Anexa nr. 2 la HCL________________
Metodologia de acordare si recuperare a sumelor necesare reabilitarii monumentelor istorice situate in cartierele
Cetate, Fabric si Iosefin din municipiul Timisoara.
1. Reguli generale
1.1. (1) Lucrarile de reabilitare a monumentelor istorice situate in cartierele
Cetate, Fabric si Iosefin pot consta in : a) lucrari de refacere a fatadelor cladirilor respective b) lucrari de consolidare in vederea reducerii riscului seismic c) orice alte lucrari considerate necesare de catre comisia instituita conform pct. 1.5.
din prezenta anexa, lucrari care privesc imobilul in ansamblul sau, privitor la partile comune (canalizare, retele de alimentare cu apa, caldura etc.)
(2) Nu intra sub incidenta prevederilor prezentei hotarari lucrarile de amenajare de orice fel (inclusiv canalizari, retele de alimentare cu apa, caldura etc.) necesare a fi efectuate in interiorul apartamentelor situate in imobilele ce fac parte din categoria celor ce urmeaza a fi abilitate in baza prezentei hotarari.
1.2. Pentru a beneficia de sumele necesare reabilitarii, asociatia de proprietari a imobilului respectiv, trebuie sa depuna o cerere in acest sens la sediul primariei Municipiului Timisoara. Cererea va cuprinde :
a) numele si prenumele proprietarilor imobilului b) adresa imobilului pentru care se solicita finantare c) acordul tuturor proprietarilor din imobilul respectiv de a abilita cladirea
monument istoric. 1.3. Cererea se analizeaza de catre compartimentul de specialitate din cadrul
Primariei Municipiului Timisoara in cel mult ___ de zile de la data depunerii cererii.
1.4. Presedintele asociatiei de locatari este reprezentantul proprietarilor imobilului in ce priveste relatiile cu primaria, iar in cazul in care proprietarii doresc sa numeasca o alta persoana cu atributii de reprezentare a asociatiei in relatia cu autoritatea locala, acestia vor desemna un imputernicit in acest sens, calitate atestata prin actul de reprezentare.
1.5. Dupa avizarea favorabila a cererii de catre compartimentul de specialitate, reprezentantul proprietarilor imobilului, numit in conditiile stabilite la pct. 1.4., impreuna cu personalul de specialitate din cadrul primariei si reprezentantii GTZ vor analiza si vor stabili lucrarile necesare a fi efectuate la imobilul in cauza.
1.6. Raportul cuprinzand lucrarile necesare a fi efectuate trebuie aprobat de fiecare proprietar in parte.
1.7. Lucrarile de executie, consolidare, reabilitare a imobilelor efectuate in baza prezentei hotarari sunt supuse regimului general de atribuire a lucrarilor publice, potrivit legislatiei privind achizitiile publice.
1.8. Reprezentatul asociatiilor de proprietari va fi prezent in vederea contractarii ofertei castigatoare, efectuarii si receptionarii lucrarilor in toate etapele achizitie publice cu privire la reabilitarea monumentelor istorice.
1.9. Prezenta reprezentantului asociatiilor de proprietari este obligatorie in momentul intocmirii procesului verbal privind receptionarea la nivelul stadiilor determinante conform graficului calitatii din autorizatia de construire precum si la incheierea procesului verbal de receptie finala.
2.Conditii de imprumut si modalitati de recuperare a sumelor atribuite pentru reabilitatea cladirilor isotrice Conditiile in care autoritatea administrativa atribuie fonduri nerambursabile si rambursabile in vederea reabilitarii monumentelor istorice si dobanda la credit este determinata de nivelul veniturilor pe membrii de familie, astfel :
2.1.Imprumut standard pentru persoane ale caror venituri lunare nete nu depasesc 250 euro/pers. Acestea vor beneficia de sume rambursabile pe o perioada de 10 ani cu 6 luni perioada de gratie si dobanda de 3%/an, suma contractata, achitarea si rambursarea se va realiza in RON.
2.2. Imprumut redus pentru persoanele ale caror venituri lunare nete se situeaza intre 101-250 euro/pers. Acestea vor beneficia de sume rambursabile pe o perioada de 10 ani cu 6 luni perioada de gratie si dobanda de 3%, 2% sau 1%/an, suma contractata, achitarea si rambursarea se va realiza in RON, dobanda in cazul de fata urmand a fi stabilita de catre expertii GTZ.
2.3.Imprumut si grant combinat pentru persoane ale caror venituri lunare nete nu depasesc 101 euro/pers. Volumul de finantare cerut va fi asigurat sub forma a 25% grant si 75 % imprumut pe o durata de 10 ani, cu 6 luni perioada de gratie si o dobanda de 2%, suma ce va fi contactata, achitata si rambursata in RON.
2.4 Proprietarii locuintelor vor beneficia de finantare in vederea reabilitarii imobilului istoric in urmatoarele conditii:
a) existenta hotararii asociatiei de proprietari adoptata cu acordul tuturor proprietarilor cladirilor privind aprobarea deciziei de interventie pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, precum si a documentatiilor cadastrale in vederea stabilirii cotei-parti indivize din proprietatea comuna care revine fiecarei proprietati individuale
b) instituirea ipotecii legale a consiliului local asupra imobilului la care urmeaza sa se execute lucrari de reabilitare si consolidare
c) restituirea sumelor alocate pentru executia lucrarilor de consolidare in rate lunare egale cu o dobanda stabilita in conditiile pct. 2.1., 2.2., 2.3 din prezenta anexa, cu o durata de rambursare de pana la 10 ani.
2.5 In cazul intarzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile, se calculeaza majorari de intarziere la ratele scadente, aplicandu-se cota de majorare stabilita in conditiile legii, pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare.
2.6 Garficele de esalonare vor fi intocmite pentru fiecare debitor in parte de catre compartimentul de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Timisoara.
2.7 Radierea ipotecii se face numai cu dovada privind achitarea integrala a sumelor cuprinse in graficele de esalonare reprezentand cheltuieli efectuate pentru executia lucrarilor de consolidare.
2.8 In caz de neplata a sumelor cuprinse in graficele de esalonare, acestea vor fi recuperate de catre compartimentul de specialitate al Primariei Municipiului Timisoara prin aplicarea modalitatilor de executare silita, prevazute de lege.
DIRECTOR ECONOMIC ADRIAN BODO
PRIMARIA MUNICIPIULUI TIMISOARA APROBAT DIRECTIA ECONOMICA PRIMAR NR. _________________________ GHEORGHE CIUHANDU
R E F E R A T privind aprobarea contractului de finantare pentru reabilitarea monumentelor istorice
situate in cartierele Cetate, Fabric si Iosefin din municipiul Timisoara si a metodologiei de acordare si recuperare a sumelor respective in vederea reabilitarii
monumentelor istorice Monumentele istorice semnificative pentru istoria, cultura si civilizatia nationala si universala, izvor privind identitatea insasi a orasului de pe Bega, constituie o parte importanta in ce priveste strategia de dezvoltare durabila economico-sociala, turistica, urbanistica si de amenajare a teritoriului la nivel local. In conformitate cu prevederile art. 37 din Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, autoritatile administratiei publice locale pot acorda sprijin financiar costand in acoperirea totala sau partiala a costurilor studiilor si documentatiilor tehnice, precum si a lucrarilor de interventie asupra monumentelor istorice. Mai mult, in vederea protejarii monumentelor istorice autoritatile administatiei publice locale, au ca atributii participarea la finantarea lucrarilor de protejare a monumentelor istorice, prevazand distinct sumele necesare in acest scop in bugetele pe care le administreaza. Avand in vedere cel aratate mai sus, municipalitatea a efectuat demersurile necesare in vederea contractarii unor fonduri in sensul reabilitarii acestor monumente, Banca germana pentru dezvoltare fiind interesata sa acorde credite prin intermediul expertilor GTZ in valoare de 5 milioane de euro din care 2 milioane de euro reprezentand fonduri nerambursabile si utilizate exclusiv in scopul pentru care au fost contractati. Proportia contributiei consiliului local la acoperirea costurilor lucrarilor de reabilitare a monumentelor istorice, procedurile si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca proprietarul fiecarei cladiri reabilitate, atribuirea lucrarilor de executie si modalitatea de recuperare a sumelor de la beneficiarii lucrarilor, sunt cuprinse in anexa care face parte integranta din hotararea consiliului local. Avand in vedere cele de mai sus,
PROPUNEM
1. Aprobarea contractului de imprumut intre Municipiul Timisoara si Banca germana pentru dezvoltare privind finantarea programului de reabilitare a
monumentelor istorice situate in cartierele Cetate, Fabric si Iosefin din Municipiul Timisoara in valoare de 5 milioane de euro.
2. Aprobarea metodologiei de acordare si recuperare a sumelor necesare reabilitarii monumentelor istorice situate in cartierele Cetate, Fabric si Iosefin din municipiul Timisoara.
DIRECTOR ECONOMIC ADRIAN BODO
Vizat juridic Mirela Lasuschevici