keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 362/30.10.2007 privind aprobarea Caietului de Sarcini, a Instrucţiunilor privind elaborarea şi prezentarea ofertei pentru licitaţia publică deschisă în vederea asocierii în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ", a modelului-cadru al Contractului de asociere în participaţiune precum şi numirea Comisiei de analiză şi evaluare a ofertelor

30.10.2007

Hotararea Consiliului Local 362/30.10.2007
privind aprobarea Caietului de Sarcini, a Instrucţiunilor privind elaborarea şi prezentarea ofertei pentru licitaţia publică deschisă în vederea asocierii în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ", a modelului-cadru al Contractului de asociere în participaţiune precum şi numirea Comisiei de analiză şi evaluare a ofertelor


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr. nr. SC2007-22546/10.10.2007. al Primarului Municipiului Timişoara, domnul GHEORGHE CIUHANDU;
Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite şi taxe, Comisiei pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului şi patrimoniu, Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale şi al Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara;
Având în vedere Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006 privind aprobarea Studiului de Fezabilitate "Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor Ion Creangă din municipiul Timişoara" ;
Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 199/19.06.2007 pentru reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ", din Municipiul Timişoara, prin încheierea unui contract de asociere în participaţiune.
Potrivit prevederilor art. 251- 256 din Codul Comercial;
În conformitate cu prevederile art. 36 alin 2 literele (c) şi (e) , alin. 6 lit. (a), pct. 9 şi 10 şi alin. 7 lit. (a) din Legea nr.215/23.04.2001 privind administraţia publică locală - republicată;
În temeiul art. 45 alin.2 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală , republicată;


HOTARASTE

Art.1: Se aprobă Caietul de sarcini pentru licitaţia publică deschisă în vederea asocierii în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ" Timişoara, conform Anexei 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2: Se aprobă Instrucţiunile pentru ofertanţi pentru asocierea în participaţiune în vederea reamenajării, modernizării, administrării şi exploatării PARCULUI COPIILOR "ION CREANGĂ", conform Anexei 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3: Se aprobă modelul - cadru al Contractului de asociere în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ" Timişoara, conform Anexei 3, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.4: Se numeşte comisia de analiză şi evaluare a ofertelor ce se vor depune în cadrul licitaţiei publice deschise în vederea asocierii în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ" Timişoara, în următoarea componenţă:
1. Gheorghe CIUHANDU - Primar - Preşedinte;
Adrian ORZA - Viceprimar - Preşedinte - supleant;
2. Vasile CIUPA - Director Executiv Direcţia de Mediu - membru;
Călin - Victor FIAT - Şef Serviciu Administrare Mediu - membru supleant
3. Nicuşor - Constantin MIUŢ - Director Executiv Direcţia Patrimoniu - membru;
Călin Pîrva - Şef Serviciu Administrare Imobile - membru supleant;
4. Mirela LASUSCHEVICI - Şef Serviciu Juridic - membru;
Sorin CHIRA - Şef Birou Juridic - Contencios - membru supleant;
5. Diana - Mihaela NICA - Şef Serviciu Spaţii Verzi - membru;
Doina MĂESCU - Consilier Serviciul Spaţii Verzi - membru supleant;
6. Daniela - Beatrice CHINDRIŞ - Consilier Biroul Licitaţii - Contracte - membru;
Laura - Mirela KOSZEGI - STOIANOV - Consilier Biroul Licitaţii - membru supleant;
7. Radu ŢOANCĂ - consilier local - membru;
Florica PUŞCAŞ - consilier local - membru supleant;
8. Constantin CATANĂ - consilier local - membru;
Smaranda POPA RADOVAN - consilier local - membru supleant;
9. Lelica CRIŞAN - consilier local - membru;
Călin Vasile VASI - consilier local - membru supleant;


Art.5: Se împuterniceşte Comisia prevăzută la art. 4 ca, după stabilirea ofertei câştigătoare a licitaţiei publice deschise în vederea încheierii unei asocieri în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor "ION CREANGĂ" Timişoara, să încheie contractul de asociere în participaţiune, în maxim 10 zile de la adjudecare.

Art.6: Se împuterniceşte Primarul Municipiului Timişoara, domnul Gheorghe CIUHANDU, să semneze contractul de asociere în participaţiune.
Contractul de asociere în participaţiune va fi prezentat, în forma finală, pentru discuţie şi aprobare, într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

Art.7: Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează Direcţia de Mediu, Direcţia Patrimoniu, Direcţia de Urbanism, Direcţia Edilitară, Direcţia Economică din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara şi Comisia numită la art. 4.

Art. 8: Prezenta hotărâre se comunică :
- Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş;
- Primarului Municipiului Timişoara;
- Direcţiei de Mediu;
- Direcţiei Economice;
- Direcţiei Edilitare;
- Direcţiei Urbanism;
- Direcţiei Patrimoniu;
- Direcţiei Comunicare;
- Direcţiei Dezvoltare;
- Direcţiei Drumuri şi Transporturi;
- Biroului Control Intern şi Managementul Calităţii;
- Serviciului Juridic;
- Membrilor Comisiei de analiză şi evaluare a ofertelor;
- Mass-media locale.



Presedinte de sedinta
LELICA CRIŞAN
Contrasemneaza
SECRETAR IOAN COJOCARI

Atasament: Caiet_de_sarcini.pdf

1

ANEXA 1 ROMÂNIA SE APROBĂ, JUDEŢUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMIŞOARA P R I M A R, B-dul C.D. Loga nr. 1

Dr. Ing. GHEORGHE CIUHANDU

CAIET DE SARCINI

1. GENERALITĂŢI

PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ”, parc aparţinând domeniului public, situat în Timişoara, înscris în C.F. nr. 2 – Timişoara, nr. cadastral 99/1 sub numele de Parcul Eminescu, delimitat de str. Martir Leontina Bânciu, de strada Ludwig von Beethoven, de clădirile şi construcţiile din partea de nord - est a Bulevardului Constantin Diaconovici Loga nr. 1, de Bulevardul Michelangelo şi de Canalul Bega, în suprafaţă de 65.070 mp, este cel mai deosebit parc care flanchează Canalul Bega, în zona centrală a oraşului.

Datele istorice, menţionează anul 1858 ca dată de începere de amenajare a parcului, care pe atunci purta numele de Parcul Franz Josef, şi anul 1891 ca dată de finalizare, cu prilejul expoziţiei agroindustriale. Fiind parcul cel mai apropiat de „Cetate”, fără îndoială că funcţiunea primordială a fost cea recreativă. Mai mult decât atât, nici un vestigiu constructiv sau de sistematizare nu atestă amenajarea acestui parc într-un stil regulat. Nici configuraţia sa, ca o fâşie alungită şi destul de îngustă, nu se preta la o asemenea amenajare. Arborii existenţi, ce au fost plantaţi în acea perioadă, sugerează stilul peisager, în care accentul principal s-a pus pe amenajarea falezei, pentru promenadă şi a câtorva goluri în jurul cărora au fost plantate răşinoase (pin silvestru şi pin negru) şi alte câteva exemplare indigene sau exotice mai deosebite ca Ginko biloba şi Quercus robur.

Tot de atunci datează şi o alee de stejari de peste 100 de ani, situaţi în limita vestică a parcului. Cele câteva exemplare monumentale de stejari, cu vârste mult mai mari, ce schiţează tot o veche alee, sunt fără îndoială vestigiile unei plantaţii mai vechi, posibil aparţinând perioadei de amenajare a canalului Bega din perioada 1800 – 1850.

Modificarea radicală a parcului, în sensul atribuirii funcţiunii principale – recreere şi joacă a copiilor – are loc în 1987, fiind parte dintr-o acţiune amplă de restructurare a întregii zone verzi din municipiul Timişoara (Parcul Botanic, Parcul Central şi Parcul Tineretului), concepţia de amenajare aparţinând colectivului condus de arhitectul Donici.

Rapiditatea amenajărilor şi a execuţiei tuturor aparatelor de joacă, în spiritul unei stricte economii, este explicaţia caracterului de improvizaţie şi a lipsei de design în care sunt executate cele mai multe dintre obiective. Împânzirea întregului parc, care deţine cel mai bogat fond

2

vegetal din toate parcurile municipiului, cu numeroase monumente ale naturii, împrejmuirea sa şi reglementarea strictă a vizitării au bulversat complet funcţiunea tradiţională a parcului.

Activitatea în Parcul Copiilor, concesionat până la 31.12.2004 către S.C. „HORTICULTURA” S.A. prin Hotărârea Consiliului Local nr. 149/2000, a fost întreruptă în cursul anului 2004 de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor care a dispus închiderea parcului şi blocarea tuturor jocurilor, ca urmare a neremedierii deficienţelor constatate şi neluarea măsurilor de autorizare, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1102/2002.

Începând cu data de 01.01.2005, Primăria Municipiului Timişoara a preluat terenul şi vegetaţia din cadrul acestui obiectiv, ca urmare a neexecutării de către S.C. „HORTICULTURA” S.A. a analizei de risc în exploatarea echipamentelor şi neobţinerea autorizaţiei I.S.C.I.R. pentru jocuri,

În cursul anului 2005, au avut loc accidente, ca urmare a forţării sistemelor de blocare a jocurilor, şi s-a solicitat S.C. „HORTICULTURA” S:A: demontarea şi evacuarea jocurilor, iar în aprilie 2005, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, în urma controlului efectuat, a dispus oprirea funcţionării jocurilor. Ulterior, Primăria Municipiului Timişoara, prin Somaţia nr. SC2005-9603/25.05.2005, a dispus demontarea de urgenţă a jocurilor şi eliberarea amplasamentului.

Datorită vechimii, stării avansate de degradare a clădirilor, grupurilor sanitare şi a chioşcurilor, precum şi nealocarea de către S.C. HORTICULTURA” S.A. de fonduri pentru întreţinerea şi repararea acestor utilităţi care deservesc vizitatorii, se impune reamenajarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ”, în sensul asigurării unor servicii recreative şi utilităţi sanitare la un standard corespunzător.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006 s-a aprobat Studiul de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara.

Potrivit prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 199/19.06.2007 s-a aprobat încheierea unui contract de asociere în participaţiune pentru reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ”.

Reamenajarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” constituie un obiectiv deosebit de important al municipalităţii timişorene, în perfectă concordanţă cu prevederilor Convenţiei cu privire la drepturile copilului - adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 şi ratificată de Parlamentul României – prin Legea nr. 18/1990 - care statuează, confirmă şi garantează dreptul fiecărui copil la odihnă şi la vacanţă, la a practica activităţi recreative proprii vârstei, de a participa la viaţa culturală şi artistică. Statele părţi au obligaţia de a respecta şi promova aceste drepturi şi de a pune la dispoziţia copiilor mijloace adecvate de petrecere a timpului liber şi de desfăşurare a activităţilor recreative, artistice şi culturale, în condiţii de egalitate.

Municipalitatea timişoreană doreşte astfel, ca pe lângă punerea în valoarea a amplasamentului Parcului Copiilor „ION CREANGĂ”, să îndeplinească în mod concret aceste cerinţe.

2. OBIECTUL LICITAŢIEI PUBLICE DESCHISE PENTRU ATRIBUIREA CONTRACTULUI DE ASOCIERE ÎN PARTICIPAŢIUNE

Obiectul asocierii în participaţiune îl constituie reamenajarea, modernizarea,

administrarea şi exploatarea în comun a obiectivului Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA – ca parc de odihnă, recreere şi joacă pentru copii - prin realizarea de către asociatul administrator a lucrărilor de reamenajare şi modernizare, conform prevederilor

3

Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, a Proiectului Tehnic (PT) şi a Detaliilor de Execuţie (DE), precum şi a serviciilor şi activităţilor de administrare şi exploatare a obiectivului, după cum urmează:

2.1. Reamenajarea şi modernizarea parcului, prin realizarea lucrărilor de construcţii, investiţii la infrastructură (reabilitare şi extindere reţele electrice, a reţelelor de apă – canal, alei pietonale, platforme, gard împrejmuitor, parcaje, porţi de acces, bănci, mobilier urban, dotări noi cu echipamente şi locuri de joacă în aer liber, spaţii de alimentaţie publică, spaţii comerciale, reabilitarea dotărilor existente, grupuri sanitare, lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, etc., conform Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006 şi în baza Documentaţiilor Tehnice (DT), a Detaliilor de Execuţie (DE), a avizelor şi autorizaţiilor prevăzute de lege; 2.2. Amplasarea de jocuri şi echipamente de joacă şi recreere pentru copii autorizate de către ISCIR-INSPECT IT, realizate din materiale care completează mediul natural şi nu intră în conflict cu acesta, acreditate cu Certificatul ISO14001 privind sistemul de management al mediului înconjurător; 2.3. Menţinerea destinaţiei şi exploatarea PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ – loc cu tradiţia ca obiectiv de odihnă, recreere şi joacă pentru copii, cu jocuri şi locuri de joacă pentru copii, fiind interzisă schimbarea destinaţiei parcului; 2.4. Derularea de manifestări culturale; 2.5. Derularea de activităţi recreativ – educative: diverse jocuri educative, jocuri recreativ- educative, jocuri logice, jocuri pe computer, plimbări de agrement cu vaporaşul pe Canalul BEGA, plimbări pe apă cu hidrobiciclete, carting, patinaj pe gheaţă pe perioada iernii în cadrul unui patinoar amenajat în incintă, concursuri pentru copii, organizarea de zile onomastice, ziua şcolii, ziua clasei, ziua grădiniţei; 2.6. Derularea de activităţi ecologice: demonstraţii practice de cunoaştere a mediului, expoziţii cu jocuri şi materiale ecologice, workshop-uri pe probleme de mediu, prezentări de produse ecologice pentru copii; 2.7. Derularea de activităţi de promovare a parcului, a jocurilor şi punctelor de atracţie existente, a programelor educative şi valorilor ecologice; 2.8. Derularea de activităţi promoţionale cu diverşi producători de produse pentru copii; 2.9. Administrarea parcului şi realizarea de activităţi comerciale rentabile: comercializarea biletelor de intrare, a biletelor pentru utilizarea echipamentelor, jocurilor/jucăriilor, exploatarea echipamentelor de joacă pentru copii în condiţii de siguranţă şi securitate, realizarea şi exploatarea spaţiilor comerciale şi a spaţiilor de alimentaţie publică; 2.10. Exploatarea în condiţii de siguranţă şi securitate a echipamentelor de joacă şi recreere pentru copii, conform prevederilor Standardului European EN 1176-1177 şi respectarea tuturor prevederilor referitoare la inspecţia, întreţinerea şi exploatarea lor: instalarea prin personal instruit şi cu experienţă în domeniu şi cu respectarea instrucţiunilor producătorului, asigurarea siguranţei şi funcţionarea corectă a echipamentelor, supravegherea instalării, întreţinerea şi inspecţia periodică, la intervalele de timp specificate de producător sau la intervale mai scurte de timp, luându-se în considerare condiţiile de exploatare, vechimea echipamentelor, etc. 2.11. Conservarea cadrului vegetal oferit de parc şi dezvoltarea spaţiilor verzi prin lucrări de arhitectură a peisajului, protejarea materialul dendrologic din Parcul Copiilor, conform recomandărilor din „CADASTRUL VERDE”;

4

2.12. Procedura aplicată este de licitaţie publică deschisă. 3. DURATA

Contractul de asociere în participaţiune se încheie pentru o perioadă de 25 de ani, care curge de la data semnării procesului verbal de predare - primire. 4. DESCRIEREA ASOCIERII 4.1. Asocierea în participaţiune se va realiza în baza prevederilor art. 251- 256 din Codul

Comercial şi al art. 36 alin 2 literele (a) şi (e), alin. 6 lit. (a), pct. 9 şi 10 şi alin. 7 lit. (a) din Legea nr. 215/23.04.2001 privind administraţia publică locală – republicată;

4.2. Asocierea va fi concretizată printr-un contract de asociere în participaţiune. 4.3. Aderarea unor terţe persoane fizice sau juridice la contractul de asociere în participaţiune

se poate face numai cu acordul ambilor asociaţi; 4.4. Sub sancţiunea nulităţii de drept, asociatul administrator nu va putea încheia nici un fel

de contract sau să se oblige faţă de o terţă persoană fără acordul asociatului participant; 4.5. Sub sancţiunea nulităţii de drept, pe durata derulării contractului, asociatul administrator

nu poate închiria amplasamentul precum şi construcţiile existente decât cu acordul asociatului participant;

4.6. Cesiunea contractului de asociere în participaţiune este posibilă numai pe baza acordului ambilor asociaţi. Concesiunea sau vânzarea părţii sale din contractul de asociere în participaţiune de către asociatul administrator este posibilă numai pe baza acordului expres şi prealabil al asociatului participant, cu o notificare a intenţiei de concesiune sau vânzare cu cel puţin 30 de zile înainte;

5. CONSIDERENTE TEHNICE AVUTE ÎN VEDERE PENTRU LICITAŢIA PUBLICĂ DESCHISĂ PENTRU ASOCIEREA ÎN PARTICIPAŢIUNE PENTRU REAMENAJAREA, MODERNIZAREA, ADMINISTRAREA ŞI EXPLOATAREA PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA 5.1. Menţinerea destinaţiei Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” ca parc de odihnă, recreere şi

joacă pentru copii, cu jocuri şi locuri de joacă pentru copii şi spaţiu de odihnă pentru adulţi şi bătrâni;

5.2. Derularea unor activităţi ecologice – demonstraţii practice de cunoaştere a mediului, expoziţii cu jocuri şi materiale ecologice, work-shop-uri pe probleme de mediu, prezentări de produse ecologice pentru copii şi activităţi de promovare a parcului, a jocurilor şi punctelor de atracţie existente, a programelor educative şi a valorilor ecologice;

5.3. Necesitatea dotării parcului cu echipamente destinate jocurilor în aer liber, a căror funcţionare este autorizată de către ISCIR – INSPECT IT, care să îndeplinească cerinţele esenţiale de securitate, inscripţionate cu caracteristicile tehnice ale echipamentelor şi instrucţiunile de utilizare corectă privind: vârsta minimă, limita de greutate precum şi potenţialele pericole care pot apărea în utilizarea jocului sau echipamentului de joacă;

5.4. Realizarea în perimetrul locurilor de joacă a unor suprafeţe de protecţie care să prevină accidentarea copiilor în caz de cădere – mochete cauciucate, pavimente elastice, etc.;

5.5. Necesitatea reabilitării amfiteatrului cu scenă şi cu utilităţile aferente pentru organizarea de spectacole, concerte, serbări, diverse manifestări;

5.6. Necesitatea reabilitării cartodromului;

5

5.7. Necesitatea reabilitării labirintului cu oglinzi; 5.8. Necesitatea reabilitării „Cetăţii”; 5.9. Necesitatea reabilitării „Aleii matematicii”; 5.10. Necesitatea reamenajării lacului şi achiziţionarea de hidrobiciclete pe timpul verii şi de

realizare a sistemului de răcire (gheaţă) pentru patinoar, pe perioada iernii; 5.11. Necesitatea refacerii râului de la cetate; 5.12. Necesitatea reamenajării tunelului, prin compartimentare şi amenajarea unor discoteci,

cofetării, patiserii, sală pentru biliard, club de şah şi alte jocuri logice; 5.13. Necesitatea recondiţionării gardului existent, prin construirea unui gard asemănător spre

Canalul Bega de la pasarela de trecere spre B-dul Vasile Pârvan până la B-dul Michelangelo;

5.14. Necesitatea realizării unor porţi de acces moderne, cu panou luminos de prezentare a parcului care să cuprindă denumirea parcului, numărul autorizaţiei de funcţionare, proprietarul parcului şi părţile asocierii în participaţiune, harta de amplasare a echipamentelor, informaţii, utilităţi şi servicii, etc.;

5.15. Necesitatea asigurări unui mobilier urban (bănci, coşuri pentru gunoi, fântână pentru apă, cişmele pentru băut apă, fântâni arteziene, garduri şi împrejmuiri, corpuri de iluminat, jardiniere, coloane şi alte accesorii, etc.), conform cu cerinţele actuale şi în concordanţă cu stilul arhitectural al parcului;

5.16. Necesitatea realizării unei infrastructuri corespunzătoare: reabilitarea şi extinderea reţelei de apă, canalizare, alimentare cu apă, hidranţi, aleilor pentru acces, aleilor pentru promenadă, iluminatului parcului, sistemului de irigaţie a spaţiilor verzi prin picurare şi aspersiune, funcţie de vegetaţia existenţă şi cerinţele specifice speciilor, fântână cu apă, fântâni arteziene cu jocuri de apă;

5.17. Necesitatea amenajării, administrării şi exploatării unor locuri speciale de alimentaţie publică şi puncte de vânzare produse nealimentare (cofetării, mici restaurante cu terasă, magazine cu jucării, papetărie, etc.);

5.18. Necesitatea derulării unor manifestări culturale şi recreativ – educative: jocuri educative, recreative;

5.19. Necesitatea amenajării unor terenuri pentru minigolf şi cricket; 5.20. Necesitatea reamenajării gazonului cu gazon de calitate, diferenţiat în funcţie de gradul

de expunere solară a parcelelor supuse reamenajării; 5.21. Necesitatea amenajării spaţiilor verzi prin plantarea cu arbori şi arbuşti floriferi (excepţie

cele cu ţepi, cu spini, plante ale căror părţi sunt toxice sau otrăvitoare, plante cu potenţial alergen) şi de rabate sau aranjamente florale;

5.22. Necesitatea menţinerii patrimoniului verde, al stilului peisagistic al parcului, prin aplicarea măsurilor prevăzute în Cadastrul Verde al Municipiului Timişoara – extragere a exemplarelor de arbori şi arbuşti apărute spontan şi a celor uscaţi, cu aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara;

5.23. Necesitatea îmbogăţirii patrimoniului dendrologic şi a completării aliniamentelor de arbori cu material dendrologic de calitate şi cu aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara;

5.24. Necesitatea executării lucrărilor de dezinsecţie şi deratizare şi de executare a tratamentelor fitosanitare, cu societăţi comerciale specializate, deţinătoare ale licenţelor de operare, stabilite conform legii;

5.25. Necesitatea realizării unor grupuri sanitare pentru toate categoriile de vârstă (preşcolari, adulţi, handicapaţi, loc de înfăşat pentru sugari);

6

5.26. Necesitatea asigurării parcului cu un sistem de supraveghere şi pază computerizat, precum şi a pazei cu personal calificat atât în timpul funcţionării parcului cât şi după închidere, care să supravegheze modul de utilizare al echipamentelor care pot funcţiona fără personal, gestionarea aglomeraţiilor, respectarea indicaţiilor de utilizare a echipamentelor şi jocurilor, soluţionarea unor conflicte între vizitatorii parcului, supravegherea copiilor, prin asigurarea comunicării prin staţii cu centrul de informare;

5.27. Necesitatea asigurării, pe întreaga perioadă de funcţionare cu publicul a parcului, de personal calificat care să asigure organizarea publicului în faza de aşteptare, asigurarea instructajului, supravegherea respectării instrucţiunilor de utilizare corectă a jocurilor şi echipamentelor de joacă pentru copii, etc.;

5.28. Necesitatea asigurării unui punct sanitar, pentru primă urgenţă, în cazul apariţiei unor accidentări;

5.29. Necesitatea întreţinerii corespunzătoare a spaţiilor verzi, a serviciilor de întreţinere a mobilierului urban şi a echipamentelor prin personal calificat, specializat şi autorizat pe fiecare domeniu în parte;

Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” şi executarea

lucrărilor de investiţii se va face prin personal calificat şi cu utilizarea materialelor agrementate conform reglementărilor naţionale în vigoare precum şi a standardelor naţionale armonizate cu legislaţia Uniunii Europene. Aceste materiale trebuie să fie în concordanţă cu prevederile H.G. 622/21.04.2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a produselor pentru construcţii – republicată, H.G. nr. 119/05.02.2004 privind stabilirea condiţiilor pentru introducerea pe piaţă a maşinilor industriale şi a Legii nr. 10/18.01.1995 privind calitatea în construcţii. 6. CONSIDERENTE ECONOMICE 6.1. Pentru realizarea obiectului contractului de asociere în participaţiune, asociatul administrator trebuie să contribuie la asociere, prin realizarea investiţiilor care fac obiectul contractului, cu respectarea considerentelor tehnice avute în vedere pentru licitaţia publică deschisă pentru asocierea în participaţiune (pct.5), cu toate lucrările, bunurile, dotările, serviciile, activităţile şi personalul necesar realizării obiectului contractului, printr-un aport investiţional în valoare de minim 1.650.000 EURO. 6.2. Investiţia va fi realizată în termen de 18 luni de la data semnării procesului – verbal de predare – primire al obiectivului. 7. CERINŢE PRIVIND STANDARDELE NAŢIONALE ŞI EUROPENE DIN DOMENIU 7.1. Echipamentele vor respecta standardele naţionale şi europene din domeniu: ISO 9001:2000, ISO 14001:2004, Standardul European EN 1176 – 1177 SR EN 292-1:1996, SR EN 292-2+A1:1998, SR EN 719:1995, SR EN 1050:2000, PT R 19-2002, SR EN 1176-2: 2002, SR EN 1176-3: 2002, SR EN 1176-4: 2002, SR EN 1176-5: 2002, SR EN 1176-6, H.G. nr. 1102/2002, OG nr. 21/1992. 8. APORTUL PĂRŢILOR LA ASOCIAŢIA ÎN PARTICIPAŢIUNE

APORTUL ASOCIATULUI PARTICIPANT: 8.1 Asociatul participant acordă asociatului administrator, pe întreaga durată a

asocierii, un drept de exploatare a amplasamentului PARCUL COPIILOR „ION

7

CREANGĂ” TIMIŞOARA, care face obiectul contractului de asociere, reprezentat prin: terenul din PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ” cu dotările existente, situat în Timişoara, înscris în C.F. nr. 2 – Timişoara, nr. cadastral 99/1, delimitat de str. Martir Leontina Bânciu, de strada Ludwig von Beethoven, de clădirile şi construcţiile din partea de nord-est a Bulevardului Constantin Diaconovici Loga nr. 1, de Bulevardul Michelangelo şi de Canalul Bega, în suprafaţă de 65.070 mp. – în valoare de 84.005.370 lei, respectiv 26.288.280 EURO, (Raport de evaluare din data de 14.08.2007) mijloacele fixe în valoare de 2.192.360 lei şi materialul dendrofloricol indigen şi exotic de mare valoare botanică şi ecologică, în valoare de 4.878.900 RON, evidenţiat în „CADASTRUL VERDE AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA”, pentru ca asociatul administrator să realizeze lucrările de reamenajare şi modernizare a parcului şi să deruleze activitatea de administrare şi exploatare propriu-zisă a obiectivului Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA.

8.2 Asociatul participant va pune la dispoziţia asociatului administrator Studiul de Fezabilitate (SF), Proiectul Tehnic (PT) şi Detaliile de Execuţie (DE) în vederea executării lucrărilor de investiţii, care îi revin ca obligaţie;

8.3 Imobilul este dotat cu următoarele utilităţi: energie electrică, racord la reţeaua de apă, canalizare, telefon.

8.4 Terenul rămâne în proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara şi nu poate fi ipotecat sau urmărit pentru datoriile personale ale asociaţilor sau să facă obiectul unei garanţii bancare.

APORTUL ASOCIATULUI ADMINISTRATOR:

8.5. Asociatul administrator - participă la asociaţia în participaţiune cu executarea tuturor lucrărilor de construcţii şi investiţii - executarea lucrărilor de reamenajare şi modernizare a Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA – lucrări de investiţii prevăzute în Studiul de Fezabilitate (SF), Proiectul Tehnic (PT) şi Detaliile de Execuţie (DE), precum şi cu administrarea şi exploatare a parcului, derularea serviciilor şi activităţilor care fac obiectul asocierii în participaţiune.

8.6. Destinaţia amplasamentului Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, ca parc de odihnă, recreere şi de joacă pentru copii, va fi păstrată pe toată durata contractului, fiind interzisă schimbarea destinaţiei acesteia.

9. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR: 9.1. ASOCIATUL PARTICIPANT se obligă:

- să pună la dispoziţia asociatului administrator obiectivul PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA – teren, mijloace fixe şi întregul patrimoniu dendrofloricol - în starea în care se află, liber de sarcini, fără să fie afectat de nici o revendicare administrativă, judiciară sau arbitrală, la data semnării prezentului contract de asociere în participaţiune, pe bază de proces – verbal de predare – primire;

Terenul rămâne în proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara şi nu poate fi ipotecat sau urmărit pentru datoriile personale ale asociaţilor sau să facă obiectul unei garanţii bancare. - Să pună la dispoziţie asociatului administrator Studiul de Fezabilitate (SF), Proiectul Tehnic (PT) şi Detaliile de Execuţie (DE) în vederea executării lucrărilor de investiţii;

9.2. ASOCIATUL ADMINISTRATOR, ţinând cont de Considerentele tehnice avute în vedere pentru licitaţia publică deschisă pentru asocierea în participaţiune pentru

8

reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA (pct.5), se obligă:

- să realizeze investiţia necesară în vederea reamenajării, modernizării şi punerii în exploatare a PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, în valoare de minim 1.650.000 EURO - (lucrări de construcţii şi reabilitare şi extindere reţele electrice, a reţelelor de apă – canal, alei pietonale, platforme, parcaje, porţi de acces, gard împrejmuitor, bănci, mobilier urban, dotări noi cu echipamente şi locuri de joacă în aer liber, grupuri sanitare, spaţii de alimentaţie publică, spaţii comerciale, reabilitarea dotărilor existente, lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, etc.) pe cheltuială proprie, în termen de 18 luni de la data încheierii procesului de predare – primire a obiectivului şi numai în baza Autorizaţiei de Construire eliberată de Primăria Municipiului Timişoara, a Proiectului Tehnic şi a Detaliilor de Execuţie, autorizaţiilor, avizelor şi acordurilor prevăzute de lege; - să administreze şi să exploateze activităţile derulate în cadrul Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA; - să obţină autorizaţiile de construire, avizele şi acordurile pentru toate lucrările de investiţii în parte, în termen de 6 luni de la data încheierii contractului de asociere în participaţiune; - să facă dovada realizării a 50 % din investiţia care îi revine ca obligaţie, la împlinirea a 12 luni de la data încheierii procesului – verbal de predare – primire a obiectivului, cu acte doveditoare şi în baza unei note de constatare faptică, pe teren, încheiate între coasociaţi; nerespectarea acestei obligaţii atrage după sine rezilierea de plin drept a contractului de asociere în participaţiune şi dă dreptul asociatului participant, în speţă municipiului Timişoara, de a solicita despăgubiri constând în venitul nerealizat de la asociatul administrator. - să realizeze investiţiile privitoare la reabilitarea, extinderea şi modernizarea reţelelor electrice şi a reţelelor de apă – canal; - să realizeze documentaţiile, să obţină autorizaţiile şi aprobările privind realizarea porţilor de acces în PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ”; - să realizeze lucrările de infrastructură - alei pietonale, platforme, împrejmuiri şi parcaje, porţi de acces; - să asigure dotarea cu jocuri, echipamente şi locuri de joacă în aer liber, potrivit prevederilor Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006 şi a altor dotări şi echipamente de joacă pentru copii, stabilite de către părţile contractante, a căror funcţionare este autorizată de către ISCIR – INSPECT IT, care să îndeplinească cerinţele esenţiale de securitate, să fie inscripţionate cu caracteristicile tehnice ale echipamentelor şi instrucţiunile de utilizare corectă privind: vârsta minimă, limita de greutate precum şi potenţialele pericole care pot apărea în utilizarea echipamentului de joacă. - să exploateze în condiţii de siguranţă şi securitate echipamentele de joacă şi recreere pentru copii, conform prevederilor Standardului European EN 1176-1177; - să respecte toate prevederilor referitoare la inspecţia, întreţinerea şi exploatarea lor: instalarea prin personal instruit şi cu experienţă în domeniu şi cu respectarea instrucţiunilor producătorului, asigurarea siguranţei şi funcţionarea corectă a echipamentelor, supravegherea instalării, întreţinerea şi inspecţia periodică, la intervalele de timp specificate de producător sau la intervale mai scurte de timp, luându-se în considerare condiţiile de exploatare, vechimea echipamentelor; - să înlocuiască de îndată, pe cheltuiala sa, jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii defecte, care prezintă pericol în utilizare şi exploatare precum şi a celor degradate sau casate;

9

de asemenea, reparaţiile, montarea jocurilor şi echipamentelor de joacă pentru copii se vor face de către asociatul administrator, pe cheltuiala sa; - să realizeze spaţiile de alimentaţie publică, terasele, spaţiile modulate destinate vânzării de băuturi răcoritoare, etc., şi altor spaţii comerciale pentru produse nealimentare, din incinta PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA; - să reabiliteze dotările existente în parc la data încheierii contractului, prin lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, conform prevederilor Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006, a Proiectului Tehnic (PT) şi al Detaliilor de Execuţie (DE); - să obţină toate acordurile, avizele legale şi autorizaţiile de funcţionare pentru exploatarea obiectivului înainte de punerea în funcţiune; - să asigure gestionarea, administrarea, exploatarea şi paza PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ”, cu grija unui bun proprietar; - să declare la Registrul Comerţului deschiderea punctului de lucru, în municipiul Timişoara şi să comunice autorităţilor fiscale începerea activităţii; - să ţină evidenţa contabilă şi să întocmească bilanţurile contabile, conform Legii contabilităţii nr. 82/1991 – republicată; - să respecte normele PSI în vigoare; - să respecte normele de protecţie a muncii; - să prezinte Consiliului Local al Municipiului Timişoara un raport trimestrial privind situaţia investiţiei, permiţând reprezentanţilor legali ai acestuia precum şi împuterniciţilor Primarului municipiului Timişoara verificarea în teren, iar la finalizarea lucrărilor să realizeze un raport detaliat privind realizarea investiţiei; - să realizeze lucrările de protejare, întreţinere, amenajare şi modernizare a spaţiilor verzi şi de protecţie a materialului dendrologic şi de realizare a măsurilor prevăzute în CADASTRUL VERDE AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA; - să permită asociatului participant, organizarea lunară, gratuit, a câte unei manifestări culturale, recreativ – educative sau ecologice, în baza unei înştiinţări prealabile, formulate cu minim 5 zile înaintea datei manifestării; - să predea la data încetării asocierii în participaţiune, indiferent de cauză, fără somaţie sau punere în întârziere şi fără a fi necesară intervenţia instanţei judecătoreşti (pact comisoriu expres de gradul IV), în proprietatea municipiului Timişoara, gratuit, toate bunurile care au făcut obiectul lucrărilor de investiţii la infrastructură, construcţii, alte dotări din Parcul Copiilor „ION CREANGĂ”, excepţie făcând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii; - să permită asociatului participant, prin persoanele împuternicite, accesul în incintă şi de a verifica pe tot parcursul derulării contractului de asociere în participaţiune toate actele, documentele operative ori contabile în baza cărora se stabileşte şi/sau calculează suma cuvenită din asociere. - să obţină acordul expres al asociatului participant în situaţia în care intenţionează să se oblige faţă de o terţă persoană sau să încheie un contract; - să obţină acordul expres al asociatului participant în situaţia în care intenţionează să închirieze construcţiile existente sau un amplasament din cadrul Parcului Copiilor „ION CREANGĂ”;

10

- să notifice asociatul participant, cu cel puţin 30 de zile înainte, asupra intenţiei de concesionare sau vânzare a părţii sale din contractul de asociere în participaţiune, în vederea obţinerii acordului prealabil în acest sens de la asociatului participant; - să acorde asociatului participant un drept de preemţiune, în cazul intenţiei de concesionare sau vânzare a părţii sale din contractul de asociere în participaţiune - manifestate printr-o notificare a intenţiei de concesionare sau vânzare, drept pe care asociatul participant îl poate exercita în termen de 60 de zile de la notificare; - să acorde asociatului participant un drept de preemţiune la cumpărarea jocurilor şi echipamentelor de joacă, în situaţia în care intenţionează vânzarea aportului său reprezentând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii, drept pe care asociatul participant şi-l poate exercita cu maxim 60 de zile înainte de data expirării contractului ori de la notificarea intenţiei de vânzare. Preţul de vânzare va fi stabilit la valoarea contabilă rămasă, iar preluarea se va face prin contract de vânzare – cumpărare;

10. CONDIŢII DE ADMINISTRARE

Asociaţia în participaţiune va fi condusă de un Consiliu de administrare format din cinci membri, trei desemnaţi pentru asociatul participant de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara (2 consilieri locali şi 1 funcţionar public din partea Primăriei) şi 2 desemnaţi din partea asociatului administrator de către conducerea societăţii.

Desemnarea membrilor consiliului de administrare se va face la data încheierii contractului de asociere în participaţiune.

11. EVIDENŢA CONTABILĂ 11.1. Evidenţa contabilă a asociaţiei în participaţiune va fi ţinută centralizat şi distinct de către asociatul administrator, această contabilitate fiind ţinută autonom de propria ei activitate. La data de întâi a fiecărei luni, asociatul administrator, care ţine evidenţa contabilă a asociaţiei, va transmite celuilalt asociat pe bază de decont cheltuielile şi veniturile înregistrate pe naturi, în vederea înregistrării acestora în contabilitatea celuilalt. 11.2. Întocmirea bilanţurilor contabile sunt în sarcina asociatului administrator. 11.3. Decontarea cheltuielilor cu energia electrică, termică şi gazele-naturale, cu retribuţiile personalului, cu transporturile şi celelalte cheltuieli administrative se va face către asociatul administrator; 11.4. Cheltuielile făcute de asociatul administrator trebuie să aibă la bază acte legale doveditoare. 12. CONTROLUL ASOCIERII

Municipiul Timişoara are dreptul de a verifica, pe tot parcursul derulării contractului de asociere în participaţiune, toate actele, documentele operative ori contabile în baza cărora se stabileşte şi/sau calculează suma cuvenită din asociere. 13. MODALITATEA DE ÎMPĂRŢIRE A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR EONOMICE COMUNE DESFĂŞURATE

Împărţirea rezultatelor financiare (profit/pierderi) se va face astfel: 49 % pentru asociatul participant; 51 % pentru asociatul administrator;.

14. REGIMUL BUNURILOR

11

La expirarea duratei asociaţiei în participaţiune, asociatul participant are dreptul la restituţiunea tuturor bunurilor care le-a adus ca aport. De asemenea, vor trece gratuit în proprietatea municipiului Timişoara, fără somaţie sau punere în întârziere şi fără a fi necesară intervenţia instanţei judecătoreşti (pact comisoriu expres de gradul IV), toate bunurile care au făcut obiectul lucrărilor de investiţii la infrastructură, construcţii, alte dotări din Parcul Copiilor „ION CREANGĂ”, excepţie făcând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii.

La expirarea duratei asociaţiei în participaţiune, asociatul participant are drept de preemţiune la cumpărarea jocurilor şi echipamentelor de joacă, în situaţia în care asociatul administrator intenţionează vânzarea aportului său reprezentând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii, drept pe care asociatul participant şi-l poate exercita cu maxim 60 de zile înainte de data expirării contractului ori de la notificarea intenţiei de vânzare. Preţul de vânzare va fi stabilit la valoarea contabilă rămasă, iar preluarea se va face prin contract de vânzare – cumpărare.

De asemenea, pe parcursul derulării contractului de asociere în participaţiune, în cazul în care asociatul administrator intenţionează să concesioneze sau să vândă partea sa din contractul de asociere în participaţiune, va fi obligat să notifice intenţia de concesiune sau vânzare cu 30 de zile înainte şi să obţină acordul prealabil al asociatului participant, acordând asociatului participant un drept de preemţiune pentru răscumpărare, drept pe care asociatul participant îl poate exercita în termen de 60 de zile de la notificare. 15. ÎNCETAREA ASOCIERII

Asocierea în participaţiune încetează în următoarele cazuri: - la expirarea duratei stabilite în contractul de asociere în participaţiune; - prin acordul părţilor, prin hotărârea comună a asociaţilor; - neexecutarea sau executarea defectuoasă a uneia din clauzele contractuale; - în cazul lichidării (faliment, divizare, fuziune), cu obligaţia asociatului administrator să notifice în scris Primăria Municipiului Timişoara, printr-un preaviz de 5 zile de la data apariţiei cauzei; - dacă asociaţia nu este rentabilă; - în cazurile de forţă majoră, invocate şi dovedite conform legii, dacă acestea nu încetează în termen de 30 de zile; în cazurile de forţă majoră, nici una dintre părţi nu poate pretinde celeilalte părţi penalităţi sau daune – interese;

16. LITIGII

Eventualele litigii care s-ar putea ivi în legătură cu acest contract vor fi soluţionate pe cale amiabilă, iar dacă părţile nu cad de acord, vor fi soluţionate de instanţele de judecată competente

17. GARANŢIA ŞI TAXA DE PARTICIPARE

Pentru participarea la licitaţia publică deschisă, solicitanţii au obligaţia să depună la organizator o garanţie de participare de 200.000 lei şi o taxă de participare de _________ lei. 18. DISPOZIŢII FINALE

Prevederile prezentului Caiet de sarcini se completează de drept cu prevederile actelor normative în vigoare şi cu prevederile Instrucţiunilor pentru ofertanţi pentru asocierea în

12

participaţiune în vederea reamenajării, modernizării, administrării şi exploatării Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, prin aplicarea procedurilor de achiziţie publică.

19. DATA LICITAŢIEI

Licitaţia publică deschisă va avea loc în data de ____________, ora _____ la sediul Primăriei Municipiului Timişoara, B-dul C.D. Loga nr. 1.

VICEPRIMAR, DIRECTOR DIRECŢIA DE MEDIU, ADRIAN ORZA VASILE CIUPA

ŞEF SERVICIU SPAŢII VERZI,

DIANA MIHAELA NICA

Atasament: Referat_-_Parcul_Copiilor.pdf

1

ROMÂNIA SE APROBĂ, JUDEŢUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMIŞOARA P R I M A R, DIRECŢIA DE MEDIU B-dul C.D. Loga nr. 1 Dr. Ing. GHEORGHE CIUHANDU Nr.SC2007- 22546 /10.10.2007.

R E F E R A T

PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ”, parc aparţinând domeniului public, situat în Timişoara, înscris în C.F. nr. 2 – Timişoara, nr. cadastral 99/1 sub numele de Parcul Eminescu, delimitat de str. Martir Leontina Bânciu, strada Ludwig von Beethoven, clădirile şi construcţiile din partea de nord - est a Bulevardului Constantin Diaconovici Loga nr. 1, Bulevardul Michelangelo şi Canalul Bega, în suprafaţă de 65.070 mp, este cel mai deosebit parc care flanchează Canalul Bega, în zona centrală a oraşului, fiind totodată un loc cu tradiţie ca obiectiv de odină, recreere şi de joacă pentru copii.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006 s-a aprobat Studiul de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara.

Potrivit prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 199/19.06.2007 s-a aprobat încheierea unui contract de asociere în participaţiune pentru reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ”.

În vederea încheierii unui contract de asociere în participaţiune pentru reamenajarea şi modernizarea parcului (prin realizarea lucrărilor de infrastructură - reabilitare şi extindere reţele electrice, a reţelelor de apă – canal, alei pietonale, platforme, împrejmuiri, parcaje, porţi de acces, dotări noi cu echipamente şi locuri de joacă în aer liber, spaţii de alimentaţie publică, spaţii comerciale, reabilitarea dotărilor existente, lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, conform Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara), precum şi administrarea şi exploatarea parcului propunem organizarea unei licitaţii publice deschise.

În acest sens propunem spre analiza şi avizarea Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Timişoara Caietului de Sarcini (Anexa 1), Instrucţiunile pentru ofertanţi pentru asocierea în participaţiune în vederea reamenajării, modernizării, administrării şi exploatării PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” (Anexa 2), precum şi modelul Contractului de asociere în participaţiune (Anexa 3), ataşate prezentului referat.

De asemenea, propunem numirea unei comisii de analiză şi evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei publice deschise care se va organiza în vederea încheierii unei asocieri în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” Timişoara, cu o componenţă de 9 persoane, din care 3 consilieri locali din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara şi 6 – funcţionari publici din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, după cum urmează:

2

1. Gheorghe CIUHANDU - Primar – Preşedinte; Adrian ORZA - Viceprimar – Preşedinte – supleant;

2. Vasile CIUPA - Director Executiv Direcţia de Mediu - membru; Călin - Victor FIAT - Şef Serviciu Administrare Mediu – membru supleant

3. Nicuşor - Constantin MIUŢ - Director Executiv Direcţia Patrimoniu - membru; Călin Pîrva - Şef Serviciu Administrare Imobile – membru supleant;

4. Mirela LASUSCHEVICI - Şef Serviciu Juridic - membru; Sorin CHIRA - Şef Birou Juridic – Contencios – membru supleant;

5. Diana – Mihaela NICA - Şef Serviciu Spaţii Verzi - membru; Doina MĂESCU - Consilier Serviciul Spaţii Verzi – membru supleant;

6. Daniela - Beatrice CHINDRIŞ - Consilier Biroul Licitaţii – Contracte – membru; Laura - Mirela KOSZEGI - STOIANOV – Consilier Biroul Licitaţii – membru supleant; De asemenea, propunem împuternicirea Comisiei de analiză şi evaluare a ofertelor

depuse în cadrul licitaţiei publice deschise în vederea asocierii în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” Timişoara, ca după stabilirea ofertei câştigătoare, să încheie contractul de asociere în participaţiune, în maxim 10 zile de la adjudecare, urmând ca primarul municipiului Timişoara să fie împuternicit să semneze contractul de asociere în participaţiune.

Contractului de asociere în participaţiune încheiat va fi prezentat ca informare într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

DIRECTOR DIRECŢIA DE MEDIU, DIRECTOR DIRECŢIA PATRIMONIU, VASILE CIUPA NICUŞOR CONSTANTIN MIUŢ

ŞEF SERVICIU SPAŢII VERZI,

DIANA - MIHAELA NICA AVIZAT PENTRU LEGALITATE, SERVICIUL JURIDIC,

Red, Dact: BSI, Ex.3-10.10.2007

Atasament: Anexa_2_-_Parcul_Copiilor.pdf

ANEXA 2 PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DE ACORD, TIMIŞOARA PRIMAR DIRECŢIA PATRIMONIU DR.ING.GHEORGHE CIUHANDU BIROUL LICITAŢII CONTRACTE NR..............…………………………

INSTRUCŢIUNI PENTRU OFERTANŢI pentru asocierea in participatiune în vederea reamenajarii, modernizarii,

administrarii si exploatarii PARCULUI COPIILOR „ION CREANGA”

Dispoziţii generale Reglementarea şi organizarea atribuirii contractelor de asociere in participatiune se va face în conformitate cu prevederile Codului Comercial art.251-256, a legii 215/2001 privind administratia publica locala, precum şi a HCLMT nr.199/19.06.2007 privind incheierea unui Contract de Asociere in Participatiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea si exploatarea Parcului Copiilor „ Ion Creanga” prin licitatie publica deschisa. 1. Informaţii generale privind ASOCIATUL PARTICIPANT Denumirea ASOCIATULUI PARTICIPANT: Municipiul Timişoara prin Consiliul Local Timişoara Cod fiscal: RO 14756536 Adresa: Bv. C.D. Loga nr.1, Timişoara; Telefon: 0256-408.300 Persoane de contact: Pentru informaţii privind procedura de licitaţie:  Jr. Daniela Beatrice Chindriş - Sef Birou Licitaţii Contracte – [email protected] telefon/Fax: 0256-408.349 sau Fax 0256-408.367 Pentru informaţii privind documentaţia tehnică: Vasile Ciupa - Director Directia Mediu

Tel/fax: 0256/408300; 0256/408437 e-mail: 2. Instrucţiuni privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de asociere 2.1.Procedura aplicată: Pentru încheierea contractului de asociere in participatiune se aplică procedura de licitaţie la care orice persoană fizică sau juridică interesată are dreptul de a depune ofertă. Legislaţie aplicabilă: - Cod Comercial art.251-256 - Legea 215/2001 privind administratia publica locala. - HCL. nr.199/19.06.2007 privind incheierea unui Contract de Asociere in Participatiune

pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea si exploatarea Parcului Copiilor „ Ion Creanga” prin licitatie publica deschisa.

Aceasta asociatie in participatiune se caracterizeaza prin lipsa de personalitate juridica. Deoarece nu constituie o entitate juridica distincta in raporturile cu tertii, asociatia in participatiune nu se poate obliga distinct. Fiecare membru asociat se poate obliga fata de terti (cu care a contractat) in mod direct si distinct. 2.2. Principii care stau la baza desfasurarii activitatii asociatiei: a) independenta juridica si comerciala a fiecarui membru asociat

2

b) sprijin reciproc si prioritate in prestarea de servicii necesare in realizarea scopului asociatiei 2.3. Reguli de comunicare: Orice comunicare, solicitare, informare, notificare şi altele asemenea trebuie să fie transmise în scris. Orice document scris trebuie înregistrat în momentul transmiterii, respectiv în momentul primirii. Comunicarea, transmiterea şi stocarea informaţiilor se realizează astfel încât să se asigure integritatea şi confidenţialitatea datelor respective. Documentele scrise pot fi transmise prin oricare din următoarele modalităţi:

a) fax b) poştă c) prin orice combinaţie a celor prevăzute la lit. a) şi b)

Orice persoană interesată are dreptul de a transmite o solicitare de participare la procedura de licitatie prin oricare din modalităţile prevăzute mai sus. Orice solicitare de participare la procedura de licitatie, care a fost transmisă prin fax, trebuie să fie confirmata, prin scrisoare transmisă prin poştă în termen de 24 ore de la data transmiterii solicitării. Documentaţia se pune la dispoziţia oricărei persoane interesate care a înaintat o solicitare în acest sens. Costul documentaţie este de …………. lei la care se adaugă costul transmiterii acesteia. Costul documentaţiei se achită prin virament în contul RO89TREZ62124510220XXXXX deschis de Municipiul Timişoara, RO 14756536, la Trezoreria Municipiului Timişoara sau în numerar la casierie în baza notei de plată emisă de Biroul Licitaţii Contracte, camera 229, zilnic între orele 11:30 şi 12:30, marţi şi joi şi între orele 15:00 şi 17:00. Documentaţia se pune la dispoziţia oricărei persoane interesate, în maxim 4 zile lucrătoare de la primirea unei solicitări scrise din partea acesteia. Orice persoană interesată are obligaţia de a întreprinde toate diligenţele necesare astfel încât respectarea de către concedent a termenului de 4 zile lucrătoare pentru punerea la dispoziţie a documentaţiei de atribuire să nu conducă la situaţia în care aceasta să fie pusă la dispoziţia sa cu mai puţin de 4 zile lucrătoare înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. 2.4.Date limită care trebuie respectate: Data limită pentru depunerea ofertelor este ……………., ora ………….. Ofertele vor fi deschise la sediul Primăriei Timişoara, Bv.C.D.Loga nr.1, în data de ………….ora ………, Sala de Consiliu.

2.5. Dreptul de a solicita clarificări Orice persoană interesată care a obţinut un exemplar din documentaţie are dreptul de a solicita clarificări despre elementele cuprinse în aceasta. Asociatul Participant are obligaţia de a răspunde, într-o perioadă care nu trebuie să depăşească 4 zile lucrătoare de la primirea unei astfel de solicitări. Asociatul Participant are obligaţia de a transmite răspunsurile - însoţite de întrebările aferente - către toate persoanele interesate care au obţinut documentaţia, luând măsuri pentru a nu dezvălui identitatea celui care a solicitat clarificările respective. 2.6.Documentele licitaţiei În cazul procedurii de licitaţiei, Asociatul Participant are obligaţia să elaboreze documentele licitaţiei Documentele licitaţiei mai cuprind anunţul licitaţiei, copie hotărâre de consiliu, contract de asociere in participatiune cadru. Orice modificare a conţinutului documentelor licitaţiei se va comunica tuturor solicitanţilor care au cumpărat aceste documente.

3

În cazul în care ca urmare a modificărilor documentelor licitaţiei este necesar să se prelungească termenul de depunere a ofertelor, acest nou termen se va comunica de către organizator tuturor solicitanţilor odată cu notificarea modificării. 2.7. Desfăşurarea licitaţiei Procedura de licitaţie se poate desfăşura numai dacă în urma publicării anunţului de licitaţie a fost depusa cel puţin 1 oferta. Asociatul Participant va putea organiza şi ţine licitaţii în vederea asocierii in participatiune pentru Amenajarea, modernizarea, exploatarea si administrarea Parcului Copiilor „ ION CREANGA” Timisoara, în conformitate cu procedura descrisă in prezentele instrucţiuni. În vederea desfăşurării licitaţiei, a analizării, selectării şi evaluării ofertelor, întocmirea raportului de evaluare, a proceselor-verbale de şedinţă, desemnarea ofertei câştigătoare, Asociatul Participant numeşte comisia de evaluare formată dintr-un număr impar de membri, care nu poate fi mai mic de 5. Fiecăruia dintre membrii comisiei de evaluare i se desemnează un supleant. Comisia de evaluare este legal întrunită numai în prezenţa tuturor membrilor. Comisia de evaluare adoptă decizii în mod autonom şi numai pe baza documentaţiei şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Deciziile comisiei de evaluare se adoptă cu votul majorităţii membrilor. Membrii comisiei de evaluare au obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în ofertele analizate. Deschiderea ofertelor va avea loc la sediul concedentului, în data de……………ora…….., Sala de Consiliu. Fiecare participant poate depune doar o singură ofertă. Orice ofertant are dreptul de a participa la deschiderea ofertelor. Plicurile închise şi sigilate, se predau comisiei de evaluare la dată fixată pentru deschiderea lor, prevăzută în anunţul de licitaţie. După deschiderea plicurilor exterioare în şedinţă publică, comisia de evaluare elimină ofertele care nu conţin totalitatea documentelor care dovedesc calităţile şi capacităţile ofertantului prevăzute ca atare la punctul 3. Pentru continuarea desfăşurării procedurii de licitaţie este necesar ca după deschiderea plicurilor exterioare cel puţin 1 oferta să întrunească toate condiţiile prevăzute la punctul 3 – calităţile şi capacităţile ofertantului, sunt considerate oferte valabile. Sunt considerate oferte valabile ofertele care îndeplinesc criteriile de valabilitate. După analizarea conţinutului plicului exterior, secretarul comisiei de evaluare întocmeşte procesul verbal în care se va menţiona rezultatul analizei. Procesul-verbal, va fi semnat de către toţi membrii comisiei de evaluare şi de reprezentanţii ofertanţilor. Deschiderea plicurilor interioare se face numai după semnarea procesului verbal de deschidere de către toţi membrii comisiei de evaluare şi de către ofertanţi. Ofertele vor fi examinate de către comisia de evaluare. Pe parcursul aplicării procedurii de licitatie, comisia de evaluare poate solicita oricând clarificări şi după caz, completări ale documentelor prezentate de ofertanţi pentru demonstrarea conformităţii ofertei cu cerinţele solicitate. În termen de 4 zile lucrătoare de la primirea acesteia, ofertanţii sunt obligaţi să răspundă la solicitarea Asociatului Participant. În urma analizării ofertelor de către comisia de evaluare, se întocmeşte un proces verbal în care se menţionează ofertele valabile, ofertele care nu îndeplinesc criteriile de valabilitate şi motivele excluderii acestora din urmă de la procedura de atribuire. Procesul verbal se semnează de către toţi membrii comisiei de evaluare. În baza procesului-verbal, comisia de evaluare întocmeşte în termen de o zi lucrătoare, un raport pe care îl transmite Asociatului Participant. În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea raportului comisiei de evaluare, Asociatul Participant informează, în scris, cu confirmare de primire, ofertantul declarat câştigător despre alegerea sa şi pe ceilalţi ofertanţi despre respingerea ofertelor lor, indicând motivele care au stat la baza excluderii sau respingerii, după caz.

4

Contractul de asociere in participatiune se încheie în formă scrisă, sub sancţiunea nulităţii. Asociatul Participant poate încheia contractul de asociere in participatiune numai după împlinirea unui termen de 10 de zile calendaristice de la data realizării comunicării privind deciziile referitoare la atribuirea contractului de asociere in participatiune. Neîncheierea contractului de asociere in participatiune într-un termen de 10 de zile calendaristice de la data împlinirii termenului prevăzut la aliniatul precedent, poate atrage după sine plata daunelor interese de către partea în culpă. Refuzul ofertantului declarat câştigător de a încheia contractul de asociere in participatiune poate atrage după sine plata daunelor – interese, precum si pierderea garantiei de participare. 2.8.Confidenţialitatea şi conflictul de interese Asociatul Participant are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a evita schimburile de mesaje, comunicările iar arhivarea informaţiilor sa se realizeze într-o astfel de maniera încât sa asigure integritatea şi confidenţialitatea deplina a tuturor informaţiilor. Conţinutul ofertelor trebuie să rămână confidenţial până la data stabilită pentru deschiderea acestora, urmând a se lua cunoştinţa de conţinutul respectivelor oferte numai după aceasta data. Asociatul Participant are obligaţia de a asigura garantarea protejării acelor informaţii pe care operatorul economic le precizează ca fiind confidenţiale, în măsura în care, în mod obiectiv, dezvăluirea acestor informaţii ar prejudicia interesele legitime ale operatorului economic, în special în ceea ce priveşte secretul comercial şi proprietatea intelectuală. Membrii comisiei de evaluare, supleanţii şi dacă este cazul invitaţii sunt obligaţi să dea o declaraţie de compatibilitate, imparţialitate şi confidenţialitate pe propria răspundere, după termenul limită de depunere a ofertelor, care se va păstra alături de dosarul concesiunii. 3. Instrucţiuni privind modul de elaborare şi prezentare a ofertelor Ofertantul are obligaţia de a elabora oferta în conformitate cu prevederile din documentaţia de licitatie. Ofertantul are obligaţia de a depune oferta la adresa Bv.C.D.Loga nr.1, Timişoara, camera 12, ghişeul 9 sau 10, până la data limită pentru depunere stabilită în anunţul de participare şi anume data de ……………… ora………... Riscurile transmiterii ofertei, inclusiv forţa majoră, cad în sarcina ofertantului. Oferta depusă la o altă adresă decât cea a Asociatului Participant, decât cea stabilită sau după expirarea datei limită pentru depunere se returnează nedeschisă. Conţinutul ofertelor trebuie sa rămână confidenţial până la data stabilită pentru deschiderea acestora, Asociatul Participant urmând a lua cunoştinţă de conţinutul respectivelor oferte numai după această dată. Oferta şi documentele care o însoţesc trebuie să fie redactate în limba română. Fiecare participant poate depune doar o singură ofertă. Ofertanţii transmit ofertele lor în două plicuri sigilate, unul exterior şi unul interior, care se înregistrează, în ordinea primirii lor precizându-se data şi ora. 3.1. CRITERII DE CALIFICARE Orice agent economic are dreptul de a participa, individual la procedura de licitaţie. Asociatul Participant are obligaţia de a exclude din procedura de licitaţie publică deschisă orice ofertant despre care are cunoştinţă ca, în ultimii 5 ani, a fost condamnat prin hotărârea definitiva a unei instanţe judecătoreşti, pentru participare la activităţi ale unei organizaţii criminale, pentru corupţie, pentru frauda şi/sau pentru spălare de bani. Asociatul Participant are dreptul de a exclude din procedura de licitaţiei deschisă orice ofertant care se afla în oricare dintre următoarele situaţii: a) este în stare de faliment ori lichidare, afacerile îi sunt administrate de un judecător-sindic sau activităţile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau este într-o situaţie similară cu cele anterioare, reglementată prin lege; b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a);

5

c) nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plata a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit; d) a fost condamnat, în ultimii trei ani, prin hotărârea definitiva a unei instanţe judecătoreşti, pentru o fapta care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesională; e) prezintă informaţii false sau nu prezintă informaţiile solicitate de către Asociatul Participant, în legătură cu situaţia proprie aferentă cazurilor prevăzute la lit. a)- d). Se aplică următoarele Criterii de calificare:

Situaţia personală a ofertantului; capacitatea de exercitare a activităţii;

Plicul exterior va trebui să conţină, documente care dovedesc calităţile şi capacităţile ofertantului, după cum urmează:

a) o fişă cu informaţii privind ofertantul semnată de ofertant, fără îngroşări, ştersături sau modificări

b) o declaraţie de participare, semnată de ofertant, fără îngroşări, ştersături sau modificări c) acte doveditoare privind:

o Situaţia personală a ofertantului;

Documente care dovedesc situaţia personală a ofertantului: Declaraţie pe propria răspundere completată în conformitate cu Formularul 1; Declaraţie pe propria răspundere completată în conformitate cu Formularul 2;

Ofertantul are obligaţia de a prezenta certificatele constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, care trebuie să prezinte situaţia ofertantului la data de ………………..

Certificat constatator inregistrat, emis de Oficiul Registrului Comerţului privind calitatea de agent economic autorizat, nu mai vechi de 1 luna, din care sa reiese ca nu are nici un element din certificat expirat precum şi obiectul de activitate specific pentru desfasurarea activitatii din caietul de sarcini – document original sau copie legalizată ;

Fişă de informaţii generale privind ofertantul completată conform formular 3 Certificat privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plată a impozitelor şi taxelor

către bugetul local al municipiului Timişoara ( document original eliberat de Primăria Timişoara, Direcţia Fiscala);

Certificatul constatator privind îndeplinirea obligaţiilor de plată a impozitelor, taxelor către bugetul local, trebuie să prezinte situaţia operatorului economic la data de ……………. . Documentul va fi prezentat în original sau copie legalizată, de către ofertantul desemnat câştigător, în termen de 48 de ore de la data notificării ofertantului de către Asociatul Participant. În caz de neprezentare în termenul specificat, ofertantul va fi descalificat, comisia de licitaţie urmând a declara câştigător următorul ofertant în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute.

Garantia de participare Garanţia pentru participare Ofertantul trebuie să prezinte garanţia pentru participare în conformitate cu prevederile referitoare la cuantumul şi forma de prezentare a acesteia, astfel cum sunt precizate în prezentul document. Garanţia de participare se constituie de către ofertant în scopul de a proteja Asociatul Participant faţă de riscul unui eventual comportament necorespunzător al acestuia pe întreaga perioadă derulată până la emiterea acordului de funcţionare. Cuantumul garanţiei pentru participare: 200.000 lei. Perioada de valabilitate a garanţiei de participare: 30 de zile Modul şi forma de constituire a garanţiei de participare:

6

Scrisoare de garanţie bancară în favoarea Primăriei Municipiului Timişoara - pe perioada de valabilitate a ofertei, original;

Ordin de plată, cu condiţia confirmării acestuia de către banca emitentă, până la data deschiderii ofertelor, original;

În orice situaţie, garanţia de participare trebuie să fie prezentată cel mai târziu la deschiderea ofertelor. Orice ofertă care nu este însoţită de dovada constituirii garanţiei de participare va fi respinsă la deschidere. Asociatul Participant are dreptul de a reţine garanţia pentru participare, ofertantul pierzând astfel suma constituită, atunci când acesta din urmă se află în oricare dintre următoarele situaţii:

a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia; b) oferta sa fiind stabilita câştigătoare, nu prezintă certificatul constatator precizat la

punctul 3.1., Criterii de calificare, lit. a); c) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, nu se prezintă în termen de 10 zile în vederea

incheierii contractului de asociere in participatiune. Garanţia pentru participare, constituită de ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, se restituie de către Asociatul Participant in cel mult 3 zile lucrătoare de la data incheierii contractului de asociere in participatiune. Garanţia de participare, constituită de ofertanţii necâştigători se returnează de către Asociatul Participant, după incheierea de către ofertantul desemnat câştigător a contractului de asociere in participatiune, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data solicitării ofertantului necâştigător. Garanţia se restituie integral în cazul ofertanţilor necâştigători, în baza unei cereri ce se va înregistra la Serviciul Centru de Consiliere pentru Cetăţeni, camera 12 ghişeul nr.9 sau 10.

Taxa de participare este stabilită pentru a compensa cheltuielile efectuate cu publicitatea licitaţiei. Taxa de participare nu se restituie.

În cazul în care în ţara de origine sau în ţara în care este stabilit ofertantul nu se emit

documente de natura celor prevăzute mai sus sau respectivele documente nu vizează toate situaţiile prevăzute, ofertantul va prezenta: 1) declaraţia pe propria răspundere sau o declaraţie autentificată în faţa unui notar, a

unei autorităţi administrative sau judiciare sau a unei asociaţii profesionale care are competenţe în acest sens.

o Capacitatea de exercitare a activităţii profesionale Documente care dovedesc capacitatea de exercitare a activităţii: - Ofertantul va prezenta documentul de înregistrare ca persoana fizică sau juridică şi, după caz, de atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile din ţara în care ofertantul este stabilit. - acte doveditoare privind intrarea în posesia caietului de sarcini - chitanţă sau Ordin de plată, în original.

Plicul interior va conţine oferta propriu-zisă. Ofertantul are obligaţia de a face dovada conformităţii ofertei sale cu cerinţele prevăzute în Caietul de Sarcini . Oferta va fi întocmită în aşa fel încât să se asigure posibilitatea verificării corespondenţei elementelor sale cu specificaţiile din caietul de sarcini. Pentru a facilita procesul de evaluare, oferta trebuie să fie structurată, în următoarea ordine:

- prezentarea ofertantului: • structura organizatorică a acestuia, resurse umane proprii, folosirea resurselor

umane locale, angajarea de antreprenori români: • modul în care se doreşte integrarea viitoarei afaceri în strategia de dezvoltare a

ofertantului : • dotarea tehnică, procedurile şi soluţiile tehnice propuse:

7

- bonitatea privind calificarea si experienta a ofertantului:

- planul de afaceri pentru reamenajarea, administrarea, exploatarea si modernizarea Parcului Copiilor „ ION CREANGA” Timisoara cu detalierea următoarelor aspecte:

• valoarea investiţiei directe (construcţie, echipamente): • graficul de derulare în timp a investiţiei (construcţie, demarare activitate, etape

de dezvoltare etc.): • numărul de locuri de muncă nou create:

Plicurile sigilate se predau comisiei de evaluare în ziua fixată pentru deschiderea lor. Ofertele se vor transmite numai prin poştă sau se vor depune direct la sediul Asociatului Participant, Bv. C.D Loga nr.1, camera 12 ghişeul 9 sau 10, Timişoara. Ofertantul trebuie să ia toate măsurile astfel încât oferta să fie primită şi înregistrată până la data şi ora limită pentru depunere stabilită în anunţul de participare. Ofertantul îşi asumă riscurile transmiterii ofertei, inclusiv forţa majoră. Ofertantul trebuie să prezinte un exemplar al ofertei în original şi un exemplar copie şi câte un exemplar al documentelor de calificare. În eventualitatea unei discrepanţe între original şi copii, va prevala originalul. Originalul şi copia ofertei trebuie să fie tipărite sau scrise cu cerneală neradiabilă şi vor fi semnate pe fiecare pagină de reprezentantul /reprezentanţii autorizat/autorizaţi corespunzător să angajeze ofertantul în contract. În cazul documentelor emise de instituţii/organisme oficiale abilitate în acest sens documentele respective trebuie să fie semnate şi parafate conform prevederilor legale. Orice ştersătură, adăugare, interliniere sau scris peste cel dinainte sunt valide doar dacă sunt vizate de către persoana/persoanele autorizată/autorizate să semneze oferta. Originalul şi copia ofertei marcate cu „original” şi respectiv „copie”, se introduc într-un plic interior care se marchează cu numele sau denumirea ofertantului, precum şi domiciliul sau sediul social al acestuia, după caz. Plicul exterior închis şi netransparent (plic interior şi documentele care dovedesc calificarea şi capacităţile ofertantului) se va marca după cum urmează:

MUNICIPIUL TIMISOARA Bv.C.D.Loga nr.1

Ofertă pentru asocierea in participatiune in vederea reamenajarii si modernizarii Parcului Copiilor „ ION CREANGA „ Timişoara

“A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA ……….., ORA ….... ” Oferte întârziate Oferta care este depusă la o altă adresă decât cea stabilită în anunţul de participare ori care este primită de către Asociatul Participant după expirarea datei şi orei limită de depunere a ofertelor, se returnează nedeschisă. 4.Informaţii detaliate şi complete privind criteriile de atribuire aplicate pentru stabilirea ofertei câştigătoare 4.1.Criteriul aplicat pentru incheierea contractului de asociere in participatiune Criteriile pe baza cărora se incheie contractul de asociere in participatiune nu pot fi schimbate pe toată durata de aplicare a procedurii . 4.2.Evaluarea ofertelor Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili oferta câştigătoare, dintre ofertele valabile, pe baza aplicării criteriilor pentru incheierea contractului de asociere in participatiune. Oferta stabilită ca fiind câştigătoare este oferta care întruneşte punctajul cel mai mare, rezultat din aplicarea criteriilor de evaluare pentru care sunt stabilite ponderi.

8

În cazul în care există punctaje egale între ofertanţii clasaţi pe primul loc, departajarea acestora se face în funcţie de punctajul obţinut pentru criteriul „nivel investitie” iar în cazul egalităţii în continuare , departajarea se va face în funcţie de criteriul care are ponderea cea mai mare după criteriul „Nivelul investitiei”. Factorii de evaluare ce urmează a fi utilizaţi:

Criterii de evaluare Pondere % Prezentarea ofertantului 14 Experienta similara 5 Planul de afaceri pentru dezvoltare şi exploatare 30 Nivel investitie 51

Comisia de evaluare stabileşte acordarea de note fiecărui subcriteriu de la 0 la 10; Nota pe criteriu se va stabili ca medie aritmetică a notelor pe subcriterii, iar nota finală se va calcula ca medie ponderată – cu ponderile stabilite – a notelor pe criterii.

- prezentarea ofertantului: • structura organizatorică a acestuia, resurse umane proprii, folosirea resurselor

umane locale, angajarea de antreprenori români • modul în care se doreşte integrarea viitoarei afaceri în strategia de dezvoltare a

ofertantului • dotarea tehnică, procedurile şi soluţiile tehnice propuse

- experienta similara • bonitate privind calificarea si experienta

- planul de afaceri pentru reamenajarea şi exploatarea asocierii cu detalierea următoarelor aspecte:

• valoarea investiţiei directe (construcţie, echipamente) • graficul de derulare în timp a investiţiei (construcţie, demarare activitate, etape

de dezvoltare etc.) • numărul de locuri de muncă nou create

- nivelul investitiei exprimat în lei si euro 5. Procedura negocierii directe Asociatul Participant are dreptul de a aplica procedura de negociere directă numai în situaţia în care, după repetarea procedurii de licitaţie de 3 ori nu a fost desemnat nici un ofertant castigator. Anunţul se transmite spre publicare cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Orice persoană interesată are dreptul de a solicita şi de a obţine documentaţia . Pentru negocierea directă va fi păstrată documentaţia aprobată pentru licitaţie. Persoana interesată are obligaţia de a depune diligenţele necesare astfel încât respectarea de către Asociatul Participant a perioadei, să nu conducă la situaţia în care documentaţia să fie pusă la dispoziţia sa cu mai puţin de două zile lucrătoare înainte de data limită pentru depunere a ofertelor. Orice persoană interesată are dreptul de a solicita clarificări la documentaţia. Asociatul Participant are obligaţia transmiterii răspunsurilor însoţite de întrebările aferente către toate persoanele interesata care au obţinut documentaţia . Asociatul Participant derulează negocieri cu fiecare ofertant care a depus ofertă valabilă. Negocierile se desfăşoară potrivit condiţiilor din documentaţie. Criteriile pentru valabilitatea ofertelor, prevăzute în caietul de sarcini, nu pot face obiectul negocierii.

9

Pe parcursul procedurii de negociere directă, comisia de evaluare poate propune solicitarea oricăror clarificări şi completări necesare demonstrării conformităţii ofertei cu cerintele solicitate. În termen de 3 zile lucrătoate de la primirea propunerii comisiei de evaluare, Asociatul Participant o va transmite ofertanţilor vizaţi. Ofertanţii trebuie să răspundă la solicitarea Asociatului Participant în termen de două zile lucrătoare de la primirea acesteia. Pentru fiecare şedinţă de negociere directă, Asociatul Participant întocmeşte un proces verbal care va cuprinde concluziile negocierilor purtate. În baza proceselor verbale întocmite, comisia de evaluare întocmeşte, în termen de o zi lucrătoare, un raport pe care îl transmite Asociatului Participant. În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea raportului de evaluare, Asociatul Participant informează, în scris, cu confirmare de primire, ofertantul declarat câştigător despre alegerea sa şi pe ceilalţi ofertanţi despre respingerea ofertelor lor, indicând motivele care au stat la baza respingerii. 6. Instrucţiuni privind modul de utilizare a căilor de atac Soluţionarea litigiilor apărute în legătură cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractului de asociere in participatiune, se va face de catre instanta competenta. 7. Informaţii referitoare la clauzele contractuale Asociatul Participant poate să încheie contractul de asociere in participatiune numai după împlinirea termenului de 10 zile calendaristice de la data realizării comunicării privind rezultatul aplicării procedurii. Asociatul Participant pune la dispoziţia persoanelor interesate, contractul de asociere in participatiune, ca anexă a prezentelor Instrucţiuni. VICEPRIMAR, Ing.ADRIAN ORZA DIRECTIA PATRIMONIU DIRECTOR DIRECTOR DIRECTIA MEDIU Ec.Nicuşor C-tin Miuţ VASILE CIUPA SEF BIROU LICITATII CONTRACTE SEF SERVICIU ADMINISTRARE MEDIU Jr. DANIELA BEATRICE CHINDRIS CALIN VICTOR FIAT

Atasament: Contract_-_Parcul_Copiilor.pdf

1

ROMÂNIA ANEXA 3 JUDEŢUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMIŞOARA CONTRACT DE ASOCIERE ÎN PARTICIPAŢIUNE Nr. SC2007- / ____/____.2007 I. PĂRŢILE CONTRACTANTE Prezentul contract se încheie între: 1. Municipiul Timişoara, reprezentat prin Domnul Dr. Ing. Gheorghe CIUHANDU – Primarul Municipiului Timişoara şi Doamna Ec. Smaranda HARACICU – Director Economic, cu sediul în Timişoara, B-dul C.D. Loga nr. 1, tel: 0256-408300, Cod fiscal RO 14756536, cont RO27TREZ62124670270XXXXX deschis la Trezoreria Municipiului Timişoara, în calitate de ASOCIAT PARTICIPANT, şi 2. Societatea comercială _________________________________, reprezentată prin _________________, având funcţia de _________________, cu sediul în _______________, _________________________________________, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului sub nr. _____________, CUI, nr. cont RO________________________________, deschis la ____________________________________________în calitate de ASOCIAT ADMINISTRATOR, au convenit la încheierea prezentului contract de asociere în participaţiune, conform prevederilor:

- Art. 251-256 Cod Comercial, - art. 36 alin 2 literele (c) şi (e) alin. 6 lit. (a) pct. 9 şi 10 şi alin. 7 lit. (a) din Legea nr.

215/23.04.2001 privind administraţia publică locală – republicată; - Hotărârii Consiliului Local nr. 199/19.06.2007 prin care s-a aprobat încheierea unui contract de asociere în participaţiune pentru reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ”,

urmând să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de independenţă juridică şi comercială specifice asocierii, cu respectarea prevederilor clauzelor prezentului contract: II. SCOPUL ŞI OBIECTUL CONTRACTULUI DE ASOCIERE ÎN PARTICIPAŢIUNE: Art.1: Părţile convin să întemeieze o asociaţie în participaţiune, cu scopul comun de a obţine

câştiguri de pe urma activităţii desfăşurate de acestea, pentru realizarea SCOPULUI COMUN AL ASOCIERII ÎN PARTICIPAŢIUNE, şi anume:

a) Reamenajarea, modernizarea, asigurarea funcţionalităţii, administrarea şi exploatarea în comun a PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” în vederea păstrării şi asigurării continuităţii acestui loc de tradiţie în municipiul Timişoara prin menţinerea destinaţiei - loc de odihnă, recreere şi joacă pentru copii;

b) Realizarea unui cadru ambiental modern şi exploatarea în condiţii de siguranţă a jocurilor, echipamentelor de joacă şi recreere pentru copii;

2

c) Conservarea cadrului vegetal oferit de parc şi dezvoltarea spaţiilor verzi prin lucrări de arhitectură a peisajului, protejarea materialul dendrologic din Parcul Copiilor, conform recomandărilor din „CADASTRUL VERDE AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA”;

Art.2: Obiectul asocierii în participaţiune îl constituie exploatarea în comun a obiectivului Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” – ca parc de odihnă, recreere şi joacă pentru copii, prin realizarea de către asociatul administrator, prin grija şi pe cheltuiala sa, a lucrărilor de construcţii, reamenajare şi modernizare, conform prevederilor Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, a Proiectului Tehnic (PT) şi al Detaliilor de execuţie (DE), precum şi a serviciilor şi activităţilor de administrare şi exploatare a obiectivului, după cum urmează:

a) Reamenajarea şi modernizarea parcului, prin realizarea lucrărilor de construcţii, investiţii la infrastructură (reabilitare şi extindere reţele electrice, a reţelelor de apă – canal), alei pietonale, platforme, gard împrejmuitor, parcaje, porţi de acces, bănci, mobilier urban, grupuri sanitare, dotări noi cu jocuri şi echipamente şi locuri de joacă în aer liber, spaţii de alimentaţie publică, spaţii comerciale, reabilitarea dotărilor existente, lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, conform Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006, în baza Documentaţiilor Tehnice (DT), Detaliilor de Execuţie (DE), a avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor prevăzute de lege;

b) Amplasarea de jocuri şi echipamente de joacă şi recreere pentru copii, autorizate de către ISCIR-INSPECT IT, realizate din materiale care completează mediul natural şi nu intră în conflict cu acesta, acreditate cu Certificatul ISO 14001:2004 privind sistemul de management al mediului înconjurător;

c) Menţinerea destinaţiei şi exploatarea PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA – loc cu tradiţie ca obiectiv de odihnă, recreere şi joacă, cu jocuri şi locuri de joacă pentru copii, fiind interzisă schimbarea destinaţiei parcului;

d) Derularea de manifestări culturale; e) Derularea de activităţi recreativ – educative: diverse jocuri educative, jocuri recreativ-

educative, jocuri logice, jocuri pe computer, plimbări de agrement cu vaporaşul pe Canalul BEGA, plimbări pe apă cu hidrobiciclete, carting, patinaj pe gheaţă pe perioada iernii, în cadrul unui patinoar amenajat în incintă, concursuri pentru copii, organizarea de zile onomastice, ziua şcolii, ziua clasei, ziua grădiniţei, etc.;

f) Derularea de activităţi ecologice: demonstraţii practice de cunoaştere a mediului, expoziţii cu jocuri şi materiale ecologice, workshop-uri pe probleme de mediu, prezentări de produse ecologice pentru copii;

g) Derularea de activităţi de promovare a parcului, a jocurilor şi punctelor de atracţie existente, a programelor educative şi valorilor ecologice;

h) Derularea de activităţi promoţionale cu diverşi producători de produse pentru copii; i) Administrarea parcului şi realizarea de activităţi comerciale rentabile: comercializarea

biletelor de intrare, a biletelor pentru utilizarea echipamentelor, jocurilor/jucăriilor, exploatarea echipamentelor de joacă pentru copii în condiţii de siguranţă şi securitate, realizarea, administrarea şi exploatarea spaţiilor comerciale şi a spaţiilor de alimentaţie publică;

j) Exploatarea în condiţii de siguranţă şi securitate a echipamentelor de joacă şi recreere pentru copii, conform prevederilor Standardului European EN 1176-1177 şi

3

respectarea tuturor prevederilor privitoare la inspecţia, întreţinerea şi exploatarea: instalarea prin personal instruit şi cu experienţă în domeniu şi cu respectarea instrucţiunilor producătorului, asigurarea siguranţei şi funcţionarea corectă a echipamentelor, supravegherea instalării, întreţinerea şi inspecţia periodică, la intervalele de timp specificate de producător sau la intervale mai scurte de timp, luându-se în considerare condiţiile de exploatare, vechimea echipamentelor, etc.

k) Conservarea cadrului vegetal oferit de parc şi dezvoltarea spaţiilor verzi prin lucrări de arhitectură a peisajului, protejarea materialul dendrologic din Parcul Copiilor, conform recomandărilor din „CADASTRUL VERDE”;

III. DESCRIEREA ASOCIERII Art.3: Prezenta asociere în participaţiune are ca temei legal prevederile art. 251 – 256 Cod Comercial – care reglementează instituţia asociaţiei în participaţiune. Art.4: Asociaţia în participaţiune convenită prin prezentul contract va desfăşura activitatea după următoarele de principii:

a) independenţa juridică şi comercială a fiecărei părţi asociate; b) sprijin reciproc şi prioritate în prestarea de servicii necesare în realizarea scopului

asociaţiei; Art.5: Această asociaţie în participaţiune se caracterizează prin lipsa de personalitate juridică. Deoarece nu constituie o entitate juridică distinctă, în raporturile cu terţii asociaţia în participaţiune nu se poate obliga distinct. Art.6: În relaţiile cu terţii, răspunderea pentru obligaţiile contractuale revine părţii care a dat naştere obligaţiei respective. Art.7: Aderarea unor terţe persoane fizice sau juridice la contractul de asociere în participaţiune se poate face numai cu acordul coasociaţilor. Art.8: Asociatul administrator nu va putea încheia nici un fel de contract sau să se oblige faţă de o terţă persoană fără acordul asociatului participant. Art.9: Cesiunea contractului de asociere în participaţiune este posibilă numai pe baza acordului expres al asociatului participant. Concesiunea sau vânzarea părţii sale din contractul de asociere în participaţiune de către asociatul administrator este posibilă numai pe baza acordului expres şi prealabil al asociatului participant, cu o notificare a intenţiei de concesiune sau vânzare transmisă asociatului participant cu cel puţin 30 de zile înainte. Art.10: Asociatul administrator nu va putea efectua, pe cont propriu, direct sau indirect, afaceri sau activităţi similare celor care formează obiectul prezentului contract, în caz contrar urmând a fi obligată la daune – interese, inclusiv angajarea răspunderii pentru concurenţă neloială; IV. APORTUL PĂRŢILOR LA ASOCIAŢIA ÎN PARTICIPAŢIUNE A. APORTUL ASOCIATULUI PARTICIPANT: Art.11: Asociatul participant acordă asociatului administrator, pe întreaga durată a asocierii, un drept de exploatare a amplasamentului PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, care face obiectul contractului de asociere, reprezentat prin: terenul din PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ” cu dotările existente, situat în Timişoara, înscris în C.F. nr. 2 – Timişoara, nr. cadastral 99/1, delimitat de str. Martir Leontina Bânciu, strada Ludwig von Beethoven, clădirile şi construcţiile din partea de nord- est a Bulevardului Constantin Diaconovici Loga nr. 1, Bulevardul Michelangelo şi Canalul Bega, în suprafaţă de 65.070 mp. – în valoare de 84.005.370 lei, respectiv 26.288.280 EURO, (Raport de evaluare din data de 14.08.2007) mijloacele fixe în valoare de 2.192.360 lei şi materialul dendrofloricol indigen şi exotic de mare valoare botanică şi ecologică, în valoare

4

de 4.878.900 RON, evidenţiat în „CADASTRUL VERDE AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA”, pentru ca asociatul administrator să realizeze lucrările de reamenajare şi modernizare a parcului şi să deruleze activitatea de administrare şi exploatare propriu-zisă a obiectivului Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA.

Imobilul este dotat cu următoarele utilităţi: energie electrică, racord la reţeaua de apă, canalizare, telefon. Art.12: Terenul rămâne în proprietatea Municipiului Timişoara şi nu poate fi ipotecat sau urmărit pentru datoriile personale ale asociaţilor sau să facă obiectul unei garanţii bancare. Art.13: Asociatul participant va pune la dispoziţia asociatului administrator Studiul de Fezabilitate (SF), Proiectul Tehnic (PT) şi Detaliile de Execuţie (DE) în vederea executării lucrărilor de investiţii, care îi revin ca obligaţie contractuală; B. APORTUL ASOCIATULUI ADMINISTRATOR: Art.14: Asociatul administrator - participă la asociaţia în participaţiune cu: a) Executarea prin grija sa şi pe cheltuială proprie, a tuturor lucrărilor de construcţii, de investiţii - executarea lucrărilor de reamenajare şi modernizare a Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA – lucrări în valoare de _________________EURO, constând în lucrări de construcţii, reabilitarea şi extinderea reţelelor electrice, a reţelelor de apă – canal, aleilor pietonale, platformelor, împrejmuirii, parcajelor, porţilor de acces, gardului împrejmuitor, băncilor, mobilierului urban, dotărilor noi cu jocuri, echipamente şi locuri de joacă în aer liber, grupurilor sanitare, spaţiilor de alimentaţie publică, spaţiilor comerciale, reabilitarea dotărilor existente, lucrărilor de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, etc.), în termen de 18 luni de la data încheierii procesului - verbal de predare – primire a obiectivului şi numai în baza Autorizaţiei de Construire eliberată de Primăria Municipiului Timişoara, a Studiului de Fezabilitate (SF), a Proiectului Tehnic (PT), a Detaliilor de Execuţie (DE), autorizaţiilor, avizelor şi acordurilor prevăzute de lege; b) cu prestarea serviciilor şi derularea activităţilor de administrare şi exploatare a parcului, care îi revin ca obligaţii prevăzute la art. 24 şi cu respectarea pe toată durata contractului a destinaţiei amplasamentului Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, ca parc de odihnă, recreere şi de joacă pentru copii. V. REGIMUL BUNURILOR Art.15: Terenul Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, situat în Timişoara, înscris în C.F. nr. 2 – Timişoara, nr. cadastral 99/1, care constituie aport al Municipiului Timişoara la asociaţia în participaţiune, rămâne în proprietatea Municipiului Timişoara şi nu poate fi ipotecat sau urmărit pentru datoriile personale ale asociaţilor sau să facă obiectul unei garanţii bancare. Art.16: Asupra bunurilor şi a valorilor care reprezintă contribuţia la realizarea asociaţiunii ce face obiectul prezentului contract, asociaţii îşi păstrează dreptul de proprietate.

Bunurile şi valorile respective sunt menţionate în inventarele acceptate şi semnate de asociaţi, inventare care fac parte integrantă din prezentul contract. Art.17: La expirarea duratei asociaţiei în participaţiune, asociatul participant are dreptul la restituţiunea tuturor bunurilor care le-a adus ca aport. De asemenea, vor trece gratuit în proprietatea municipiului Timişoara, fără somaţie sau punere în întârziere şi fără a fi necesară intervenţia instanţei judecătoreşti (pact comisoriu expres de gradul IV), toate bunurile care au făcut obiectul lucrărilor de investiţii la infrastructură, construcţii, alte dotări din Parcul Copiilor „ION CREANGĂ”, excepţie făcând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii.

5

VI. DURATA CONTRACTULUI Art.18: Prezentul contract se încheie pe o perioadă de 25 ani, începând cu data de_____________ şi până la data de_______________. Art.19: Durata contractului poate fi prelungită cu acordul expres al părţilor, prin act adiţional. VII. ACTIVITĂŢILE ECONOMICE DESFĂŞURATE Art.20: Asociatul participant este de acord ca asociatul administrator să desfăşoare activităţi

rentabile având ca obiect: a) Amplasarea de jocuri şi echipamente de joacă şi recreere pentru copii autorizate de

către ISCIR-INSPECT IT, realizate din materiale care completează mediul natural şi nu intră în conflict cu acesta, acreditate cu Certificatul ISO 14001:2004 privind sistemul de management al mediului înconjurător;

b) Exploatarea în condiţii de siguranţă şi securitatea echipamentelor de joacă şi recreere pentru copii, conform prevederilor Standardului European EN 1176-1177 şi respectarea tuturor prevederilor privitoare la inspecţia, întreţinerea şi exploatarea lor: instalarea prin personal instruit şi cu experienţă în domeniul şi cu respectarea instrucţiunilor producătorului, asigurarea siguranţei şi funcţionarea corectă a echipamentelor, supravegherea instalării, întreţinerea şi inspecţia periodică, la intervalele de timp specificate de producător sau la intervale mai scurte de timp, luându-se în considerare condiţiile de exploatare, vechimea echipamentelor, etc.

c) să realizeze activităţi comerciale rentabile: comercializarea biletelor de intrare, a biletelor pentru utilizarea echipamentelor, jocurilor/jucăriilor, exploatarea echipamentelor de joacă pentru copii în condiţii de siguranţă şi securitate, realizarea, administrarea şi exploatarea spaţiilor comerciale şi a spaţiilor de alimentaţie publică;

d) Derularea de manifestări culturale; e) Derularea de activităţi recreativ – educative: diverse jocuri educative, jocuri recreativ-

educative, jocuri logice, jocuri pe computer, plimbări de agrement cu vaporaşul pe Canalul BEGA, plimbări pe apă cu hidrobiciclete, carting, patinaj pe gheaţă pe perioada iernii, în cadrul unui patinoar amenajat în incintă, concursuri pentru copii, organizarea de zile onomastice, ziua şcolii, ziua clasei, ziua grădiniţei;

f) Derularea de activităţi ecologice: demonstraţii practice de cunoaştere a mediului, expoziţii cu jocuri şi materiale ecologice, workshop-uri pe probleme de mediu, prezentări de produse ecologice pentru copii;

g) Derularea de activităţi de promovare a parcului, a jocurilor şi punctelor de atracţie existente, a programelor educative şi valorilor ecologice;

h) Derularea de activităţi promoţionale cu diverşi producători de produse pentru copii; i) Orice altă activitate rentabilă convenită de părţi prin acte adiţionale;

Art.21: În vederea realizării scopului prevăzut la art. 20 din prezentul contract, asociatul administrator va asigura:

a) Personal calificat; b) Aprovizionarea cu mărfuri de la furnizori; c) Transportul mărfurilor de la furnizori;

VIII. DREPTURILE ASOCIAŢILOR Art. 22: Asociatul participant are următoarele drepturi:

a) De acces în incintă şi de a verifica, pe tot parcursul derulării contractului de asociere în participaţiune, toate actele, documentele operative ori contabile în baza cărora se stabileşte şi/sau calculează suma cuvenită din asociere;

6

b) Dreptul de organizare lunară, gratuit, a câte unei manifestări culturale, recreativ – educative sau ecologice, în baza unei înştiinţări prealabile, formulate cu minim 5 zile înaintea datei manifestării;

Art. 23. Asociatul administrator are dreptul de a exploata terenul din Parcul Copiilor ION CREANGĂ cu dotările existente, mijloacele fixe şi materialul dendrofloricol; IX. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR: Art.24: ASOCIATUL PARTICIPANT se obligă:

a) să acorde asociatului administrator, pe întreaga durată a asocierii, un drept de exploatare a amplasamentului PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ” Timişoara, care face obiectul contractului de asociere, reprezentat prin: terenul din PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ” cu dotările existente, situat în Timişoara, înscris în C.F. nr. 2 – Timişoara, nr. cadastral 99/1, delimitat de str. Martir Leontina Bânciu, de strada Ludwig von Beethoven, de clădirile şi construcţiile din partea de nord-est a Bulevardului Constantin Diaconovici Loga nr. 1, de Bulevardul Michelangelo şi de Canalul Bega, în suprafaţă de 65.070 mp. – în valoare de 84.005.370 lei, respectiv 26.288.280 EURO, (Raport de evaluare din data de 14.08.2007) mijloacele fixe în valoare de 2.192.360 lei şi materialul dendrofloricol indigen şi exotic de mare valoare botanică şi ecologică, în valoare de 4.878.900 RON, evidenţiat în „CADASTRUL VERDE AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA”, pentru ca asociatul administrator să realizeze lucrările de modernizare şi reamenajare a parcului şi să deruleze activitatea de administrare şi exploatare propriu-zisă a obiectivului, care face obiectul asocierii în participaţiune.

Terenul rămâne în proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara şi nu poate fi ipotecat sau urmărit pentru datoriile personale ale asociaţilor sau să facă obiectul unei garanţii bancare.

b) să pună la dispoziţia asociatului administrator Studiul de Fezabilitate (SF), Proiectul Tehnic (PT) şi Detaliile de Execuţie (DE) în vederea executării lucrărilor de investiţii;

Art.25: ASOCIATUL ADMINISTRATOR, ţinând cont de Considerentele tehnice avute în vedere pentru asocierea în participaţiune pentru reamenajarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, se obligă:

1. să realizeze, prin grija şi cheltuiala sa, investiţia necesară în vederea reamenajării, modernizării şi punerii în exploatare a PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, în valoare de __________________ EURO - ( lucrări de construcţii, investiţii constând în reabilitare şi extindere reţele electrice, a reţelelor de apă – canal, alei pietonale, platforme, parcaje, porţi de acces, gard împrejmuitor, bănci, mobilier urban, dotări noi cu echipamente şi locuri de joacă în aer liber, grupuri sanitare, spaţii de alimentaţie publică, spaţii comerciale, reabilitarea dotărilor existente, lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, etc.), în termen de 18 luni de la data încheierii procesului – verbal de predare – primire a obiectivului şi numai în baza Autorizaţiei de Construire eliberată de Primăria Municipiului Timişoara, a Proiectului Tehnic şi a Detaliilor de Execuţie, autorizaţiilor, avizelor şi acordurilor prevăzute de lege;

2. să reabiliteze dotările existente în parc la data încheierii prezentului contract, prin lucrări de arhitectură şi de arhitectură a peisajului, conform prevederilor Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L.

7

Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006, a Proiectului Tehnic (PT) şi al Detaliilor de Execuţie (DE);

3. să obţină autorizaţiile de construire, avizele şi acordurile pentru toate lucrările de investiţii în parte, în termen de 6 luni de la data încheierii contractului de asociere în participaţiune;

4. să facă dovada realizării a 50 % din investiţia care îi revine ca obligaţie contractuală, la împlinirea a 12 luni de la data încheierii procesului – verbal de predare – primire a obiectivului, cu acte doveditoare şi în baza unei note de constatare faptică, pe teren, încheiate între coasociaţi; nerespectarea acestei obligaţii atrage după sine rezilierea de plin drept a contractului de asociere în participaţiune şi dă dreptul asociatului participant, în speţă Municipiului Timişoara, de a solicita despăgubiri constând în venitul nerealizat de la asociatul administrator.

5. să realizeze investiţiile privitoare la reabilitarea, extinderea şi modernizarea reţelelor electrice şi a reţelelor de apă – canal;

6. să realizeze documentaţiile, să obţină autorizaţiile şi aprobările privind realizarea gardului împrejmuitor şi a porţilor de acces în PARCUL COPIILOR „ION CREANGĂ”;

7. să realizeze lucrările de infrastructură - platforme, gard împrejmuitor, parcaje şi porţi de acces;

8. să realizeze terenul de minigolf şi cricket; 9. să reabiliteze amfiteatrul, cartodromul, labirintul cu oglinzi, „Cetatea”, „Aleea

matematicii”, lacul şi să achiziţioneze hidrobiciclete, să realizeze un patinoar pe gheaţă pe perioada iernii, să refacă râul de la cetate, tunelul – prin compartimentare şi amenajare de discoteci, cofetării, patiserii, sală de biliard, club de şah, jocuri logice, etc.;

10. să doteze „PARCUL COPIILOR” TIMIŞOARA cu mobilier urban (bănci, coşuri pentru gunoi, fântână pentru apă, cişmele pentru băut apă, fântâni arteziene, garduri şi împrejmuiri, corpuri de iluminat, jardiniere, coloane şi alte accesorii, etc.), conform cu cerinţele actuale şi în concordanţă cu stilul arhitectural al parcului;

11. să realizeze o infrastructură corespunzătoare pentru spaţiile verzi: reabilitarea şi extinderea reţelei de apă, canalizare, alimentare cu apă, hidranţi, aleilor pentru acces, aleilor pentru promenadă, iluminatului parcului, sistemului de irigaţie a spaţiilor verzi prin picurare şi aspersiune, funcţie de vegetaţia existentă şi cerinţele specifice speciilor, fântână cu apă, fântâni arteziene cu jocuri de apă;

12. să reamenajeze gazonul cu seminţe pentru gazon de calitate, diferenţiat în funcţie de gradul de expunere solară a parcelelor supuse reamenajării;

13. să amenajeze spaţiile verzi prin plantarea cu arbori şi arbuşti floriferi (excepţie cele cu ţepi, cu spini, plante ale căror părţi sunt toxice sau otrăvitoare, plante cu potenţial alergen) şi de rabate sau aranjamente florale;

14. să protejeze şi să menţină patrimoniul verde, stilul peisagistic al parcului, prin aplicarea măsurilor prevăzute în Cadastrul Verde al Municipiului Timişoara – extragere a exemplarelor de arbori şi arbuşti apărute spontan şi a celor uscaţi, cu aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara;

15. să îmbogăţească patrimoniul dendrologic şi să completeze aliniamentele de arbori cu material dendrologic de calitate şi cu aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara;

16. să execute lucrările de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare, cu societăţi comerciale specializate, deţinătoare ale licenţelor de operare, conform legii;

17. să realizeze grupuri sanitare pentru toate categoriile de vârstă (preşcolari, adulţi, handicapaţi, cu loc de înfăşat pentru sugari);

8

18. să asigure dotarea cu jocuri, echipamente şi locuri de joacă în aer liber, potrivit prevederilor Studiului de Fezabilitate „Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din municipiul Timişoara” – Proiectul nr. AP-0605 întocmit de S.C. „AGHI PROIECT” S.R.L. Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 342/25.07.2006 şi a altor dotări şi echipamente de joacă pentru copii, stabilite de către părţile contractante, a căror funcţionare este autorizată de către ISCIR – INSPECT IT, care să îndeplinească cerinţele esenţiale de securitate, să fie inscripţionate cu caracteristicile tehnice ale echipamentelor şi instrucţiunile de utilizare corectă privind: vârsta minimă, limita de greutate precum şi potenţialele pericole care pot apărea în utilizarea echipamentului de joacă.

19. să realizeze în perimetrul locurilor de joacă suprafeţe de protecţie care să prevină accidentarea copiilor în caz de cădere – mochete cauciucate, pavimente elastice, etc.;

20. să obţină toate acordurile, avizele legale şi autorizaţiile de funcţionare pentru exploatarea obiectivului înainte de punerea în funcţiune;

21. să exploateze în condiţii de siguranţă şi securitate echipamentele de joacă şi recreere pentru copii, conform prevederilor Standardului European EN 1176-1177;

22. să respecte toate prevederilor referitoare la inspecţia, întreţinerea şi exploatarea: instalarea prin personal instruit şi cu experienţă în domeniu şi cu respectarea instrucţiunilor producătorului, asigurarea siguranţei şi funcţionarea corectă a echipamentelor, supravegherea instalării, întreţinerea şi inspecţia periodică, la intervalele de timp specificate de producător sau la intervale mai scurte de timp, luându-se în considerare condiţiile de exploatare, vechimea echipamentelor;

23. să înlocuiască de îndată, pe cheltuiala sa, jocurile şi echipamentele de joacă defecte, care prezintă pericol în utilizare şi exploatare precum şi a celor degradate sau casate; de asemenea, reparaţiile şi montarea jocurilor şi echipamentelor de joacă pentru copii se vor face de către asociatul administrator, pe cheltuiala sa;

24. să realizeze, administreze şi exploateze spaţiile de alimentaţie publică, terasele, spaţiile modulate destinate vânzării de produse alimentare, de băuturi răcoritoare, etc., şi altor spaţii comerciale pentru produse nealimentare, din incinta PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA;

25. să asigure parcul cu un sistem de supraveghere şi pază computerizat şi paza cu personal calificat, atât în timpul funcţionării parcului cât şi după închidere, care să supravegheze modul de utilizare al echipamentelor care pot funcţiona fără personal, gestionarea aglomeraţiilor, respectarea indicaţiilor de utilizare a echipamentelor şi jocurilor, soluţionarea unor conflicte între vizitatorii parcului, supravegherea copiilor, prin asigurarea comunicării prin staţii cu centrul de informare;

26. să asigure, pe întreaga perioadă de funcţionare cu publicul a parcului, personal calificat care să asigure organizarea publicului în faza de aşteptare, asigurarea instructajului, supravegherea respectării instrucţiunilor de utilizare corectă a jocurilor şi echipamentelor de joacă pentru copii, etc.;

27. să asigure un punct sanitar, pentru primă urgenţă, în cazul apariţiei unor accidentări; 28. să deruleze diverse manifestări culturale; 29. să deruleze activităţi educative şi recreative: diverse jocuri educative, jocuri recreativ-

educative, jocuri logice, jocuri pe computer, plimbări de agrement cu vaporaşul pe Canalul BEGA, plimbări pe apă cu hidrobiciclete, carting, patinaj pe gheaţă pe perioada iernii, în cadrul unui patinoar amenajat în incintă, concursuri pentru copii, organizarea de zile onomastice, ziua şcolii, ziua clasei, ziua grădiniţei, etc.;

30. să deruleze activităţi ecologice: demonstraţii practice de cunoaştere a mediului, expoziţii cu jocuri şi materiale ecologice, workshop-uri pe probleme de mediu, prezentări de produse ecologice pentru copii;

9

31. să realizeze activităţi de promovare a parcului, a jocurilor şi punctelor de atracţie existente, a programelor educative şi valorilor ecologice;

32. să deruleze activităţi promoţionale cu diverşi producători de produse pentru copii; 33. să realizeze activităţi comerciale rentabile: comercializarea biletelor de intrare, a

biletelor pentru utilizarea echipamentelor, jocurilor/jucăriilor, exploatarea echipamentelor de joacă pentru copii în condiţii de siguranţă şi securitate, realizarea, administrarea şi exploatarea spaţiilor comerciale şi a spaţiilor de alimentaţie publică;

34. să declare la Registrul Comerţului deschiderea punctului de lucru, în municipiul Timişoara şi să comunice autorităţilor fiscale începerea activităţii;

35. să ţină evidenţa contabilă şi să întocmească bilanţurile contabile, conform Legii contabilităţii nr. 82/1991 – republicată;

36. să respecte normele PSI în vigoare; 37. să respecte normele de protecţie a muncii; 38. să prezinte Consiliului Local al Municipiului Timişoara un raport trimestrial privind

situaţia investiţiei, permiţând reprezentanţilor legali ai acesteia precum şi împuterniciţilor Primarului municipiului Timişoara verificarea în teren, iar la finalizarea lucrărilor să realizeze un raport detaliat privind realizarea investiţiei;

39. să permită asociatului participant, organizarea lunară, gratuit, a câte unei manifestări culturale, recreativ – educative sau ecologice, în baza unei înştiinţări prealabile, formulate cu minim 5 zile înaintea datei manifestării;

40. să predea la data încetării asocierii în participaţiune, fără somaţie sau punere în întârziere şi fără a fi necesară intervenţia instanţei judecătoreşti (pact comisoriu expres de gradul IV), în proprietatea municipiului Timişoara, gratuit, toate bunurile care au făcut obiectul lucrărilor de investiţii la infrastructură, construcţii, alte dotări din Parcul Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA, excepţie făcând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii;

41. să permită asociatului participant, prin persoanele împuternicite, accesul în incintă şi de a verifica pe tot parcursul derulării contractului de asociere în participaţiune toate actele, documentele operative ori contabile în baza cărora se stabileşte şi/sau calculează suma cuvenită din asociere.

42. să obţină acordul expres al asociatului participant în situaţia în care intenţionează să se oblige faţă de o terţă persoană sau să încheie un contract;

43. să obţină acordul expres al asociatului participant în situaţia în care intenţionează să închirieze construcţiile existente sau un amplasament din cadrul Parcului Copiilor „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA;

44. să notifice asociatul participant, cu cel puţin 30 de zile înainte, asupra intenţiei de concesionare sau vânzare a părţii sale din contractul de asociere în participaţiune, în vederea obţinerii acordului prealabil în acest sens de la asociatului participant;

45. să acorde asociatului participant un drept de preemţiune, în cazul intenţiei de concesionare sau vânzare a părţii sale din contractul de asociere în participaţiune - manifestate printr-o notificare a intenţiei de concesionare sau vânzare, drept pe care asociatul participant îl poate exercita în termen de 60 de zile de la notificare;

46. să acorde asociatului participant un drept de preemţiune la cumpărarea jocurilor şi echipamentelor de joacă, în situaţia în care intenţionează vânzarea aportului său reprezentând jocurile şi echipamentele de joacă pentru copii, drept pe care asociatul participant şi-l poate exercita cu maxim 60 de zile înainte de data expirării contractului ori de la notificarea intenţiei de vânzare. Preţul de vânzare va fi stabilit la valoarea contabilă rămasă, iar preluarea se va face prin contract de vânzare – cumpărare;

10

47. asociatul administrator este obligat să realizeze un procent de 50 % din investiţie în termen de 12 luni de la data încheierii procesului – verbal de predare – primire a obiectivului. Nerespectarea acestei obligaţii atrage după sine rezilierea de plin drept a contractului de asociere în participaţiune şi dă dreptul asociatului participant, în speţă municipiului Timişoara, de a solicita despăgubiri de la asociatul administrator.

X. CONDIŢII DE ADMINISTRARE Art.26: Asociaţia în participaţiune va fi condusă de un Consiliu de administrare format din cinci membri, trei desemnaţi pentru asociatul participant de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara (2 consilieri locali şi 1 funcţionar public din partea Primăriei) şi 2 desemnaţi din partea asociatului administrator de către conducerea societăţii.

Desemnarea membrilor consiliului de administrare se va face până la data de _____________.

În caz de revocare a unui membru al consiliului de administrare sau în cazul în care unul din aceşti membri se află în imposibilitate de exercitare a calităţii acordate (deces, boală, demisie, etc.) pe o perioadă de cel puţin 30 de zile, asociatul al cărui membru se află în imposibilitate de exercitare a calităţii va numi un alt membru în consiliul de administrare al asociaţiei.

Condiţiile de revocare: a) Pierderea calităţii de asociat; b) Neloialitatea faţă de interesele asociaţiei;

Art.27: Consiliul de administrare al asociaţiei se întruneşte în şedinţe ordinare lunare, sau de câte ori este nevoie, în şedinţe extraordinare, în urma convocării scrise formulate de una din părţile asociate şi comunicate cu trei zile înainte de data fixării şedinţei. În convocarea scrisă se va preciza exact data, ora, locul unde se va ţine şedinţa şi ordinea zi a şedinţei. Convocarea scrisă va fi comunicată reprezentantului care face parte din consiliul de administrare pe bază de semnătură personală de luare la cunoştinţă.

Pentru validarea deliberărilor consiliului de administrare al asociaţiei, hotărârile acestuia se iau cu votul afirmativ a 2/3 din membrii prezenţi.

Hotărârile consiliului de administrare sunt consemnate într-un registru, numerotat, semnat, datat şi ştampilat de fiecare parte asociată.

Hotărârile Consiliului de Administrare sunt obligatorii pentru asociaţi. Art. 28: Consiliul de administrare al asociaţiei are următoarele atribuţii: 1. În şedinţele ordinare, ia hotărâri în ceea ce priveşte:

a) Modul de folosire a contribuţiei (aporturilor) asociaţilor în cadrul activităţii asociaţiunii;

b) Elaborează strategia de activitate a asociaţiei şi programele aferente acesteia; c) Programul de activitate, bugetul de venituri şi cheltuieli, decontul de venituri şi

cheltuieli şi în special rezultatele obţinute de asociaţiune – beneficiile realizate sau pierderile suferite şi modul de lichidare şi evitare a acestora;

d) Alegerea cenzorilor; e) Stabileşte sortimentele şi necesarul de marfă şi servicii, procedează la identificarea

furnizorilor potenţiali interni/externi, stabileşte programul de funcţionare al PARCULUI COPIILOR „ION CREANGĂ” TIMIŞOARA;

f) Preţurile produselor, bunurilor sau mărfurilor ori tarifelor serviciilor; g) Prospectarea pieţei, identificarea furnizorilor şi a clienţilor; h) Numărul personalului necesar realizării obiectului asociaţiei, atribuţiile acestuia; i) Remuneraţia membrilor Consiliului de conducere şi administraţie, a cenzorilor şi a

personalului folosit în realizarea obiectului de activitate al asociaţiunii;

11

j) Calculul şi repartizarea beneficiilor sau a pierderilor, potrivit cotelor de participare stabilite prin prezentul contract;

k) Orice alte probleme care apar în legătură cu funcţionarea asociaţiunii; l) Stabileşte şi aprobă necesarul de dotări, modernizări şi investiţii; m) Examinează calculele de eficienţă a operaţiunilor efectuate; n) Prezintă un raport trimestrial conducerilor celor doi asociaţi, privind activitatea

desfăşurată; 2. În şedinţele extraordinare, ia hotărâri în ceea ce priveşte:

a) Completarea activităţilor şi serviciilor contractului de asociere, cu respectarea obiectului asocierii în participaţiune şi a destinaţiei parcului ca obiectiv de odihnă, recreere şi joacă pentru copii;

b) Majorarea aporturilor coasociaţilor; c) Cooptarea de alţi asociaţi; d) Încetarea contractului de asociere în participaţiune; e) Orice altă modificare a clauzelor contractului sau oricare altă hotărâre necesară

bunului mers al asociaţiunii; f) Stabileşte şi aprobă necesarul de dotări, modernizări şi investiţii; g) Stabileşte lunar repartizarea profitului/pierderii între asociaţi, potrivit cotelor de

participare cuvenite; XI. EVIDENŢA CONTABILĂ Art.29: Evidenţa contabilă a asociaţiei în participaţiune va fi ţinută centralizat şi distinct de către asociatul administrator, această contabilitate fiind ţinută autonom de propria activitate. La data de ____ a fiecărei luni, partea asociată care ţine evidenţa contabilă a asociaţiei va transmite celuilalt asociat pe bază de decont cheltuielile şi veniturile înregistrate pe naturi, în vederea înregistrării acestora în contabilitatea celuilalt.

Întocmirea bilanţurilor contabile sunt în sarcina asociatului administrator. Decontarea cheltuielilor cu energia electrică, termică şi gazele-naturale, cu retribuţiile

personalului, cu transporturile şi celelalte cheltuieli administrative se va face către asociatul administrator;

Toate cheltuielile făcute de asociatul administrator trebuie să aibă la bază acte legale doveditoare. XII. MODALITATEA DE ÎMPĂRŢIRE A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR EONOMICE COMUNE DESFĂŞURATE Art.30: Împărţirea rezultatelor financiare (profit/pierderi) se va face astfel: 49 % pentru asociatul participant; 51 % pentru asociatul administrator. XIII. RĂSPUNDEREA PĂRŢILOR Art.31: În relaţiile cu terţii, răspunderea pentru obligaţiile comerciale asumate revine părţii care s-a obligat. Art.32: Prezentul înscris serveşte interesului comun al părţilor, care se obligă să-l execute întocmai şi întrutotul cu bună credinţă, sinceritate şi seriozitate. Art.33: Ambele părţi se obligă să urmărească şi să se informeze reciproc asupra derulării acestui contract. Art.34: Asociatul participant poate modifica unilateral partea reglementară a contractului de asociere în participaţiune din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local, după caz. În cazul în care modificarea unilaterală a contractului îi aduce un prejudiciu, asociatul administrator are dreptul să primească fără întârziere o justă despăgubire. În caz de dezacord între cei doi asociaţi participanţi cu privire la suma despăgubirii, aceasta va fi stabilită de către

12

instanţa judecătorească competentă. Acest acord nu poate în nici un caz să permită asociatului administrator să nu îşi execute obligaţiile contractuale. Art.35: Pentru neîndeplinirea, îndeplinirea defectuoasă sau cu întârziere a obligaţiilor comerciale asumate în acest contract partea în culpă va suporta daune, constând în valoarea veniturilor nerealizate. XIV. ALTE CLAUZE Art.36: Aderarea unor terţe persoane fizice sau juridice la prezentul contract de asociere se poate face numai cu acordul ambilor asociaţi. Art.37: Cesiunea contractului de asociere în participaţiune este posibilă numai pe baza acordului expres al asociatului participant. Art.38: Cheltuielile făcute de asociaţie trebuie să aibă la bază actele legale doveditoare. XV. FORŢA MAJORĂ Art.39: Prin forţă majoră părţile înţeleg împrejurarea imprevizibilă şi de neînlăturat care face imposibilă executarea obligaţiilor comerciale asumate de către oricare parte şi care exonerează de răspundere partea care o invocă, cu condiţia ca aceasta să fie lipsită de culpă. Art. 40: Pentru ca forţa majoră să înlăture răspunderea, partea care o invocă este obligată:

a) să comunice partenerului contractual în scris cazul de forţă majoră în termen de 5 zile de la apariţie;

b) să solicite în termen de 5 zile de la apariţie, Camerei de Comerţ şi Industrie şi Agricultură a Judeţului Timiş, certificat oficial de constatare a cazului de forţă majoră.

c) să comunice în scris partenerului contractual, în termen de 5 zile de la apariţie, dovada cazului de forţă majoră;

d) să comunice în scris partenerului contractual încetarea cazului de forţă majoră în termen de 5 zile de la încetare;

e) să ia toate măsurile necesare pentru a limita consecinţele ce le generează cazul de forţă majoră; Toate comunicările se vor face în scris, iar termenele de comunicare mai sus

menţionate vor curge de la data ştampilei poştei de expediere. Dacă forţa majoră depăşeşte o durată de 30 zile, fiecare parte poate să renunţe la

executarea contractului în continuare fără ca să poată cere despăgubiri de la cealaltă. Art.41: Cazul fortuit este un eveniment imprevizibil şi de neînlăturat care ia naştere din natură, fapta omului sau lucru şi care exclude culpa părţii care îl invocă.

Cazul fortuit ca şi forţa majoră este exonerator de răspundere. XVI. NOTIFICĂRI Art.42: În accepţiunea părţilor contractante, orice notificare adresată de una din părţi celeilalte este valabil îndeplinită dacă va fi transmisă la adresa/sediul prevăzut în parte introductivă a prezentului contract. În cazul în care notificarea se va face pe cale poştală, ea va fi transmisă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire (AR) şi se consideră primită de destinatar la data menţionată de oficiul poştal primitor pe această confirmare.

Dacă notificarea se trimite prin telex sau telefax, ea se consideră primită în prima zi lucrătoare după cea în care a fost expediată.

Notificările verbale nu se iau în considerare de nici una din părţi, dacă nu sunt confirmate, prin intermediul uneia dintre modalităţile prevăzute la alineatele precedente. XVII ÎNCETAREA ASOCIERII Art.43: Asocierea în participaţiune încetează în următoarele cazuri:

a) la expirarea duratei stabilite în contractul de asociere în participaţiune;

13

b) prin acordul părţilor, prin hotărârea comună a asociaţilor; c) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de

către asociatul participant, cu plata unei despăgubiri juste, în sarcina acestuia, în caz de dezacord, fiind de competenţa instanţei de judecată;

d) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către asociatul administrator, prin reziliere de către asociatul participant, cu plata unei despăgubiri în sarcina asociatului administrator;

e) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către asociatul participant, prin reziliere de către asociatul administrator, cu plata unei despăgubiri în sarcina asociatului participant;

f) dacă asociaţia nu este rentabilă; g) în cazurile de forţă majoră, invocate ori dovedite conform legii, dacă acestea nu

încetează în termen de 30 de zile; în cazurile de forţă majoră, nici una dintre părţi nu poate pretinde celeilalte părţi penalităţi sau daune – interese;

h) în cazul în care asociaţia nu desfăşoară o activitate rentabilă, rezultatele economice nefiind satisfăcătoare, părţile contractante de comun acord pot hotărî la asocierii înainte de expirarea duratei acesteia.

XVIII. LITIGII Art.44: Eventualele litigii care s-ar putea ivi în legătură cu acest contract vor fi soluţionate pe cale amiabilă, iar dacă părţile nu cad de acord, vor fi soluţionate de instanţele de judecată competente. XIX. CLAUZE FINALE Art.45: Asocierea altor persoane juridice sau fizice la realizarea obiectului prezentului contract se face numai cu acordul expres al coasociaţilor fondatori ai asociaţiunii în participaţiune, prezentul contract urmând a fi modificat printr-un act adiţional. Art.46: Cesiunea contractului de asociere în participaţiune este posibilă numai pe baza acordului expres al asociatului participant. Concesiunea sau vânzarea părţii sale din contractul de asociere în participaţiune de către asociatul administrator este posibilă numai pe baza acordului expres şi prealabil al asociatului participant, cu o notificare a intenţiei de concesiune sau vânzare cu cel puţin 30 de zile înainte şi cu acordarea pentru asociatul participant a unui drept de preemţiune, în cazul intenţiei de concesionare sau vânzare a părţii sale din contractul de asociere în participaţiune - manifestate printr-o notificare a intenţiei de concesionare sau vânzare - drept pe care asociatul participant îl poate exercita în termen de 60 de zile de la notificare; Art.47: Decontarea cheltuielilor cu energia electrică, termică şi gaze naturale, cu retribuţiile personalului, cu transporturile şi celorlalte cheltuieli administrative se va face de către asociatul administrator pe bază de documente, valoarea lor trebuind să fie cuprinsă în cheltuielile generale ale asociaţiunii în participaţiune. Art.48: Ţinerea evidenţei contabile şi întocmirea bilanţurilor contabile sunt sarcina asociatului administrator. Art.49: Controlul financiar poate fi exercitat de oricare dintre coasociaţi prin compartimentele de audit financiar sau prin cenzori aleşi de aceştia. Art.50: Cheltuielile şi veniturile determinate de operaţiunile asociaţilor în participaţiune se contabilizează distinct de către asociaţi, conform prevederilor contractului de asociere în participaţiune. La sfârşitul perioadei de raportare, cheltuielile şi veniturile înregistrate pe naturi se transmit pe bază de decont fiecărui asociat în vederea înregistrării în contabilitate (art. 10 din Legea nr. 82/1991).

14

Art.51: Prezentul contract, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară încheierii lui. Art.52: În cazul în care părţile îşi încalcă obligaţiile lor, neexercitarea de partea care suferă vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea întocmai sau prin echivalent a obligaţiei respective, nu înseamnă că ea a renunţat la acest drept al său.

Prezentul contractul a fost încheiat în 4 exemplare originale, câte două pentru fiecare parte contractantă.

ASOCIAT PARTICIPANT ASOCIAT ADMINISTARTOR, PRIMAR,

Dr. Ing. GHEORGHE CIUHANDU DIRECTOR ECONOMIC, Ec. SMARANDA HARACICU AVIZAT PENTRU LEGALITATE, SERVICIUL JURIDIC,