keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 29/22.02.2005 privind modificarea Regulamentului orientativ de funcţionare a Consiliilor Consultative de Cartier

22.02.2005

Hotararea Consiliului Local 29/22.02.2005
privind modificarea Regulamentului orientativ de funcţionare a Consiliilor Consultative de Cartier


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr. SC2005-1628/31.01.2005 al Primarului Municipiului Timişoara - domnul Gheorghe Ciuhandu;
Având în vedere adresa nr. SC2004-021226/3.12.2004 a Consiliului Consultativ de Cartier din zona III - Lipovei - Viilor - Antene - I.I. de la Brad - UMT;
Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite şi taxe, Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale,Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor şi al Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara;
Având în vedere prevederile Hotărârii de Consiliu Local nr. 195/2003 privind constituirea Consiliilor Consultative de Cartier;
Având în vedere Hotărârea de Consiliu Local nr. 240/2003 privind aprobarea Regulamentului orientativ de funcţionare a Consiliilor Consultative de Cartier;
În conformitate cu prevederile art. 38, alin 2, lit. (x) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală;
În temeiul art. 46 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală;


HOTARASTE

Art.1: Se aprobă modificarea Regulamentului orientativ de funcţionare a Consiliilor Consultative de Cartier aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 240/11.11.2003, conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2: Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Biroul Relaţii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.

Art. 3: Prezenta hotărâre se comunică:
- Prefecturii Judeţului Timiş;
- Consiliului Judeţean Timiş;
- Primarului Municipiului Timişoara;
- Serviciului Juridic;
- Direcţiei Economice;
- Direcţiei Urbanism;
- Direcţiei Edilitare;
- Direcţiei Patrimoniu;
- Serviciului Audit Public Intern;
- Biroului Relaţii Publice;
- Serviciului Public de Administrare Locuinţe şi Utilităţi;
- Serviciului Centrul de Informare pentru Cetăţeni;
- Mass - media locale.


Presedinte de sedinta
SORIN KARAGENA
Contrasemneaza
SECRETAR IOAN COJOCARI

Atasament: Regulament_modificat.pdf

Anexa la HCL nr.

REGULAMENT

I. Prevederi generale

1. Consiliile consultative de cartier (C.C.C.) se înfiinţează şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, precum şi în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Timişoara nr. 195/2003.

2. Consiliul consultativ de cartier este o organizaţie cetăţenească, fără personalitate juridică, apolitică şi non-profit, care promovează valorile democraţiei prin realizarea unui dialog permanent între administraţia locală şi locuitorii unei anumite zone, asigurând astfel o participare activă a cetăţeanului la rezolvarea unor probleme concrete ale colectivităţii din care face parte. Consiliile consultative de cartier funcţionează ca şi parteneri sociali ai Consiliului Local, în vederea identificării şi rezolvării problemelor comunităţii locale. Ele constituie instrumente de participare cetăţenească, pentru îmbunătăţirea procesului decizional în administraţia publică locală, în scopul realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii şi proiecte de interes public local.

I. Organizarea Consiliilor Consultative de Cartier

1. Poate fi membru al Consiliului Consultativ de Cartier orice cetăţean cu domiciliul în municipiul Timişoara, având domiciliul şi/sau locul de muncă în zona pentru care optează, cu vârsta minimă de 18 ani, care îşi exprimă dorinţa de a face parte, ca voluntar, dintr-un consiliu.

2. Fiecare C.C.C. va fi format din minim 7 persoane, cetăţeni care şi-au manifestat dorinţa să dezbată împreună diversele aspecte ale vieţii colective (reprezentanţi din învăţământ, sănătate, cultură, servicii şi comerţ, asociaţiile de proprietari etc). C.C.C. îşi stabilesc, în funcţie de propriile realităţi, numărul membrilor, cunoscând că limita care nu trebuie depăşită pentru a asigura o funcţionare satisfăcătoare a consiliului este de 50 de membri. Selecţia membrilor se va face în cadrul şedinţei de constituire, având în vedere C.V.- ul, pe baza votului majorităţii celor prezenţi. Totodată, va fi aprobată Lista membrilor supleanţi. Şedinţa de constituire va fi condusă de un reprezentant al administraţiei locale, care va prezenta prevederile regulamentului de funcţionare,respectiv aspectele practice ale modului de funcţionare a consiliilor consultative de cartier. Mandatul membrilor C.C.C. este de trei ani. C.C.C. îşi exercită mandatul de la data constituirii până la data la care se constituie consiliul nou ales.

2.1. C.C.C. va avea un birou alcătuit din 1 preşedinte, 1 vicepreşedinte şi 1 secretar care organizează activitatea consiliului. Dacă C.C.C. are mai mult de şapte membri, biroul care organizează activitatea poate avea un preşedinte şi până la trei vicepreşedinţi, respectiv secretari.

2.2. Pentru a favoriza dezbaterile, în cadrul C.C.C. pot fi constituite grupuri tematice de lucru.

2.3. Fiecare membru al C.C.C. va primi un carnet de membru în care se precizează ce este un C.C.C., rolul unui consilier, precum şi regulamentul interior pe care se va angaja să-l respecte.

2.4. Nu pot face parte din C.C.C. consilierii locali şi funcţionarii publici angajaţi ai Primăriei Municipiului Timişoara.

II. Funcţionarea Consiliilor Consultative de Cartier

1. C.C.C. se reunesc cel puţin trimestrial în spaţiile puse la dispoziţie prin grija Primăriei Municipiului Timişoara.

2. Prezenţa membrilor C.C.C. la şedinţe este obligatorie. Absenţa nemotivată de la 3 şedinţe consecutive conduce la înlocuirea persoanei în cauză cu un alt voluntar de pe Lista membrilor supleanţi. În cadrul C.C.C., hotărârile se iau prin vot deschis, în prezenţa majorităţii membrilor în funcţie. Pentru luarea unei hotărâri este necesară majoritatea voturilor membrilor prezenţi.

3. C.C.C. va fi convocat de preşedinte cu cel puţin 10 zile înaintea şedinţei. Convocarea se poate face în scris, prin intermediul poştei, telefonic, cu ajutorul mass-media sau al altor mijloace de publicitate, cu sprijinul reprezentanţilor Primăriei. Convocarea este însoţită de Ordinea de zi a şedinţei. Ordinea de zi va fi stabilită de biroul C.C.C. pe baza propunerilor reţinute la precedenta şedinţă a C.C.C.

4. Membri C.C.C. sunt voluntari, nu beneficiază de retribuţie şi nici de alte facilităţi (abonament R.A.T.T., legitimaţii etc.). Ei vor lucra numai pentru binele comunităţii şi vor fi implicaţi în procesul de luare al deciziilor, vor fi cei care vor încuraja iniţiativa locală şi vor promova propunerile cartierului pentru a se materializa prin hotărâre de Consiliu Local.

4.1. Membrii C.C.C. vor depune o activitate de reprezentare a intereselor cetăţenilor dintr-un cartier şi vor avea o atitudine constructivă, de colaborare cu Consiliul Local şi instituţiile implicate în asigurarea serviciilor publice.

5. Şedinţele C.C.C., conduse de preşedinte, pot fi publice. Fiecare consiliu va încerca să aibă, cel puţin o dată pe an, o şedinţă deschisă locuitorilor din cartier, pentru a face cunoscută componenţa consiliului şi pentru a raporta starea de avansare a diferitelor lucrări.

6. Procesul-verbal al şedinţei C.C.C. va fi redactat de către secretar, semnat de preşedinte şi prezentat membrilor consiliului cu ocazia următoarei şedinţe. De asemenea, va fi transmis reprezentanţilor Primăriei, în termen de cinci zile de la desfăşurarea şedinţei. Procesele-verbale sunt accesibile oricărei persoane care le solicită. În plus, în Monitorul Primăriei Municipiului Timişoara şi pe site-ul Internet al oraşului va fi rezervat un spaţiu pentru informări privind viaţa cartierelor.

7. Pentru a favoriza colaborarea între C.C.C. va fi creat un Grup de Legătură permanent. Fiecare C.C.C. îşi va desemna doi dintre membri să-l reprezinte în Grupul de Legătură. Fiecare delegat este ales pentru aceeaşi perioadă ca şi membrii C.C.C. (3 ani).

7.1. Grupul de Legătură se reuneşte de două ori pe an, la mijlocul şi la sfârşitul anului, în prezenţa Primarului Municipiului Timişoara, pentru a discuta despre activitatea C.C.C. şi, dacă este cazul, pentru a propune modificări în funcţionarea C.C.C. III. Procedura de colaborare a Consiliilor Consultative de Cartier cu Consiliul Local al

Municipiului Timişoara 1. Fiecărui Consiliu Consultativ de Cartier i se vor aronda între 1-3 consilieri locali în funcţie de mărimea C.C.C. Arondarea se va face ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

2. Propunerile, sugestiile şi sesizările C.C.C. vor fi analizate de comisiile de specialitate ale Consiliului Local precum şi de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. Aceste informaţii vor fi folosite la luarea deciziilor privind viaţa comunităţii.

C.C.C. pot colabora şi cu alte organisme, organizaţii, asociaţii şi fundaţii, în realizarea obiectivelor pe care şi le propun.

3. C.C.C. nu pot interveni direct în deciziile Consiliului Local, ele având doar un rol consultativ.

4. Activitatea în cadrul C.C.C. este pur voluntară, bazată pe interesul şi disponibilitatea cetăţenilor din fiecare cartier al municipiului Timişoara să contribuie la identificarea şi rezolvarea problemelor locale. Activitatea C.C.C. nu implică financiar Consiliul Local.

5. Rezultatele activităţii C.C.C. vor fi prezentate pentru informarea cetăţenilor, în Monitorul Primăriei Municipiului Timişoara, pe site-ul Primăriei şi în mass-media locală.

6. Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va prezenta consilierilor locali şi compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara la sfârşitul fiecărui luni agenda întâlnirilor C.C.C. pe luna următoare, pentru cazul în care membrii aparatului legislativ sau executiv local doresc să participe la aceste întâlniri.

7. La sfârşitul trimestrului III al fiecărui an, C.C.C. vor întocmi un raport către Consiliul Local, care va conţine totalitatea propunerilor şi acţiunilor C.C.C., respectiv obiectivele propuse în perioada de referinţă şi modul în care acestea au fost realizate. În acelaşi raport vor fi menţionate operaţiunile de investiţii pe care doresc să le realizeze. Preşedinţii C.C.C. vor stabili priorităţile în funcţie de capacitatea de finanţare a proiectelor propuse şi vor face propuneri în acest sens Consiliului Local. Aceste propuneri vor face obiectul unor evaluări în cifre de către serviciile municipale.

IV. Dispoziţii finale

Fiecare cetăţean se poate înscrie pe lista C.C.C. ce va reprezenta cartierul în care locuieşte sau lucrează. Înscrierile se fac la Primăria Municipiului Timişoara, Bd. C.D. Loga nr.1, camera 12 – Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni, zilnic între orele 8,00 – 12,00. Data constituirii C.C.C. se va comunica ulterior prin mass-media locală.

Atasament: Regulament_initial.pdf

Anexa la HCL 240/2003

REGULAMENT

I. Organizarea Consiliilor Consultative de Cartier 1. Poate fi membru al Consiliului Consultativ de Cartier (C.C.C.) orice cetăţean cu domiciliul în municipiul Timişoara, cu vârsta minimă de 18 ani care îşi exprimă dorinţa de a face parte, ca voluntar, dintr-un consiliu. 2. Fiecare C.C.C. va fi format din minim 7 persoane, cetăţeni care şi-au manifestat dorinţa să dezbată împreună diversele aspecte ale vieţii colective (reprezentanţi din învăţământ, sănătate, cultură, servicii şi comerţ, asociaţiile de proprietari etc). C.C.C. îşi stabilesc, în funcţie de propriile realităţi, numărul membrilor, cunoscând că limita care nu trebuie depăşită pentru a asigura o funcţionare satisfăcătoare a consiliului este de 50 de membri. Selecţia membrilor se va face în cadrul şedinţei de constituire, având în vedere C.V.- ul, pe baza votului majorităţii celor prezenţi. Totodată, va fi aprobată Lista membrilor supleanţi. 2.1. C.C.C. va avea un birou alcătuit din 1 preşedinte, 1 vicepreşedinte şi 1 secretar care organizează activitatea consiliului. 2.2. Pentru a favoriza dezbaterile, în cadrul C.C.C. pot fi constituite grupuri tematice de lucru. 2.3. Fiecare membru al C.C.C. va primi un carnet de membru în care se precizează ce este un C.C.C., rolul unui consilier, lista membrilor C.C.C. precum şi regulamentul interior pe care se va angaja să-l respecte. 2.4. Nu pot face parte din C.C.C. membrii aparatului legislativ sau executiv local (varianta 2: C.C.C. compus şi din consilieri municipali desemnaţi de Consiliul Local al Municipiului Timişoara).

II. Funcţionarea Consiliilor Consultative de Cartier 1. C.C.C. se reunesc cel puţin trimestrial în spaţiile puse la dispoziţie prin grija Primăriei Municipiului Timişoara. 2. Prezenţa membrilor C.C.C. la şedinţe este obligatorie. Absenţa nemotivată de la 3 şedinţe consecutive conduce la înlocuirea persoanei în cauză cu un alt voluntar de pe Lista membrilor supleanţi. 3. C.C.C. va fi convocat de preşedinte cu cel puţin 15 zile înaintea şedinţei. Convocarea este însoţită de Ordinea de zi a şedinţei. Ordinea de zi va fi stabilită de biroul C.C.C. pe baza propunerilor reţinute la precedenta şedinţă a C.C.C. 4. Membri C.C.C. sunt voluntari, nu beneficiază de retribuţie şi nici de alte facilităţi (abonament R.A.T.T., legitimaţii etc.). Ei vor lucra numai pentru binele comunităţii şi vor fi implicaţi în procesul de luare al deciziilor, vor fi cei care vor încuraja iniţiativa locală şi vor promova propunerile cartierului pentru a se materializa prin hotărâre de Consiliu Local. 4.1. Membrii C.C.C. vor depune o activitate de reprezentare a intereselor cetăţenilor dintr-un cartier şi vor avea o atitudine constructivă, de colaborare cu Consiliul Local şi instituţiile implicate în asigurarea serviciilor publice. 5. Şedinţele C.C.C., conduse de preşedinte, pot fi publice. Fiecare consiliu va încerca să aibă, cel puţin o dată pe an, o şedinţă deschisă locuitorilor din cartier, pentru a face cunoscută componenţa consiliului şi pentru a raporta starea de avansare a diferitelor lucrări.

6. Procesul-verbal al şedinţei C.C.C. va fi redactat de către secretar, semnat de preşedinte şi transmis membrilor consiliului în termenul prevăzut la punctul 3. Procesele- verbale sunt accesibile oricărei persoane care le solicită. În plus, în Monitorul Primăriei Municipiului Timişoara şi pe site-ul Internet al oraşului va fi rezervat un spaţiu pentru informări privind viaţa cartierelor. 7. Pentru a favoriza colaborarea între C.C.C. va fi creat un Grup de Legătură permanent. Fiecare C.C.C. îşi va desemna doi dintre membri să-l reprezinte în Grupul de Legătură. Fiecare delegat este ales pentru aceeaşi perioadă ca şi membrii C.C.C. (3 ani). 7.1. Grupul de Legătură se reuneşte cel puţin o dată pe an, în prezenţa Primarului Municipiului Timişoara pentru a discuta despre activitatea C.C.C. şi, dacă este cazul, pentru a propune modificări în funcţionarea C.C.C. III. Procedura de colaborare a Consiliilor Consultative de Cartier cu Consiliul Local al

Municipiului Timişoara 1. Propunerile, sugestiile şi sesizările C.C.C. vor fi analizate de comisiile de specialitate ale Consiliului Local precum şi de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. Aceste informaţii vor fi folosite la luarea deciziilor privind viaţa comunităţii. 2. C.C.C. nu pot interveni direct în deciziile Consiliului Local, ele având doar un rol consultativ. 3. Activitatea în cadrul C.C.C. este pur voluntară, bazată pe interesul şi disponibilitatea cetăţenilor din fiecare cartier al municipiului Timişoara să contribuie la identificarea şi rezolvarea problemelor locale. Activitatea C.C.C. nu implică financiar Consiliul Local. 4. Rezultatele activităţii C.C.C. vor fi prezentate pentru informarea cetăţenilor, în Monitorul Primăriei Municipiului Timişoara. 5. Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va prezenta consilierilor locali şi compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara la sfârşitul fiecărui luni agenda întâlnirilor C.C.C. pe luna următoare, pentru cazul în care membrii aparatului legislativ sau executiv local doresc să participe la aceste întâlniri. 6. În fiecare an, C.C.C. vor propune Consiliului Local operaţiunile de investiţii pe care doresc să le realizeze. Aceste propuneri vor face obiectul unor evaluări în cifre de către serviciile municipale. Preşedinţii C.C.C. vor stabili priorităţile în funcţie de capacitatea de finanţare a proiectelor propuse şi vor face propuneri în acest sens Consiliului Local. 7. Anual, C.C.C vor întocmi un raport către Consiliul Local care va conţine totalitatea propunerilor şi acţiunilor C.C.C.

IV. Dispoziţii finale Fiecare cetăţean se poate înscrie pe lista C.C.C. ce va reprezenta cartierul în care locuieşte sau lucrează. Înscrierile se fac la Primăria Municipiului Timişoara, Bd.C.D.Loga nr.1, camera 12 – Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni, zilnic între orele 8,00 – 12,00. Data constituirii C.C.C. se va comunica ulterior prin mass-media locală.

Atasament: Referat.pdf

ROMÂNIA APROBAT JUDEŢUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMIŞOARA PRIMAR Biroul Relaţii Publice GHEORGHE CIUHANDU NR.SC2005-

R E F E R A T

Prin Hotărârea Consiliului Local nr.195/16.09.2003 s-a aprobat constituirea Consiliilor Consultative de Cartier în municipiul Timişoara, ca instrumente de participare cetăţenească pentru îmbunătăţirea procesului decizional în administraţia publică locală, în scopul realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii şi proiecte de interes public local. Totodată, s-a aprobat parteneriatul dintre Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Consiliile Consultative de Cartier ce se constituie în municipiul Timişoara, pentru identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţii locale.

Pentru constituirea efectivă şi funcţionarea Consiliilor Consultative de Cartier (C.C.C.), prin H.C.L. NR. 240/2003 s-a aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara un Regulament-cadru de funcţionare a acestor consilii, în care s-a precizat cum se organizează C.C.C., modul de funcţionare a acestora, procedura de colaborare cu Consiliul Local al Municipiului Timişoara, posibilitatea fiecărui cetăţean de a se înscrie pe lista C.C.C. În luna decembrie 2004, reprezentanţii Consiliului de Cartier Calea Lipovei – I.I. de la Brad au solicitat modificarea regulamentului existent, prin introducerea unor paragrafe noi. În urma analizei acestor solicitări, s-a redactat un nou regulament-cadru de funcţionare a consiliilor de cartier. Propunem Consiliului Local aprobarea acestui nou regulament, prevăzut în anexa la proiectul de hotărâre propus. Pt. şef Birou Relaţii Publice Inspector Alina Coraş Adrian Schiffbeck Avizat juridic, Mirela Lasuschevici