keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 195/16.09.2003 privind constituirea Consiliilor Consultative de Cartier

16.09.2003

Hotararea Consiliului Local 195/16.09.2003
privind constituirea Consiliilor Consultative de Cartier


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr.SC2003-14963/29.08.2003 al Primarului Municipiului Timişoara, domnul GHEORGHE CIUHANDU;
Având în vedere avizele Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale, Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor, Comisiei pentru sănătate, muncă şi protecţie socială, ecologie şi protecţia mediului din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara.
Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 95/03.05.2001 - privind arondarea pe zone a consilierilor locali în municipiul Timişoara;
În conformitate cu prevederile art.38 alin.(2) lit.x din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001;
În temeiul art.46 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală;



HOTARASTE

Art.1. Se aprobă constituirea Consiliilor Consultative de Cartier în municipiul Timişoara, ca instrumente de participare cetăţenească pentru îmbunătăţirea procesului decizional în administraţia publică locală, în scopul realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii şi proiecte de interes public local.
Consiliile Consultative de Cartier se pot constitui în fiecare cartier al municipiului Timişoara, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 95/2001.

Art.2. Se aprobă parteneriatul social dintre Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Consiliile Consultative de Cartier ce se vor constitui în municipiul Timişoara pentru identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţii locale.

Art.3. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Primarul Municipiului Timişoara.

Art.4. Prezenta hotărâre se comunică:
- Prefecturii Judeţului Timiş;
- Primarului Municipiului Timişoara;
- Direcţiei Economice;
- Direcţiei Patrimoniu;
- Direcţiei Urbanism;
- Direcţiei Edilitare;
- Serviciului Juridic;
- Serviciului Centrul de Informare pentru Cetăţeni;
- Serviciului Audit Public Intern;
- Biroului Relaţii Publice;
- Mass-media locale.



Presedinte de sedinta
MARIUS TEODORESCU
Contrasemneaza
SECRETAR IOAN COJOCARI

Atasament: ANEXA_1.pdf

ANEXA 1 la Hotarârea nr……..

CARTIERELE MUNICIPIULUI TIMISOARA

1. CETATE 2. RONAT 3. BLASCOVICI 4. MEHALA 5. MIRCEA CEL BATRÂN 6. CIRCUMVALATIUNII 7. TORONTALULUI 8. BUCOVINA 9. ARADULUI VEST 10. ARADULUI EST 11. LIPOVEI 12. ION IONESCU DE LA BRAD 13. TIPOGRAFILOR 14. KOGALNICEANU 15. TELEGRAFULUI 16. MODERN 17. DOROBANTILOR 18. CRISAN 19. GHIRODA 20. FABRIC 21. LUNEI 22. PLOPI 23. KUNCZ 24. CAMPUS UNIVERSITAR 25. STADION 26. ELISABETIN 27. CALEA GIROCULUI 28. SOARELUI 29. CIARDA ROSIE 30. ZONA DE LOCUINTE TIMISOARA SUD 31. FRATELIA 32. STEAUA 33. CALEA SAGULUI 34. CHIRIAC 35. ODOBESCU 36. IOSEFIN 37. DÂMBOVITA 38. FREIDORF 39. ZONA POLONA

Atasament: ANEXA_2.pdf

ANEXA 2 La Hotarârea nr………

REGULAMENT-CADRU de functionare a Consiliilor Consultative de Cartier

I. Organizarea Consiliilor Consultative de Cartier

1. Poate fi membru al Consiliului Consultativ de Cartier (C.C.C.) orice cetatean cu domiciliul în municipiul Timisoara, cu vârsta minima de 18 ani care îsi exprima dorinta de a face parte, ca voluntar, dintr-un consiliu. 2. Fiecare C.C.C. va fi format din minim 7 persoane, cetateni care si-au manifestat dorinta sa dezbata împreuna diversele aspecte ale vietii colective (reprezentanti din învatamânt, sanatate, cultura, servicii si comert, asociatiile de proprietari, etc). C.C.C. îsi stabilesc, în functie de propriile realitati, numarul membrilor, cunoscând ca limita care nu trebuie depasita pentru a asigura o functionare satisfacatoare a consiliului este de 50 de membri. Selectia membrilor se va face în cadrul sedintei de constituire, având în vedere C.V.-ul, pe baza votului majoritatii celor prezenti. Totodata, va fi aprobata Lista membrilor supleanti. 2.1. C.C.C. va avea un birou alcatuit din 1 presedinte, 1 vicepresedinte si 1 secretar care organizeaza activitatea consiliului. 2.2. Pentru a favoriza dezbaterile, în cadrul C.C.C. pot fi constituite grupuri tematice de lucru. 2.3. Fiecare membru al C.C.C. va primi un carnet de membru în care se precizeaza ce este un C.C.C., rolul unui consilier, lista membrilor C.C.C. precum si regulamentul interior pe care se va angaja sa- l respecte. 2.4. Nu pot face parte din C.C.C. membrii aparatului legislativ sau executiv local (varianta 2: C.C.C. compus si din consilieri municipali desemnati de Consiliul Local al Municipiului Timisoara).

II. Functionarea Consiliilor Consultative de Cartier 1. C.C.C. se reunesc cel putin trimestrial în spatiile puse la dispozitie prin grija Primariei Municipiului Timisoara. 2. Prezenta membrilor C.C.C. la sedinte este obligatorie. Absenta nemotivata de la 3 sedinte consecutive conduce la înlocuirea persoanei în cauza cu un alt voluntar de pe Lista membrilor supleanti. 3. C.C.C. va fi convocat de presedinte cu cel putin 15 zile înaintea sedintei. Convocarea este însotita de Ordinea de zi a sedintei. Ordinea de zi va fi stabilita de biroul C.C.C. pe baza propunerilor retinute la precedenta sedinta a C.C.C.

4. Membri C.C.C. sunt voluntari, nu beneficiaza de retributie si nici de alte facilitati (abonament R.A.T.T., legitimatii etc.). Ei vor lucra numai pentru binele comunitatii si vor fi implicati în procesul de luare al deciziilor, vor fi cei care vor încuraja initiativa locala si vor promova propunerile cartierului pentru a se materializa prin hotarâre de Consiliu Local. 4.1. Membri C.C.C. vor depune o activitate de reprezentare a intereselor cetatenilor dintr-un cartier si vor avea o atitudine constructiva, de colaborare cu Consiliul Local si institutiile implicate în asigurarea serviciilor publice. 5. Sedintele C.C.C., conduse de presedinte, pot fi publice. Fiecare consiliu va încerca sa aiba, cel putin o data pe an, o sedinta deschisa locuitorilor din cartier, pentru a face cunoscuta componenta consiliului si pentru a raporta starea de avansare a diferitelor lucrari. 6. Procesul-verbal al sedintei C.C.C. va fi redactat de catre secretar, semnat de presedinte si transmis membrilor consiliului în termenul prevazut la punctul 3. Procesele-verbale sunt accesibile oricarei persoane care le solicita. În plus, în Monitorul Primariei Municipiului Timisoara si pe site-ul Internet al orasului va fi rezervat un spatiu pentru informari privind viata cartierelor. 7. Pentru a favoriza colaborarea între C.C.C. va fi creat un Grup de Legatura permanent. Fiecare C.C.C. îsi va desemna doi dintre membri sa- l reprezinte în Grupul de Legatura. Fiecare delegat este ales pentru aceeasi perioada ca si membrii C.C.C. (3 ani). 7.1. Grupul de Legatura se reuneste cel putin o data pe an, în prezenta Primarului Municipiului Timisoara pentru a discuta despre activitatea C.C.C. si, daca este cazul, pentru a propune modificari în functionarea C.C.C.

III. PROCEDURA DE COLABORARE A CONSILIILOR CONSULTATIVE DE CARTIER CU

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMISOARA 1. Propunerile, sugestiile si sesizarile C.C.C. vor fi analizate de comisiile de specialitate ale Consiliului Local precum si de compartimentele de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Timisoara. Aceste informatii vor fi folosite la luarea deciziilor privind viata comunitatii. 2. C.C.C. nu pot interveni direct în deciziile Consiliului Local, ele având doar un rol consultativ. 3. Activitatea în cadrul C.C.C. este pur voluntara, bazata pe interesul si disponibilitatea cetatenilor din fiecare cartier al municipiului Timisoara sa contribuie la identificarea si rezolvarea problemelor locale. Activitatea C.C.C. nu implica financiar Consiliul Local. 4. Rezultatele activitatii C.C.C. vor fi prezentate pentru informarea cetatenilor, în Monitorul Primariei Municipiului Timisoara. 5. Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Timisoara va prezenta consilierilor locali si compartimentelor de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Timisoara la sfârsitul fiecarui luni agenda întâlnirilor C.C.C. pe luna urmatoare, pentru cazul în care membrii aparatului legislativ sau executiv local doresc sa participe la aceste întâlniri. 6. În fiecare an, C.C.C. vor propune Consiliului Local operatiunile de investitii pe care doresc sa le realizeze. Aceste propuneri vor face obiectul unor

evaluari în cifre de catre serviciile municipale. Presedintii C.C.C. vor stabili prioritatile în functie de capacitatea de finantare a proiectelor propuse si vor face propuneri în acest sens Consiliului Local. 7. Anual, C.C.C vor întocmi un raport catre Consiliul Local care va contine totalitatea propunerilor si actiunilor C.C.C.

IV. DISPOZITII FINALE

Fiecare cetatean se poate înscrie pe lista C.C.C. ce va reprezinta cartierul în care locuieste sau lucreaza. Înscrierile se fac la Primaria Municipiului Timisoara, Bd.C.D.Loga nr.1, camera 12 – Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, zilnic între orele 8,00 – 12,00. Data constituirii C.C.C. se va comunica ulterior prin mijloacele mass-media locale.

Atasament: Referat.pdf

ROMÂNIA JUDETUL TIMIS MUNICIPIUL TIMISOARA PRIMAR SC2003-

R E F E R A T La Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Timisoara sosesc numeroase reclamatii, sesizari, propuneri si sugestii de la cetateni, referitoare la o multitudine de probleme ce apar în diferite zone ale orasului. Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni a preluat toate aceste informatii. Pentru a veni în sprijinul Consiliului Local al Municipiului Timisoara si a serviciilor din cadrul Primariei Municipiului Timisoara cu informatii privitoare la problemele aparute în fiecare zona a orasului si cu solutiile propuse de cetateni se impune constituirea Consiliilor Consultative de Cartier. Municipiul Timisoara are 39 de cartiere. Fiecare cartier va fi reprezentat de un Consiliu Consultativ de Cartier. Consiliile Consultative de Cartier vor avea ca scop identificarea problemelor cu care se confrunta zonele din cartierele municipiului Timisoara, stabilirea prioritatilor în rezolvarea acestor probleme (care sunt problemele cele mai importante si cele mai urgente din punctul de vedere al locuitorilor) si promovarea spre Consiliul Local al Municipiului Timisoara a solutiilor propuse de cetatenii fiecarei zone. Activitatea în cadrul Consiliului Consultativ de Cartier este voluntara, consta în întâlniri lunare sau trimestriale pentru analiza problemelor si propunerilor precum si participarea la sedintele Consiliului Local în care se dezbat problemele ridicate de cetatenii din diferite zone si se adopta hotarâri pentru rezolvarea lor. Consiliile Consultative de Cartier fiind constituite din grupuri de voluntari si având un rol consultativ, Consiliul Local al Municipiului Timisoara poate tine seama de propunerile acestora, dar nu este obligat sa-si întemeieze hotarârile exclusiv pe aceste propuneri. Fiecare Consiliu Consultativ de Cartier va fi format din minim 7 persoane ( cetateni care si-au manifestat dorinta sa dezbata împreuna diversele aspecte ale vietii colective, reprezentanti ai scolilor - profesori si elevi, reprezentanti ai firmelor din zona, reprezentanti ai asociatilor de proprietari, etc.). Participarea fiind voluntara, doritorii se vor înscrie pe lista cartierului pe care îl reprezinta la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, ulterior fiind convocata o sedinta pentru constituirea Consiliului Consultativ de Cartier. În acest sens propun Consiliului Local al Municipiului Timisoara: 1. posibilitatea constituirii Consiliilor Consultative de Cartier; 2. realizarea unui parteneriat social între Consiliul Local al Municipiului Timisoara si Consiliile Consultative de Cartier prin care sa se recunoasca rolul acestora în identificarea problemelor locale si participarea lor (prin solutiile propuse) la viata comunitatii locale;

3. aprobarea Regulamentului-cadru de functionare al Consiliilor Consultative de Cartier, ca parteneri sociali ai Consiliului Local al Municipiului Timisoara. Avantajele constituirii Consiliilor Consultative de Cartier si realizarii unui parteneriat social între Consiliul Local al Municipiului Timisoara si Consiliile Consultative de Cartier: -cetatenii se implica voluntar în unele actiuni din cartierele în care locuiesc si devin mai activi în formularea solutiilor pentru problemele cu care se confrunta si ca atare, numarul reclamatiilor se reduce;

-cetatenii simt ca sunt ascultati de alesii lor, informarile privind problemele cartierelor fiind prezentate comisiilor de specialitate ale Consiliului Local; -consilierii locali primesc informatii referitoare la problemele fiecarui cartier si clasificarea urgentei si importantei lor, conform perceptiei cetatenilor; -consilierii locali au informatii din doua surse, astfel încât deciziile acestora pot fi mai bine fundamentate: punctul de vedere al executivului Primariei Municipiului Timisoara si punctul de vedere al cetatenilor din cartier; -serviciile de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Timisoara primesc informatii de la cetateni privind problemele aparute în diferite cartiere, fiind astfel ajutati în munca de teren si pot interveni promt si cu mai multa eficienta.

PRIMAR

GHEORGHE CIUHANDU

Avizat juridic, MIRELA GANEA