Timişoara, Aleea Sanatatii, nr.15, cod 300742; Tel: 0040 356 101410; Fax: 0040 0356 101 409; e-mail: [email protected]
NR..63./06.04.2006
SE APROBA,
PRIMAR GHEORGHE CIUHANDU
REFERAT
Privind modificarea Organigramei si a Statului de functii al Asociatiei „Casa Faenza”
Asociatia Casa Faenza - Centrul Comunitar pentru Copii Autisti este
fondata de catre: - Primaria Timisoara - Primaria Faenza – Italia - Comitetul de prietenie Faenza – Timisoara.
Scopul serviciilor oferite este de a creste conditiile de viata si adaptabilitate sociala a copiilor diagnosticati cu tulburare din spectrul autist si varsta cuprinsa intre 3 – 18 ani din Timisoara.
Protocolul incheiat intre Primaria Municipiului Timisoara si Primaria Faenza- Italia, cat si Organigrama si Statul de functii al Asociatiei Casa Faenza, avand sediul in Timisoara, str. Aleea Sanatatii, nr.15, au fost aprobate prin Hotararea Consiliului Local Timisoara nr. 124/17.05.2001.
Prin gama serviciilor oferite si structura de organizare a acestora, incepand din anul 2001 Asociatia Casa Faenza este centrul pilot la nivel national. Pe parcursul celor aproape 5 ani de existenta aceste servicii au cunoscut un real progres atat la nivel de proces de abilitare a copilului autist si sustinere a familiei, cat si la nivel de dezvoltare strategica a serviilor oferite.
ASOCIATIA "CASA FAENZA” CENTRU COMUNITAR PENTRU COPII AUTISTI TIMISOARA - ROMANIA
Fondata de Primaria Timisoara, Primaria Faenza - Italia si Comitetul de Prietenie Faenza-Tinisoara
Astfel pana in prezent au fost oferite servicii de specialitate unui numar total de 116 copii autisti si familiilor acestora. Structura serviciilor oferite de catre Asociatia Casa Faenza cuprinde in prezent 3 tipuri de servicii organizate dupa cum urmeaza:
- Serviciu de tip centru de zi - Serviciu la domiciliul beneficiarilor - Serviciu de evaluare la nivel national
In baza hotararii consiliului local nr. 128/29.03.2005
Asociatia Casa Faenza a initiat serviciului la domiciliu beneficiarilor. In prezent aceste serviciu are un singur angajat, fapt ce nu ii permite satisfacerea nevoilor beneficiarilor. Prin inaintarea acestui referat dorim aprobarea modificarii orgamigramei si a statului de functii cu 2 posturi norma intreaga, de pedagog de recuperare, un post ½ norma medic neuropsihiatru, si un post, ½ kinetoterapeut – personal de specilitate, pentru serviciu la domiciliul beneficiarilor.
Tinand cont de nevoile beneficiarilor nostri, dar si de raportul cost/eficienta este necesara completarea resurselor umane aferente serviciului la domiciliul beneficiarilor, deoarece initierea unor servicii de tip centru de zi si pentru adolescentii autisti necesita o investitie foarte mare - doar constructirea cladirii necesare unui astfel de serviciu in anul 2005 a fost estimata la 400 000 lei RON.
Motivatia modificarii de organigrama pentru serviciului la domiciliu se bazeaza pe urmatoarele asumptii:
1. Reducerea costurilor de reabilitare a copiilor cu autism. 2. Marirea tipurilor de copii integrati in Casa Faenza: la copii cu autism usor si
copii cu temeri de schimbare a mediului. 3. Acceptarea mai usoara a diagnosticului.
1. Reducerea costurilor de reabilitare a copiilor cu autism inseamna:
• Afilierea parintilor la terapia copiilor lor, traininig pentru pariniti pentru a deveni coterapeuti.
• Parintii coterapeuti ai copilului- inseamna timp mai mic si ritm mai alert de reabilitatre pentru copii.
• Marirea echipei care lucreaza cu copilul prin includerea parintilor in aceasta echipa inseamna un serviciu complet asigurat copilului.
2. Marirea tipurilor de copii integrati in Casa Faenza la copii cu autism usor:
• Copii cu tulburari din spectru autist cu grad de afectare usor opteaza pentru gradinite si scoli. Centru de zi prezinta in perceptia parintilor lor un dezavantaj: pentru ca copilul lor in centru de zi nu are modele de comportament decat cele ale copiiilor autisti.
• prin serviciul la domiciliu ii lasam posibilitatea de a opta pentru gradinite si scoli, dar pentru interventia in sfera comportamentul autist ii oferim serviciu acasa.
Marirea tipurilor de copii integrati in Casa Faenza la copii cu autism cu teama de a schimba mediul: • una din caracteristicile copiilor cu autism este stresul suferit la schimbari • schimbarea de la obisnuinta de a sta acasa la a se acomoda cu spatiul din
gradinita, scoala sau alt spatiu trebuie facuta in pasi mici, acest training nu se poate desfasura decat acasa la copil.
3. Acceptarea mai usoara a diagnosticului: • A afla ca copilul tau are un diagnostic de autism este o tragedie pentru
parinti • Venirea intr-un centru de zi ca si Casa Faenza pentru multi parinti ineamna
ca copilul lor va deveni in viitor ca si ceilalti copii integrati in centrul de zi • In realitate, fiecare copil are drumul lui si poate deveni ca si cei de la
Faenza, dar poate sa fie mult mai bine • Serviciu la domiciliu poate oferi avantajul ca parintii cu copii autisti sa se
centreze pe prezentul copilului, pe obiectele de a evolua si nu pe stressul de “Cum va fi copilul meu in viitor? Ca si cel de la Faenza!”
Avand in vedere caracteristicile acestui grup tinta - copii autisti cu vartsa cuprinsa intre 12 – 18 ani – posibilitatea integrarii in alte servicii este redusa si pentru unii dintre ei chiar imposibila. La nivel national se observa o absenta a serviciilor de specilitate destinate copilului cu nevoi speciale, adolescent.
Echipa de specialisti care va functiona in cadrul serviciului la domiciliu va avea atributii privin urmatoarele activitati:
1. informare, consiliere si suport pentru parintii adolescentilor autisti (cel putin 15 copii autisti);
2. sprijinirea parintilor pentru structurarea spatiului, comunicarea cu adolescentrul autist ; probleme de sexualitate
3. evaluare psihologica si intocmirea planurilor individuale de interventie 4. coordonarea activitatii de lucru a parintilor cu propriul copil 5. sustinerea grupurilor de suport/educationale pentru parinti, pentru fratii
copiilor autisti 6. advocacy si lobby pentru adolecentii autisti 7. activitate de socializare pentru acesti copii, o zi pe saptamana –– in centrul
asociatiei ; 8. evaluare si interventie psihopedagogica 9. evaluare si interventie kinetoterapeutica 10. evaluare si interventie neuropsihiatrica
11. colaborare cu directorul si asistentul social al ACF – in vederea scrierii de noi proiecte pentru asociatie.
Rezultate asteptate sunt :
1. reducerea numarului de copii autisti izolati la domiciliu ; 2. acordarea unui suport constant si eficient familiilor si adolescentilor autisti ; 3. maximalizarea stilului de viata al copiilor si adolescentilor autisti ; 4. scaderea stressului familial ; 5. reducerea conflictelor intrafamiliale corelate cu sexualitatea adolescentilor
autisti ; 6. realizarea unui studiu privind noua arie de interes – problematica
adolescentilor; 7. acoperirea unui arii mai mari de beneficiari – prin includerea in serviciile
ACF a copiilor de pana 18 ani; 8. obtinerea de finantari si implementarea de noi proiecte.
Avandu-se in vedere nevoile beneficiarilor Asociatiei Casa Faenza- Centrul Comunitar pentru Copii Autisti cat si evolutia serviciilor dezvoltate in beneficiul copiilor autisti si a familiilor acestora consideram a fi foarte justificata solicitarea noastra de modificare a Organigramei si a Statului de functii prin adaugarea a 2 posturi norma intreaga, de pedagog de recuperare, un post ½ norma medic neuropsihiatru, si un post, ½ kinetoterapeut.
Acestea vor fi platite (conform legislatiei in vigoare) din fondurile alocate de catre Primaria Municipiului Timisoara, Asociatiei Casa Faenza, facandu-se astfel modificarea respectiva in bugetul ce va fi alocat.
Noua organigrama si statul de functii sunt prevazute in anexa nr. 1 si anexa nr. 2 anexe ce fac parte din prezentul referat.
PRESEDINTE DIRECTOR ADRIAN ORZA CRISTINA PISCUC
Aviz juridic
Serviciul Juridic al Primariei Muncipiului Timisoara
ANEXA nr. 1
ORGANIGRAMA ASOCIATIEI „CASA FAENZA”
DIRECTOR - 1 asistent social Personal: - de specialitate - 8 instructori de ergoterapie (pedagogi de recuperare) - 2 psihologi ( 1supervizor de specialitate echipa; 1 coordonator servicii adolescenti autisti)
- 2 medici neuropsihiatri - 1 asistent social - 1 kinetoterapeut
- auxiliar -1secretar/contabil - 1 infirmier
-1 sofer/administrator/casier
TOTAL PERSONAL: 1 + 17 = 18
PERSONAL DE SPECIALITATE 14
PERSONAL ADMINISTRATIV 3
DIRECTOR
Anexa nr. 2
STAT DE FUNCTII al
ASOCIATIEI „CASA FAENZA”
PRESEDINTE DIRECTOR
ADRIAN ORZA CRISTINA PISCUC
Nr. crt.
Functia (grad/treapta) de conducere / de executie
Nivel studii
Forma de angajare
Nunar de
posturi 1 Director S Norma intreaga 1 2 Psiholog - serviciu de tip centru de zi S Norma intreaga 1 3 Psiholog – serviciul la domiciliul
beneficiarilor S Norma intreaga 1
4 Medic neuropsihiatru
S ½ norma 2
5 Kinetoterapeut
S Norma intreaga 1
6 Asistent social S Norma intreaga 1 7 Pedagog de recuperare
serviciu de tip centru de zi PL Norma intreaga 6
14 Pedagog de recuperare Serviciu la domiciliul beneficiarilor
PL Norma intreaga 2
15 Contabil/Secretar S Norma intreaga 1 16 Sofer/Administrator/Casier M Norma intreaga 1 17 Infirmiera G Norma intreaga 1
ANEXA nr. 1
ORGANIGRAMA ASOCIATIEI „CASA FAENZA”
DIRECTOR - 1 asistent social Personal: - de specialitate - 8 instructori de ergoterapie (pedagogi de recuperare) - 2 psihologi ( 1supervizor de specialitate echipa; 1 coordonator servicii adolescenti autisti)
- 2 medici neuropsihiatri - 1 asistent social - 1 kinetoterapeut
- auxiliar -1secretar/contabil - 1 infirmier
-1 sofer/administrator/casier
TOTAL PERSONAL: 1 + 17 = 18
PERSONAL DE SPECIALITATE 14
PERSONAL ADMINISTRATIV 3
DIRECTOR
Anexa nr. 2
STAT DE FUNCTII al ASOCIATIEI „CASA FAENZA”
PRESEDINTE DIRECTOR
ADRIAN ORZA CRISTINA PISCUC
Nr. crt.
Functia (grad/treapta) de conducere / de executie
Nivel studii
Forma de angajare
Nunar de
posturi 1 Director S Norma intreaga 1 2 Psiholog - serviciu de tip centru de zi S Norma intreaga 1 3 Psiholog – serviciul la domiciliul
beneficiarilor S Norma intreaga 1
4 Medic neuropsihiatru
S ½ norma 2
5 Kinetoterapeut
S Norma intreaga 1
6 Asistent social S Norma intreaga 1 7 Pedagog de recuperare
serviciu de tip centru de zi PL Norma intreaga 6
14 Pedagog de recuperare Serviciu la domiciliul beneficiarilor
PL Norma intreaga 2
15 Contabil/Secretar S Norma intreaga 1 16 Sofer/Administrator/Casier M Norma intreaga 1 17 Infirmiera G Norma intreaga 1