Timişoara, Aleea Sanatatii, nr.15, cod 300742; Tel: 0040 256 487002; Fax: 0040 256 463993; E-mail: [email protected] NR.71/14.03.2005
SE APROBA,
PRIMAR GHEORGHE CIUHANDU
REFERAT
Privind modificarea Organigramei si a Statului de functii al Asociatiei „Casa Faenza”
Asociatia Casa Faenza, asociatie care are ca si membrii fondatori Primaria
Municipiului Timisoara, Primaria Faenza-Italia si Comitetul de Prietenie Faenza- Timisoara si-a inceput activitatea la data de 6 august 2001. Aceasta asociatie este rezultatul unei indelungi si bune colaborari intre cei 3 membrii mentionati. Scopul asociatiei este de a imbunătăţi condiţiile de viaţă şi adaptabilitate socială a copiilor cu sindrom autist din Municipiul Timişoara, avand vârsta cuprinsa între 3-15 ani.
Protocolul incheiat intre Primaria Municipiului Timisoara si Primaria Faenza- Italia, cat si Organigrama si Statul de functii al Asociatiei Casa Faenza, avand sediul in Timisoara, str. Aleea Sanatatii, nr.5, au fost aprobate prin Hotararea Consiliului Local Timisoara nr. 124/17.05.2001.
In luna august 2005 deja asociatia va implini 4 ani de functionare. In cei aproape 4 ani de functionare serviciile oferite de Casa Faenza si-au dovedit eficienta prin rezultatele obtinute vis-a-vis de abilitarea copiilor cu tulburare din spectrul autist care ne-au fost beneficiari. In total, 92 de copii au fost evaluati si asistati de catre centrul nostru. La acestia se adauga copiii autisti adolescenti (18 copii)– care incepand cu iunie 2004 sunt in evidentele noastre. Capacitatea maxima a centrului este in continuare de 15 copii simultan, datorita specificului tulburarii autiste si a muncii dificile ce presupune abilitarea acestor copii.
ASOCIATIA "CASA FAENZA” CENTRU COMUNITAR PENTRU COPII AUTISTI TIMISOARA - ROMANIA
Fondata de Primaria Timisoara, Primaria Faenza - Italia si Comitetul de Prietenie Faenza-Tinisoara
Prin activitătile desfăşurate în cele 3 grupe de copii, existente la nivelul centrului, se urmareşte dezvoltarea la copilul autist a :
- autonomiei personale, - autonomiei sociale, - limbajului, - psihomotricitatii, - cogniţiei, - abilităţilor de socializare.
Pe langa activitaile propriu-zise de abilitare copii(cu varsta mica), consiliere parinti si programe pentru promovarea drepturilor acestor copii si informarea comunitatii privind problematica pe care o ridica autismul, asociatia mai ofera servicii de;
„Screening” pentru populaţia municipiului Timişoara, prin implicarea medicilor de familie – în vederea identificării precoce a elementelor de autism – M-CHAT (Baron – Cohen);
Observare clinică şi diagnostic pentru tulburări pervazive de dezvoltare – prin colaborarea cu Clinica de Neurologie şi Psihiatrie pentru Copil şi Adolescent Timişoara (sunt utilizate ICD- 10, DSM-4, ADI-R, ADOS-G);
Evaluarea comportamentală şi a abilităţilor în centrul nostru, de către echipa multidisciplinară: psihohog, pedopsihiatru, logoped, pedagogi de recuperare, kinetoterapeut, asistent social.
Programe individualizate de stimulare psiho-senzorio-motrica – in functie de simptome, varsta, IQ, analiza functionala a comportamentului, abilitatile, limbajului verbal si non-verbal al copilului, dificultatile sociale, comportamentele stereotipe, implicarea parintilor ca si co- terapeuti.
În cadrul programelor de promovare a includerii copiilor autişti în învătământ, specialiştii centrului au asigurat un training al învătătorilor din şcoala unde urma să fie acceptaţi copiii.
Informare şi mediatizare. Activităţi de sensibilizare a comunitătii timişorene prin: organizarea de seminarii şi mese rotunde cu aceste teme, de campanii de mediatizare şi sensibilizare, publicarea unei reviste trimestriale intitulată « Casa Faenza »- revista copilului autist ; editarea de ghiduri, broşuri, pliante şi afişe, cât şi participarea la diverse emisiuni TV.
Monitorizarea copiilor integraţi în şcolile de masă. Pentru copiii care au părăsit Centrul şi au fost integraţi în şcolile de masă/ speciale, cât şi pentru cei care frecventează pentru 2-3 zile şcoală de masă în paralel cu frecventarea Centrului nostru, asistentul social monitorizează relaţia copil-şcoală, familie –şcoală şi familie-comunitate.
Monitorizarea copiilor care şi-au încheiat programul de abilitare şi rămân la domiciliu . În ultimul an, echipa centrului Casa Faenza a dezvoltat un program de monitorizare a copiilor care şi-au încheiat programul de abilitare în centru şi au rămas la domiciliu.
De asemenea, incepand cu luna septembrie 2002 Asociatia a derulat cu succes mai
multe proiecte: primul proiect finantat de Uniunea Europeana -„Parteneri pentru Progres”; Proiectul «Împreună pentru o viaţă mai bună » a fost derulat cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în perioada decembrie 2003-iulie 2004.; PROIECTUL« ALATURI DE COPIII NOŞTRI. Finanţator : Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, perioada de derulare a proiectului : 25 iunie -25 noiembrie 2004. Finanţarea a fost in sumă de 200.000.000 lei.
S-a stabilit in anul 2001 ca numarul de copii cu sindrom autist ce vor fi asistati sa fie de 15. Motivatia care a condus la alegerea acestui numar de copii beneficiari are la baza atat faptul ca spatiul si incaperile de la nivelul centrului sunt mici, cat si dificultatea de a lucra cu aceasta categorie de copii.
Dar la acesti copii, in ultimii 2 ani s-au adaugat copiii cu varsta peste 12 ani, in principal adolescentii autisti care pana la atingerea acestei varste fie nu au beneficiat de servicii de specialitate, fie au fost pentru perioade scurte de timp beneficiari in diverse centre pentru copii cu dizabilitati. Pentru ei se impune un nou serviciu – care presupune dezvoltarea serviciilor oferite de asociatie pana la acest moment.
Ei au un comportament in faţa căruia părinţii nu stiu cum să reacţioneze şi nu există instituţii care să le ofere servicii de specialitate conform vârstei lor.
Toate activitatile prezentate mai sus si rezultatele obtinute de ACF au impus in ultimul an necesitatea diversificarii si dezvoltarii serviciilor oferite de asociatie. Aceasta diversificare presupune si angajarea unui psiholog pentru serviciul nou creat – „Servicii pentru adolescentii autisti si familia acestuia.Asistenta programe”.
Serviciul va presupune: 1. informare, consiliere si suport pentru parintii adolescentilor autisti (cel putin
15) ; 2. sprijinirea parintilor pentru structurarea spatiului, comunicarea cu adolescentrul
autist ; probleme de sexualitate 3. evaluare psihologica si intocmirea planurilor individuale de interventie 4. coordonarea activitatii de lucru a parintilor cu propriul copil 5. sustinerea grupurilor de suport/educationale pentru parinti, pentru fratii copiilor
autisti 6. advocacy si lobby pentru adolecentii autisti 7. realizarea unui studiu privind problematica adolescentilor autisti: care sunt
problemele lor reale? Ce apare nou dupa trecerea de la mica copilarie la pubertate? Posibile abordari ale adolescentilor autisti ;
8. o zi pe saptamana – activitate de socializare pentru acesti copii – in centrul asociatiei ;
9. colaborare cu directorul si asistentul social al ACF – in vederea scrierii de noi proiecte pentru asociatie.
Rezultate asteptate sunt :
1. reducerea numarului de copii autisti izolati la domiciliu ; 2. acordarea unui suport constant si eficient familiilor si adolescentilor autisti ; 3. maximalizarea stilului de viata al copiilor si adolescentilor autisti ; 4. scaderea stressului familial ; 5. reducerea conflictelor intrafamiliale corelate cu sexualitatea adolescentilor
autisti ; 6. realizarea unui studiu privind noua arie de interes – problematica adolescentilor; 7. acoperirea unui arii mai mari de beneficiari – prin includerea in serviciile ACF a
copiilor de pana 18 ani; 8. obtinerea de finantari si implementarea de noi proiecte.
Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare care impiedica persoana sa comunice obisnuit, sa inteleaga relatiile sociale si sa invete prin metodele obisnuite de invatamant (acesti copii sunt incadrati in gradul grav de handicap), astfel este necesara o supraveghere atenta si permanenta a comportamentului acestor copii.
Avandu-se in vedere faptul ca, Asociatia Casa Faenza- Centrul Comunitar pentru Copii Autisti - si-a dezvoltat serviciile tot mai mult in ultimii 2 ani consideram a fi foarte justificata solicitarea noastra de modificare a Organigramei si a Statului de functii aprobat prin Hotararea Consiliului Local Timisoara nr. 124/17.05.2001, modificata prin HCL nr. 237/11.11.2003, prin adaugarea unui post de psiholog, cu norma intreaga. Acesta va fi platit (conform legislatiei in vigoare) din fondurile alocate de catre Primaria Municipiului Timisoara, Asociatiei Casa Faenza, facandu-se astfel modificarea respectiva in bugetul ce va fi alocat. Noua organigrama si statul de functii sunt prevazute in anexele 1a si 2a, anexe ce fac parte din prezentul referat.
Anexa 2 –A
STAT DE FUNCTII al ASOCIATIEI „CASA FAENZA”
Nr. crt.
Functia (grad/treapta) de conducere / de executie
Nivel studii
1 Director Asistent social S 2 Psiholog S 3 Psiholog S 4 Medic neuropsihiatru
(1/2 norma) S
5 Kinetoterapeut (1/2 norma)
S
6 Asistent social S 7 Instructor de ergoterapie
(pedagog de recuperare) PL
8 Instructor de ergoterapie (pedagog de recuperare)
PL
9 Instructor de ergoterapie (pedagog de recuperare)
PL
10 Instructor de ergoterapie (pedagog de recuperare)
PL
11 Instructor de ergoterapie (pedagog de recuperare)
PL
12 Instructor de ergoterapie (pedagog de recuperare)
PL
13 Contabil/Secretar/Casier S 14 Sofer/Administrator M 15 Infirmiera G
CERINTE SI ATRIBUTII: 1PSIHOLOG– norma intreaga;
CERINTE: studii superioare de specialitate; experienta profesionala de cel putin 1 an;
ATRIBUTII: informare, consiliere si suport pentru parintii adolescentilor autisti (cel putin 15) ; sprijinirea parintilor pentru structurarea spatiului, comunicarea cu adolescentrul autist ;
probleme de sexualitate evaluare psihologica si intocmirea planurilor individuale de interventie coordonarea activitatii de lucru a parintilor cu propriul copil sustinerea grupurilor de suport/educationale pentru parinti, pentru fratii copiilor autisti advocacy si lobby pentru adolecentii autisti realizarea unui studiu privind problematica adolescentilor autisti SCRIERE PROIECTE activitate de socializare pentru acesti copii.
PRESEDINTE DIRECTOR
ADRIAN ORZA IOANA GUŢIA
ANEXA 1 –A
ORGANIGRAMA ASOCIATIEI „CASA FAENZA”
DIRECTOR - 1 asistent social Personal: - de specialitate - 6 instructori de ergoterapie (pedagogi de recuperare) - 2 psihologi ( 1supervizor de specialitate echipa; 1 coordonator servicii adolescenti autisti) - 1 medic neuropsihiatru (1/2 norma) - 1 kinetoterapeut (1/2 norma) - 1 asistent social
- auxiliar -1secretar/contabil - 1 infirmier
-1 sofer/administrator/casier
1 sofer/administrator/casier
TOTAL PERSONAL: 1 + 14 = 15
PERSONAL DE SPECIALITATE 11
PERSONAL ADMINISTRATIV 3
DIRECTOR