada de 5 ani.

(2) Sumele acordate necuvenit vor fi recuperate de Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara. (3) În cazul neîndeplinirii obligaţiei de a anunţa modificările intervenite cu privire la componenţa familiei, a veniturilor, a adresei sau a bunurilor deţinute în proprietate, precum şi în cazul refuzului furnizării informaţiilor şi documentelor necesare pentru întocmirea anchetei sociale se vor aplica aceleaşi sancţiuni cu cele prevăzute la alineatele anterioare ale prezentului articol.

9.(1)Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta metodologie depun individual sau prin asociatiile de proprietari/chiriasi, la centrele operative Colterm, cererile si declaratiile pe propria raspundere pana la data de 15 octombrie .

(2) Colterm va inregistra cererile si va elibera o dovadă din care sa rezulte numele solicitantului, data depunerii şi numărul de file continute. Aceleaşi elemente vor fi înscrise sub semnătura celui care eliberează dovada şi pe cererea solicitantului care urmează să fie trimisă D.A.S.C.Timişoara.

10. Colterm trimite dosarele privind ajutorul suplimentar la Directia de Asistenta Sociala Comunitara, pentru verificarea datelor, stabilirea dreptului la ajutorul suplimentar de încalzire, întocmirea referatului si a dispozitiei primarului pîna la data de 20 octombrie. D.A.S.C. va prelua prin verificare dosarele pe bază de semnătură.

11. Comunicarea acordarii ajutorului sau a respingerii cererii se va face catre fiecare asociatie de proprietari (locatari), prin borderou de catre Primarie, prin intermediul centrelor – Colterm, pîna la data de 20 noiembrie.

12. Directia de Asistenta Sociala Comunitara va transmite baza de date, pentru toti beneficiarii cu cereri depuse in lunile octombrie şi noiembrie, cu sumele aprobate la Colterm pîna cel târziu la sfîrşitul lunii decembrie.

13. Colterm va comunica asociaţiilor de proprietari/locatari lunar, odata cu factura, borderourile cu sumele maxime care se pot acorda titularului ajutorului de incalzire. Reprezentantul asociatiei completeaza borderourile cu consumurile efective ale fiecarui beneficiar si le transmite Coltermului care va emite un borderou final pe care il va inmana reprezentantului asociatiei.

14. Colterm în baza borderourilor completate de asociatii întocmeste centralizatorul cu sumele solicitate conform consumului si le va transmite Serviciului Buget al Direcţiei Economice din cadrul Primariei pentru viza si decontare.

15.(1)Formularele continand cererile si declaratiile pe propria raspundere sunt transmise de catre Primarie furnizorului de energie termica pana la data de 15 septembrie a fiecarui an.

(2) Pentru sezonul rece 1 noiembrie 2010-30 aprilie 2011 termenele prevăzute în prezenta metodologie se prelungesc corespunzător de la data intrării în vigoare a prevederilor legislative care reglementează acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei din bugetul de stat.

16. Modelul borderoului cuprinzînd costurile pentru încalzire si ajutoarele suplimentare acordate prin hotararea consiliului local va fi pus la dispozitie de catre S.C.COLTERM S.A.

Director executiv, Maria Stoianov

Consilier juridic, Inspector,

Mariana Sărac Corina Bote

Atasament: ANEXA_2_la_hcl_382.pdf

Anexă nr. 2 la proiect de HCL SE APROBA PRIMAR

GHEORGHE CIUHANDU

1.

[ % ]

pana la 155,00 90

155,01 ÷ 210,00 85

210,01 ÷ 260,00 80

260,01 ÷ 310,00 75

310,01 ÷ 355,00 70

355,01 ÷ 425,00 65

425,01 ÷ 480,00 55

480,01 ÷ 540,00 50

540,01 ÷ 615,00 40

615,01 ÷ 700,00 30

700,01 ÷ 800,00 20

800,01 ÷ 900,00 12

900,01 ÷ 1000,00 7

VICEPRIMAR SORIN GRINDEANU

DIRECTOR DIRECŢIA ECONOMICĂ DIRECTOR DIRECŢIA TEHNICA

Anexă privind nivelul lunar al ajutoarelor pentru încalzirea locuinţelor racordate la sistemul centralizat, în municipiul Timişoara

Venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure

(lei)

Compensare procentuala

lunara

2. Ajutoarele pentru incalzire se vor acorda pentru consumurile facturate in lunile: noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie si aprilie. 3. Valoarea efectiva a ajutorului pentru incalzirea locuintei se calculeaza in functie de compensarea stabilita la punctul 1, ca procent din valoarea facturii calculata prin inmultirea consumului defalcat pe consumatori individuali cu pretul local al energiei termice facturate populatiei (inclusiv TVA)

4. Ajutorul pentru incalzirea locuintei, calculat in conditiile prevazute la punctul 3, nu poate depasi o valoare calculata prin inmultirea consumului maxim lunar cu pretul local de facturare la populatie (inclusiv TVA)

5. Consumul maxim lunar se stabileste pe tip de apartament si in functie de zona de temperatura in conditiile din OUG 5/2003, modificata si completata

CHIS CULITASMARANDA HARACICU

6. Pentru a realiza o concordanta fireasca intre numarul de camere ale unui apartament si numarul de persoane, se limiteaza consumul maxim lunar astfel: a. pentru apartamentele cu 2 camere si o singura persoana la maxim 4,33 Gcal pe intreg sezonul de incalzire in care se acorda ajutoare, repartizat pe luni astfel: noiembrie - 0,48 Gcal, decembrie - 0,70 Gcal, ianuarie - 0,95 Gcal, februarie - 1,00 Gcal, martie - 0,74 Gcal şi aprilie - 0,46 Gcal ;

b. pentru apartamentele cu 3 camere si o singura persoana la maxim 4,33 Gcal pe intreg sezonul de incalzire in care se acorda ajutoare, repartizat pe luni astfel: noiembrie - 0,48 Gcal, decembrie - 0,70 Gcal, ianuarie - 0,95 Gcal, februarie - 1,00 Gcal, martie - 0,74 Gcal şi aprilie - 0,46 Gcal ;

c. pentru apartamentele cu 4 camere si o singura persoana la maxim 4,33 Gcal pe intreg sezonul de incalzire in care se acorda ajutoare, repartizat pe luni astfel: noiembrie - 0,48 Gcal, decembrie - 0,70 Gcal, ianuarie - 0,95 Gcal, februarie - 1,00 Gcal, martie - 0,74 Gcal şi aprilie - 0,46 Gcal ; d. pentru apartamentele cu 4 camere si 2 persoane la maxim 8,66 Gcal pe intreg sezonul de incalzire in care se acorda ajutoare, repartizat pe luni astfel: noiembrie - 0,96 Gcal, decembrie - 1,40 Gcal, ianuarie - 1,9 Gcal, februarie - 2,00 Gcal, martie - 1,48 Gcal şi aprilie - 0,92 Gcal ;

Pagina 1

Atasament: Referat.pdf

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA APROBAT DIRECŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ COMUNITARĂ PRIMAR, Nr.2920/30.09.2010 DR.ING. GHEORGHE CIUHANDU

REFERAT

privind metodologia utilizată pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate

Prin H.C.L.M.T. nr. 288/29.07.2010 privind preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat s-a hotărât acordarea ajutoarelor suplimentare în condiţiile metodologiei şi a declaraţiei prevăzute de HCLMT nr.343/29.09.2009. Metodologia privind acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat acordate unor categorii defavorizate a fost elaborată ţinând cont de prevederile O.U.G. nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice. Prin OUG nr.86/27.09.2010, începând cu sezonul rece 2010-2011 s-a modificat O.U.G. nr. 5/2003, urmând să fie modificate şi normele metodologice de aplicare.. Potrivit noilor condiţii de acodare a ajutorului de încălzire din bugetul de stat, persoanele singure sau familiile care au în proprietate cel puţin unul dintre bunurile prevăzute în anexa nr.3 la OUG nr.5/2003, nu beneficiază de ajutor de încălzire. În acest context este necesară modificarea metodologiei şi renunţarea la formularul de declaraţie, ambele prevăzute ca anexe la HCLMT nr.343/29.09.2009 .

Având în vedere art. 6 din HCLMT nr. 288/29.07.2010, pentru a realiza o concordanţă cu termenii folosiţi în OUG 5/2003, modificată prin OUG nr.86/27.09.2010 , pentru adaptarea la spiritul OUG 5/2003 şi pentru aplicarea efectivă a prevederilor HCL 288/2010 propunem şi modificarea Anexei la HCLMT nr.288/2010.

Astfel, în conformitate cu art. 36 alin. (2) lit. d) si alin.(6) lit. a) pct.14 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală

PROPUNEM:

1. Aprobarea metodologiei privind acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat acordate unor categorii defavorizate, conform anexei nr.1.

2. Acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei din bugetul local, peste cele stabilite de guvern, până la compensarea procentuală cuprinsă în anexa nr.2.

3. Modificarea in mod corespunzător a H.C.L.M.T. nr. 288/29.07.2010 şi revocarea H.C.L.M.T. nr.343/29.09.2009, la data intrării în vigoare a hotărârii.

VICEPRIMAR DIRECTOR EXECUTIV SORIN GRINDEANU MARIA STOIANOV DIRECTOR EXECUTIV ŞEF SERVICIU ENERGETIC

CHIŞ CULIŢĂ IOAN ZUBAŞCU

CONSILIER JURIDIC, ŞEF SERVICIU JURIDIC, MARIANA SĂRAC MIRELA LASUSCHEVICI

COD FP53-01, ver.1

  • CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA APROBAT
    • privind metodologia utilizată pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate