keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 167/12.04.2005 privind organizarea păşunatului pe păşunea proprietatea Municipiului Timişoara

12.04.2005

Hotararea Consiliului Local 167/12.04.2005
privind organizarea păşunatului pe păşunea proprietatea Municipiului Timişoara


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr. SC2005 - 6136/01.04.2005 al Primarului Municipiului Timişoara - domnul Gheorghe Ciuhandu;
Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite si taxe, Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale, Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor, Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara;
În baza Legii nr.72/2002 - a Zootehniei;
În conformitate cu prevederile art. 38 alin. 2, lit.f şi alin. 3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, modificată;
În temeiul art. 46 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, modificată;


HOTARASTE

Art.1: Se stabileşte ca perioada de păşunat : 1 mai - 31 octombrie. Păşunatul în afara acestei perioade este interzis. Învoirea animalelor bolnave pe păşune este interzisă.
Fiecare crescător de animale are obligaţia de a declara efectivele de animale în Registrul Agricol, în conformitate cu Ordonanţa nr.1/1992 privind Registrul Agricol.
Art.2: Serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va efectua controale periodice pe păşune în vederea constatării modului cum se exploatează păşunea şi luarea măsurilor ce se impun pentru o exploatare cât mai corectă a păşunii.
Serviciul Administrare Fond Funciar va încheia contractele de păşunat pe anul în curs, pentru animalele din speciile învoite pe păşune, înainte de scoaterea animalelor pe păşune.
Art.3: În anul 2005 taxele de păşunat se vor aplica conform prevederilor Anexei 4, nr.crt.19 din Hotărârea Consiliului Local nr.109/ 27.04.2004 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2005 în Municipiul Timişoara.
Taxele de păşunat percepute vor fi folosite conform prevederilor Legii nr.72/2002, numai pentru lucrări privind întreţinerea şi îmbunătăţirea păşunilor.Fiecare crescător de animale este obligat să achite taxa de păşunat la casieria Primăriei Municipiului Timişoara.
Taxa de păşunat va fi achitată înainte de a scoate animalele la păşunat.
Crescătorii de animale, care nu şi-au achitat taxa de păşunat în anii precedenţi, nu au dreptul de folosire a păşunii, până la achitarea taxelor de păşunat la zi şi a prestaţiilor aferente.
Art.4: Se interzice accesul animalelor din specia porcină pe păşune.
Se interzic construcţii sau amenajări de orice fel pe păşune, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 - privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată.
Se interzice depozitarea materialelor de orice fel pe păşune.
Se interzice păşunatul fără drept, care reprezintă:
- scoaterea animalelor pe păşune pentru care nu s-au plătit taxele de păşunat;
- scoaterea animalelor pe păşune - care nu au fost înregistrate în Registrul Agricol;
- păşunatul în alte locuri decât cele stabilite pentru anumite specii şi categorii de animale;
- scoaterea animalelor pe păşune în afara perioadei stabilite;
Art. 5: Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Serviciul Administrare Fond Funciar din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.
Art.6: Prezenta hotărâre se comunică:
- Prefecturii Judeţului Timiş
- Primarului Municipiului Timişoara;
- Serviciul Juridic
- Direcţiei Economice;
- Direcţiei Urbanism;
- Direcţiei Patrimoniu;
- Serviciului Audit Public Intern;
- Serviciului Centrul de Informare pentru Cetăţeni;
- Serviciului Administrare Fond Funciar;
- Circumscripţiilor Sanitar - Veterinare din mun. Timişoara;
- Centrului Agricol de pe lângă D.A.D.R. - Timiş;
- Corpului Gardienilor Publici - Timişoara;
- Mass-media locale;


Presedinte de sedinta
PETRE PETRIŞOR
Contrasemneaza
SECRETAR IOAN COJOCARI

Atasament: Referat-pasunat.pdf

ROMÂNIA JUDEŢUL TIMIŞ VIZAT MUNICIPIUL TIMIŞOARA PRIMĂRIA PRIMAR SERVICIUL ADMINISTRARE GHEORGHE CIUHANDU FOND FUNCIAR NR.SC2005 - 6136/01.04.2005

R E F E R A T cu privire la organizarea păşunatului

pe păşunea proprietatea municipiului Timişoara Municipiul Timişoara deţine în proprietate suprafaţa de 222,86 ha păşune, aceasta fiind în administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Suprafaţa totală de păşune este repartizată astfel: - zona MEHALA - 200,68 ha - zona CIARDA ROŞIE - 22,18 ha În vederea exploatării raţionale a păşunii se impune luarea următoarelor măsuri: 1. Stabilirea datei scoaterii animalelor pe păşune - în funcţie de înălţimea covorului de iarbă de pe păşune.(Scoaterea animalelor pe păşune este permisă când iarba are o înălţime de 15-20 cm.) 2. Stabilirea speciilor de animale care pot fi învoite pe păşune –în acest sens propunem învoirea pe păşune a animalelor din speciile: bovine, cabaline, ovine şi caprine. Pe păşune să fie admise numai animalele sănătoase, pentru a se evita vehicularea unor boli transmisibile. 3. Repartizarea suprafeţei de păşune – propunem să se facă pe specii şi categorii de vârstă, fiind interzis păşunatul mai multor specii de animale concomitent pe aceeaşi suprafaţă de păşune. Taxa de păşunat - se aplică conform Anexei nr. 4 (nr. crt. 19) la Hotărârea nr. 109 din 27.04.2004 a Consiliului Local al Municipiului Timişoara. - Conform Legii nr. 72/2002 (Legea zootehniei) fondurile constituite din taxele de păşunat vor fi folosite numai pentru lucrări privind întreţinerea şi îmbunătăţirea păşunilor. Contractul de păşunat – propunem a se încheia cu fiecare crescător de animale, în contractele de păşunat se va menţiona următoarele: - numărul de animale pe specii învoite pe păşune; - data de la care este permisă scoaterea animalelor pe păşune; - data până la care este permisă scoaterea animalelor pe păşune;

- obligaţiile crescătorilor de animale pentru întreţinerea păşunii; - taxele de păşunat pentru animalele învoite pe păşune ; Contravenţiile şi sancţiunile privind: păşunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe păşune în afara perioadei de păşunat, neîndeplinirea obligaţiilor crescătorilor de animale, prevăzute în contractul de păşunat, circulaţia pe păşune cu orice mijloace de transport, inclusiv cu atelajele care cauzează deteriorarea acestora, sunt prevăzute la art. 42 din Legea nr. 72/2002 Faţă de cele menţionate mai sus, solicităm emiterea unei hotărâri privind organizarea păşunatului, pe păşunea Municipiului Timişoara.

AVIZAT SECRETAR SERVICIUL JURIDIC IOAN COJOCARI MIRELA GANEA DIRECTOR ECONOMIC ŞEF SERVICIU AGRICOL ADRIAN BODO EDITH SAS CONSILIER, GHEORGHE DUMITRESCU