Număr | 136 |
---|---|
An | 2008 |
Data emiterii | 25.03.2008 |
Link oficial | Primăria Timisoara |
Proces verbal | PV din 25.03.2008 |
Hotararea Consiliului Local 136/25.03.2008 privind aprobarea clauzelor contractului de concesiune încheiat între Municipiul Timişoara prin Consiliul Local şi SC "ART" S.R.L. Consiliul Local al Municipiului Timisoara Având în vedere Referatul nr. SC2008-5723/18.03.2008- al Primarului Municipiului Timişoara, domnul GHEORGHE CIUHANDU; Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite si taxe, Comisiei pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului şi patrimoniu, Comisiei pentru administrarea domeniului public si privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale, Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor, Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara; În conformitate cu prevederile art. 36 alin.2 lit.(c) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată; În temeiul art. 45 alin.3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată; HOTARASTE Art.1: Se aprobă clauzele din Contractul de Concesiune dintre Municipiul Timisoara prin Consiliul Local, cu sediul in Timisoara, Bv. C.D.Loga nr.1, in calitate de concedent şi S.C. ART S.R.L., cu sediul in Timisoara, Piata Victoriei - Pasaj Centru Opera nr.1, in calitate de concesionar, conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Art.2: Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. Art.3: Prezenta hotărâre se comunică: - Instituţiei Prefectului - Judeţul Timiş; - Primarului Municipiului Timişoara; - Serviciului Juridic; - Direcţiei Economice; - Direcţiei Edilitare; - Direcţiei Urbanism; - Direcţiei Patrimoniu; - Direcţiei Comunicare; - Direcţiei Dezvoltare; - Direcţiei Drumuri şi Transporturi; - Direcţiei de Mediu - Biroului Control Intern şi Managementul Calităţii; - S.C. ART S.R.L. - Mass - media locale.
|
CONCEDENT CONCESIONAR 1
CONTRACT DE CONCESIUNE
Nr.__________/______________ I. Partile contractante
Municipiul Timisoara prin Consiliul Local, cu sediul in Timisoara, Bv.C.D.Loga nr.1, cod fiscal Ro 14756536. reprezentat prin Dr.Ing.Gheorghe Ciuhandu - Primar si Ec. Nicuşor C-tin Miuţ – Director Direcţia Patrimoniu, in calitate de CONCEDENT, pe de o parte, Si
S.C. ART S.R.L., inregistrata la O.R.C. Timis sub nr.J35/2388/1991, C.U.I. 3042264, atribut fiscal R, cu sediul in Timisoara, Pasaj Piata Operei, reprezentat prin Dl.Azgur Daniel Petru, in calitate de concesionar, pe de alta parte, la data de ____________, la sediul concedentului Timisoara, Bv.C.D.Loga nr.1, in baza HCL nr. nr.7/2008, s-a încheiat prezentul contract de concesiune. II. Obiectul contractului de concesiune Art.1. - (1) Obiectul contractului de concesiune îl constituie exploatarea terenului din Timisoara, Piata Huniade, în suprafaţă de 339,24 mp , conform Planului Urbanistic de Detaliu "Amenajare Intrari (acoperire sticla + terasa/bar)", aprobat prin HCL nr.361/25.07.2006, teren inscris in CF nr.141388 Timisoara nr.top 215/2 si CF nr.2 Timisoara nr.top 214, proprietatea Primariei Municipiului Timisoara. Dezmembrarea suprafeţei de teren este în sarcina concesionarului. Art.2 Concesionarea terenului se face în vederea acoperirii intrarilor, a liftului si a WC-ului pentru persoane cu handicap, conform HCLMT nr. 7/29.01.2008 şi care este parte integrantă a prezentului contract. Predarea terenului se face prin proces-verbal de predare-primire. Art.3 În derularea contactului de concesiune, concesionarul va utiliza următoarele categorii de bunuri:
a) bunurile de retur care revin de plin drept, gratuit si libere de orice sarcini concedentului, la expirarea contractului de concesiune. Sunt bunuri de retur bunurile care au făcut obiectul concesiunii.
b) bunurile proprii care, la expirarea contractului de concesiune, ramân în proprietatea concesionarului. Sunt bunuri proprii bunurile care au apartinut concesionarului si au fost folosite de catre acesta pe durata concesiunii, cu exceptia celor prevazute la lit. a). Sunt bunuri proprii, mijloacele fixe şi obiecte de inventar şi orice alte bunuri mobile aflate în proprietatea concesionarului. III. Termenul Art. 4. - (1) Durata concesiunii este pe perioada derularii contractului de inchiriere nr.1356/2002, adica pana la data de 11.07.2012. (2) Prelungirea contractului de concesiune se poate face numai cu acordul părţilor prin Hotărâre de Consiliu Local si doar pe perioada derularii contractului de inchiriere nr.1356/2002. (3) În cazul prelungirii contractului, taxa de concesiune se va renegocia. IV. Redeventa Art. 5. (1)Redevenţa este de echivalentul in lei a 70 euro/mp/an calculati la data platii (1) Redevenţa se va plăti trimestrial, până cel târziu în datele 15.03; 15.06; 15.09; 15.11 ale anului.
CONCEDENT CONCESIONAR 2
(2) Redevenţa este valabilă până la finele anului calendaristic în cursul căruia a fost încheiat contractul. (3) Redevenţa devine exigibilă la data intrării în vigoare a contractului. (4) Redevenţa se reactualizează în fiecare an calendaristic conform ratei de inflaţie stabilită de Institutul Naţional de Statistică. (5)In cazul prelungirii contractului, redeventa se va renegocia. V. Plata redeventei Art. 6. – (1)Plata redeventei se face prin conturile: contul concedentului nr. RO80TREZ62121220207XXXXX deschis la Trezoreria Municipiului Timişoara contul concesionarului nr. ……………………………….. deschis la ………………………………….. . (2) Neplata redeventei sau executarea cu intarziere a acestei obligatii conduce la plata unor penalitati de intarziere in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru fiecare zi de intârziere, până la achitarea integrală a acesteia. (3) Neplata redevenţei (inclusiv a majorărilor de întârziere) pe o perioadă mai mare de 90 de zile precum şi neacceptarea de către concesionar a redevenţei reactualizate conform art.4. conduce la rezoluţiunea de plin drept a contractului fără nici o altă formalitate prealabilă. (4) Din partea CONCEDENTULUI însărcinată cu urmărirea, încasarea şi respectarea obligaţiilor privind plata redevenţei este Direcţia Patrimoniu – Biroul Urmarire Venituri. VI. Drepturile partilor Drepturile concesionarului Art. 7. - (1) Concesionarul are dreptul de a exploata, în mod direct, pe riscul si pe răspunderea sa terenul ce face obiectul contractului de concesiune. (2) Concesionarul are dreptul de a folosi si de a culege fructele bunurilor care fac obiectul concesiunii, potrivit naturii bunului si obiectivelor stabilite de părţi prin contractul de concesiune. Drepturile concedentului Art. 8. - (1) Concedentul are dreptul sa inspecteze bunurile concesionate, sa verifice stadiul de realizare a investiţiilor, precum si modul în care este satisfăcut interesul public prin realizarea activităţii, verificând respectarea obligaţiilor asumate de concesionar. (2) Verificarea se va efectua numai cu notificarea prealabila a concesionarului si în următoarele condiţii: - notificarea prealabilă a concesionarului se va face cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data controlului; - din partea CONCEDENTULUI, însărcinată cu efectuarea controlului privind stadiul de realizare a investiţiilor, inspectarea activităţii şi respectarea obligaţiilor contractuale este Direcţia Urbanism, Direcţia Patrimoniu şi Direcţia Economică. (3) Concedentul are dreptul sa modifice in mod unilateral partea reglementara a contractului de concesiune, din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local. VII. Obligatiile partilor Obligatiile concesionarului Art. 9. - (1) Concesionarul este obligat sa asigure exploatarea eficace în regim de continuitate si de permanenta a terenului care face obiectul concesiunii. (2) Concesionarul nu poate subconcensiona bunul ce face obiectul concesiunii. (3) Concesionarul este obligat:
1. să plătească redevenţa;
CONCEDENT CONCESIONAR 3
2. să asigure creşterea eficientei; 3. să organizeze şi să conducă gestiunea contabilă a concesiunii; 4. să asigure proiectarea şi organizarea execuţiei pentru obiectivul stabilit, în
conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare; (4) Concesionarul este obligat să:
- să finalizeze construcţia conform autorizatiei de constructie nr.2920/07.11.2006, până la data de 07.11.2008; - să obtina pe propria cheltuiala toate avizele necesare edificării constructiei (5) Concesionarul este obligat sa respecte condiţiile impuse de natura bunurilor, activităţilor (materiale cu regim special, condiţii de siguranţă în exploatare, protecţia mediului, protecţia muncii, etc.) (6) La încetarea contractului de concesiune prin ajungere la termen concesionarul este obligat sa restituie concedentului, în deplina proprietate, bunurile de retur, în mod gratuit si libere de orice sarcini. (7) La încetarea contractului de concesiune concesionarul poate să încheie cu concedentul un contract de vânzare-cumparare având ca obiect bunurile proprii, în privinţa cărora concedentul si-a manifestat intenţia de a le dobândi. (8) In termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de concesiune, concesionarul este obligat sa depună, cu titlu de garanţie, o suma de ………… lei, reprezentând o cota-parte din suma datorata concedentului cu titlu de redevenţa pentru primul an de activitate. Dovada constituirii sumei reprezentând garanţia se va depune la Biroul Licitaţii Contracte din cadrul Primăriei Municipiului Timisoara. (9) La încetarea contractului de concesiune din alte cauze decât prin ajungere la termen, excluzând forţa majora si cazul fortuit, concesionarul este obligat sa asigure continuitatea prestării activităţii, în condiţiile stipulate în contract, pana la preluarea acesteia de către concedent. (10) In cazul în care concesionarul sesizează existenta sau posibilitatea existentei unei cauze de natura sa conducă la imposibilitatea realizării activităţii, va notifica de îndată acest fapt concedentului, în vederea luării masurilor ce se impun pentru asigurarea continuităţii activităţii. (11) Concesionarul este obligat sa continue exploatarea bunului, desfăşurarea activităţii în noile condiţii stabilite de concedent, în mod unilateral, potrivit art. 7 punctul 3 din prezentul contract de concesiune, fără a putea solicita încetarea acestuia. Obligatiile concedentului Art. 10. - (1) Concedentul este obligat sa nu îl tulbure pe concesionar în exerciţiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune. (2) Concedentul nu are dreptul sa modifice în mod unilateral contractul de concesiune, în afara de cazurile prevăzute expres de lege. (3) Concedentul este obligat sa notifice concesionarului apariţia oricăror împrejurări de natură să aducă atingere drepturilor concesionarului. VIII. Incetarea contractului de concesiune Art. 11 - (1) Prezentul contract de concesiune încetează în următoarele situaţii: a) la expirarea duratei stabilite în contract, daca părţile nu convin, în scris, prelungirea acestuia, în condiţiile legii; b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterala de către concedent, cu plata unei despăgubiri juste si prealabile în sarcina concedentului, în caz de dezacord fiind competentă instanţa de judecată; c) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului; d) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concedent, prin reziliere de către concesionar, cu plata de despăgubiri în sarcina concedentului;
CONCEDENT CONCESIONAR 4
e) la dispariţia, dintr-o cauză de forţă majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilităţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fără plata unei despăgubiri; f) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin răscumpararea unei concesiuni, care se poate face numai prin act administrativ al organului care a aprobat concesionarea, la propunerea concedentului; în acest caz se va întocmi o documentaţie tehnico-economica în care se va stabili preţul răscumpărării. In aceasta situaţie de încetare a concesiunii nu se percep daune; g) în cazul în care nu edifică construcţia în termenul de valabilitate al Autorizaţiei de Construcţie, prin reziliere de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului; (2) La încetarea, din orice cauză, a contractului de concesiune bunurile ce au fost utilizate de concesionar în derularea concesiunii vor fi repartizate după cum urmează: a) bunuri de retur : concedent; b) bunuri proprii: concesionarului sau concedentului în măsura în care îşi exprimă opţiunea de preluare în termen Art. 12. In cazul neexecutarii obligatiilor din prezentul contract din culpa concesionarului, acesta se desfiinteaza de plin drept, fara actiune in justitie si fara nici o alta formalitate prealabila. IX. Clauze contractuale referitoare la împartirea responsabilitatilor de mediu între concedent si concesionar Art. 13. - Poluările având o cauză anterioară încheierii prezentului contract sunt în răspunderea CONCEDENTULUUI. Poluările având o cauză ulterioară încheierii contractului sunt în răspunderea concesionarului. X. Raspunderea contractuala Art. 14. - Nerespectarea de către părţile contractante a obligaţiilor cuprinse in prezentul contract de concesiune atrage răspunderea contractuală a părţii in culpă. Rezilierea contractului XI. Clauze Speciale Art.15. Prin semnarea prezentului contract concesionarul confirmă ca a luat cunoştinţă despre toate condiţiile impuse de concedent aşa cum rezultă acestea din prezentul contract şi le acceptă fără obiecţiuni. Art.16. Pe toată durata prezentului contract terenul concesionat rămâne în proprietatea Municipiului Timisoara. Art.17. Dreptul de concesiune asupra terenului se transmite in caz de succesiune a construcţiei pentru realizarea căreia a fost constituit acest drept de concesiune. Art.18. In cazul succesiunii construcţiei, concesionarul se obligă să notifice, in prealabil şi în scris, concedentul. Art.19. Toate modificările cu privire la schimbarea proprietarului construcţiei se vor trimite, în copie legalizată, în termen de 30 de zile de la modificare, concedentului. Nerespectarea termenului de mai sus duce la rezilierea contractului din vina exclusivă a concesionarului şi dă dreptul concedentului de a cere despăgubiri. Art. 20. Terenul ce face obiectul prezentului contract, nu poate fi vandut concesionarului. Art.21. Orice modificare a clauzelor prezentului contract se va face prin act adiţional semnat de ambele parti.
CONCEDENT CONCESIONAR 5
XII. Litigii Art.21. - (1) Litigiile de orice fel ce decurg din executarea prezentului contract de concesiune se soluţionează potrivit prevederilor legale in vigoare XIII. Definitii Art.22. - (1) Prin fortă majoră, în sensul prezentului contract de concesiune, se înţelege o împrejurare externă cu caracter excepţional, fără relaţie cu lucrul care a provocat dauna sau cu însusirile sale naturale, absolut invincibila si absolut imprevizibilă. (2) Prin caz fortuit se înţelege acele împrejurări care au intervenit si au condus la producerea prejudiciului si care nu implică vinovăţia paznicului juridic, dar care nu întrunesc caracteristicile forţei majore. Prezentul contract de concesiune a fost încheiat în 2 exemplare, din care un exemplar a fost predat concesionarului azi ____________________. CONCEDENT, MUNICIPIUL TIMISOARA
PRIMAR, DR. ING. GHEORGHE CIUHANDU
CONCESIONAR, SC "ART" S.R.L.
Reprezentata de Dl.AZGUR DANIEL PETRU
VICEPRIMAR, ING. ADRIAN ORZA
SERVICIU JURIDIC, JR. DANIEL VACARESCU
DIRECTIA PATRIMONIU DIRECTOR, EC.NICUSOR C.MIUT
ŞEF BIROU LICITAŢII-CONTRACTE JR. DANIELA BEATRICE CHINDRIŞ
1
PRIMARIA MUNICIPIULUI DE ACORD TIMIŞOARA P R I M A R DIRECŢIA PATRIMONIU Dr.ing.GHEORGHE CIUHANDU BIROUL LICITAŢII CONTRACTE NR.
R E F E R A T privind aprobarea clauzelor contractului de concesiune încheiat între Municipiul Timişoara prin
Consiliul Local şi SC "ART" S.R.L. Avand in vedere Decizia Civila nr.830/10.10.2007 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, irevocabila, prin care Consiliul Local este obligat la concesionarea unei suprafete de teren, fara licitatie publica în Timisoara P-ta Huniade, a H.C.L.nr.7/29.01.2008 privind concesionarea fără licitaţie publică, cu plata taxei de concesiune, a unei suprafete de teren de 339,24 mp, din Timisoara, P-ta Huniade, conform Planului Urbanistic de Detaliu "Amenajare intrări (acoperire sticlă + terasă/bar)" catre SC "ART" S.R.L.
Conform Extrasului din Procesul – Verbal al şedinţei Comisiei de negociere cu tertii Constituita in baza HCL nr.275/2007, cu nr.SC2008-027436/21.02.2008 prin care comisia de negociere este împuternicita sa negocieze preturile, a fost negociata redeventa cu SC "ART "SRL în cuantum de 70 euro/mp/an . În aceeaşi şedinţă au fost propuse şi alte clauze contractuale. Considerând că aceste propuneri sunt întemeiate, este necesară aprobarea acestora de catre concedent – Consiliul Local. Având în vedere prevederile Legii 50/1991 republicată. În baza HCL nr.7/29.01.2008 privind concesionarea fara licitatie publica, cu plata taxei de concesiune, a unei suprafete de teren de 339,24 mp, din Timisoara, P-ta Huniade, conform Planului Urbanistic de Detaliu "Amenajare intrari (acoperire sticla + tersa/bar)" către SC "ART" S.R.L.
În baza art.36 alin. (2) lit. c, alin (5) lit.a din Legea nr.215/2001 republicată privind administraţia publică locală; În baza art.45 din Legea nr.215/2001 actualizată privind administraţia publică locală;
Având în vedere cele menţionate mai sus, supunem atenţiei comisiilor de specialitate ale Consiliului Local următoarea
P R O P U N E R E :
Aprobarea clauzelor Contractului de Concesiune dintre Municipiul Timisoara prin Consiliul Local, cu sediul in Timisoara, Bv.C.D.Loga nr.1, in calitate de concedent şi S.C. ART S.R.L., cu sediul in Timisoara, Piata Victoriei – Pasaj Centru Opera nr.1, in calitate de concesionar, conform Anexei
VICEPRIMAR, DIRECTOR, ADRIAN ORZA Ec. NICUŞOR C-TIN MIUŢ ŞEF BIROU, Jr. DANIELA BEATRICE CHINDRIŞ ŞEF SERVICIU JURIDIC, Jr. MIRELA LASUSCHEVICI