keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 40/07.02.2012 privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de maxim 25 milioane lei in scopul asigurarii cofinanţării proiectului cu finanţare din fonduri europene nerambursabile "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană"

07.02.2012

Hotararea Consiliului Local 40/07.02.2012
privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de maxim 25 milioane lei in scopul asigurarii cofinanţării proiectului cu finanţare din fonduri europene nerambursabile "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană"


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

In temeiul prevederilor art. 36 alin. (2), lit. b) si alin. (4) lit. b), ale art. 45, art. 63 alin. (1) lit. c) si alin. (4) lit. c), precum si ale art. 115 alin. (1) lit. b), alin. (3), (5) si (6) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Având în vedere prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale cap. IV din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele ale Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componenţa şi funcţionarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, cu modificările şi completările ulterioare;
Ţinând seama de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului;
Ţinând seama de prevederile art. 41 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
Luând in considerare prevederile art. 9 pct. 8 din Carta europeană a autonomiei locale, adoptată la Strasbourg la 15 octombrie 1985, ratificată prin Legea nr. 199/1997;
Luând act de:
- Referatul Direcţiei Tehnice, Serviciul Energetic MSUP sub nr. SC2012-2875/31.01.2012;
- Raportul comisiei de specialitate a Consiliului Local;
Constatând necesitatea de a asigura resursele financiare pentru realizarea cofinanţării proiectului cu finanţare din fonduri europene nerambursabile "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană";


HOTARASTE

Art. 1: Se aprobă contractarea unei finanţări rambursabile interne sub forma unui credit bancar în valoare de maxim 25 milioane lei, in scopul asigurarii cofinanţării proiectului cu finanţare din fonduri europene nerambursabile "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană".

Art. 2: Creditul bancar va putea fi rambursat anticipat din surse proprii, fonduri europene si/sau din emisiune de obligaţiuni.

Art. 3: a) Contractarea finantarii rambursabile prevăzute la art. 1 se face pentru co-finanţarea obiectivului de investiţie "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană" care este specificat in Anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

b) In contextul participării la programele Uniunii Europene de finanţare pentru realizarea unora dintre obiectivele de investiţii, pentru acele obiective de investiţii care vor fi aprobate pentru finanţare prin programele Uniunii Europene, sumele care se constituie astfel venituri la bugetul local provenite din fonduri ale Uniunii Europene vor fi alocate pentru restituirea cheltuielilor angajate şi executate din bugetul de împrumuturi al Muncipiului Timisoara.
c) Disponibilul creat prin executarea prevederilor art. 3 lit. b) se va constitui, după caz, în surse de refinanţare şi/sau rambursare a împrumutului prevăzut la art. 1 sau va fi redirecţionat pentru alte obiective de investiţii stabilite ulterior prin Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Timisoara, în condiţiile legii.

Art. 4: Din bugetul local al municipiului Timisoara se asigură integral plata:
a) serviciului anual al datoriei publice locale;
b) oricăror impozite şi taxe aferente realizării obiectivelor de investiţii de interes local;
c) alte cheltuieli neeligibile ale finanţării rambursabile menţionate la art. 1.

Art. 5: (1) Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a Primariei municipiului Timisoara următoarele date:
a) hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia;
b) valoarea finanţării rambursabile contractate în valuta de contract;
c) gradul de îndatorare al municipiului Timisoara;
d) durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a finanţării rambursabile;
e) dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile;
f) plaţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.
(2) Datele prevăzute la alin. (1) se actualizează în prima decadă a fiecărui trimestru pentru trimestrul expirat, sub sancţiunile prevăzute de lege.

Art. 6: Se împuterniceşte Primarul Municipiului Timisoara să stabilească si sa aprobe structura finală a finanţării rambursabile, elementele de detaliu pentru achiziţionarea serviciilor de creditare, precum şi orice alte caracteristici ale finanţării, în funcţie de mediul economico-financiar, în concordanţă cu necesităţile specifice ale obiectivului de investiţii ce urmează a fi finanţat.

Art. 7: Se împuterniceşte Primarul Municipiului Timisoara să semneze în numele şi pentru municipiul Timisoara contractul de finanţare, acordul de garantare al finanţării rambursabile şi orice alte documente necesare obţinerii şi derulării împrumutului.

Art. 8: Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează Primarul Municipiului Timisoara.

Art. 9: Prezenta hotărâre se comunică:
-Institutiei Prefectului - Judeţului Timis,
-Primarului Municipiului Timisoara;
-Serviciului Juridic;
-Directiei Economice;
-Direcţiei Patrimoniu;
-Directiei Tehnice;
-Institutiei Arhitectului Sef;
-Directiei de Mediu;
-Directiei Dezvoltare;
-Directiei Comunicare;
-Compartimentului Control Intern;
-Biroului Managementul Calităţii;
-Ministerului Finantelor Publice;
-Administratiei Financiare a Municipiului Timisoara;
-Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Timis;
-Mass media locale.


Presedinte de sedinta
PETRU EHEGARTNER
Contrasemneaza
P. SECRETAR SIMONA DRĂGOI

Atasament: LISTA_INV..pdf

Anexa nr.] la HCL nr....... ROMANIA JUDEȚUL TIMIS APROBAT, , MUNICIPIUL TIMIȘOARA PRIMAR // îi j Dr. Ing. mp ale CJUBÂNDU / / Vu LISTA DE INVESTITII 2012 CREDITE Mii lei DENUMIREA OBIECTIVULUI Credit Credit Creditde |! necesar contractat | suplimentat 2012 2012 Retehnolopizarea sistemului centralizat de 39519,01 14519,01 25000,00 termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienței în alimentarea cu căldura urbană VICEPRIMAR, Sori GRINDEANU. CTT “DIRECTOR ECONOMIC, DIRECTOR DEZVOLTARE, DIRECTOR TEHNIC, Smaranda “A Aurglia | a JUNIELA p 4 n A e / 1 | | V SERVICIUL BUGEŢ, SERVICIUL /JNVESTITII, Steliana STANCIU Gabriela BICA:

Atasament: Referat.pdf

1

ROMÂNIA JUDEŢUL TIMIŞ PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA, DIRECŢIA TEHNICA SERVICIUL ENERGETIC MSUP SC2012- 2875/ 30.01. 2012

A P R O B A T P R I M A R Dr.Ing. Gheorghe Ciuhandu

REFERAT DE SPECIALITATE

privind contractarea de către Primăria Municipiului Timişoara a unui credit în valoare de maxim 25 milioane LEI, pentru cofinantarea proiectului cu finanţare din fonduri europene nerambursabile “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”

Dezvoltarea Municipiului Timişoara este principalul obiectiv al administraţiei publice locale. Interesul administraţiei publice locale pentru realizarea obiectivului de investiţii “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”, prezentat în Anexa 1 la prezentul referat, este deosebit de ridicat, Contractul de finanţare nr. 102831/22.11.2010 fiind în stadiu de implementare cu termen de finalizare 31.12.2013.

Conform Contractului de finanţare nr. 102831/22.11.2010, încheiat intre Municipiul Timişoara şi Ministerul Mediului şi Pădurilor privind reglementarea termenilor şi condiţiilor de acordare a finanţării nerambursabile pentru implementarea Proiectului intitulat: "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană", cu codul CCI 2009RO161PR023, conform Deciziei de Aprobare nr. C(2010) 4768 din data de 08.07.2010 a Comisiei Europene, cu nr. 16828 de înregistrare în SMIS-CSNR şi a Ordinului ministrului mediului si pădurilor nr. 1711 din 18.10.2010:

Art. 5, Alin. 3 Municipiul Timişoara în calitate de responsabil cu implementarea Proiectului, va asigura contribuţia din bugetul local necesară pentru cofinanţarea proiectului şi asigurarea cheltuielilor altele decât cele eligibile, în conformitate cu prevederile art. 3 alin (1), Anexei I.1 şi cu prevederile hotărârii consiliului local şi care face parte integrantă din Cererea de Finanţare.

Art. 5, Alin. 4 Beneficiarul se obligă să asigure suma privind cofinanţarea Proiectului din surse proprii/credite bancare, bugete locale, în conformitate cu prevederile art. 3, alin. 1, corespunzător Anexei I.1.

Art. 5, Alin. 6 În cazul nerespectării obligaţiei prevăzute la alin. (5) şi a neasigurării de către Beneficiar a cofinanţării proiectului din bugetul local prevăzute la

2

alin. 3, AM îşi rezervă dreptul de a sista rambursarea cheltuielilor şi/sau de a rezilia prezentul Contract.

Art. 5, Alin. 10 În cazul în care Beneficiarul nu transmite anual la AM dovada includerii în bugetul propriu a sumelor aferente asigurării cofinanţării şi a cheltuielilor altele decât cele eligibile, cu excepţia TVA, AM poate sista rambursarea cheltuielilor până la remedierea situaţiei şi chiar rezilia Contractul de plin drept, fără punere în întârziere, fără intervenţia instanţei de judecată şi fără orice altă formalitate.

În acest context, deoarece sursele bugetului local aferente anului 2012 nu sunt suficiente pentru cofinanţarea în totalitate a proiectului “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană” se propune contractarea unui credit bancar cu o valoare de maxim 25 milioane lei. Acest credit poate fi rambursat anticipat din fonduri proprii, fonduri europene sau obligaţiuni municipale.

I. BAZA LEGALĂ PENTRU CONTRACTAREA UNEI FINANŢĂRI RAMBURSABILE

Legea nr. 215/2001, republicată, a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare;

Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare;

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare;

HG nr. 9/2007 privind constituirea, componenţa şi funcţionarea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, cu modificarile şi completările ulterioare; Contractarea de împrumuturi de către administraţia publică locală este

reglementată de Legea nr. 273/2006 cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 9/2007 cu modificarile şi completările ulterioare, astfel orice împrumut extern sau intern cât şi credit bancar sau obligatar trebuie autorizat de Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

În cazul emisiunii de obligaţiuni municipale trebuie aplicată suplimentar şi legislaţia specială privitoare la valorile mobiliare şi piaţa de capital, fiind necesară obţinerea autorizatiei Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare privitoare la oferta publică primară de vânzare a obligaţiunilor. Procedura efectivă de emitere şi distribuire a obligaţiunilor municipale pe piaţa de capital este reglementată de Legea privind piaţa de capital, care conţine prevederile generale privind drepturile şi obligaţiile emitentului de obligaţiuni municipale

În prezent, finanţele publice locale sunt guvernate de Legea nr. 273/2006,

actualizată, privind finanţele publice locale, unde se prevede că:

bugetele împrumuturilor se aprobă de către consiliile locale. împrumuturile pe termen mediu sau lung se pot contracta pentru realizarea de

investiţii publice de interes local sau pentru refinanţarea unei datorii publice locale.

3

decizia este de competenţa Consiliului Local, iar legea cere o majoritate de jumătate plus unu din voturi.

rambursarea împrumutului se poate face exclusiv din surse proprii, nu şi din transferurile de la bugetul de stat. Serviciul datoriei publice locale nu reprezintă obligaţii sau răspunderi ale Guvernului şi acesta va fi plătit din bugetele locale şi din împrumuturi pentru refinanţarea datoriei publice locale.

în articolul 63 este prevăzută o limitare a gradului de îndatorare a municipalităţii. Astfel, sumele care se vor plăti anual nu trebuie să depăşească 30% din totalul veniturilor proprii ale bugetelor locale (care includ Venituri curente – cont 0002, Venituri din capital - cont 0015, Venituri din vânzarea unor bunuri aparţinând domeniului privat - cont 390207, Cote defalcate din impozitul pe venit - cont 040201).

Faţă de cele expuse mai sus, se propune finanţarea obiectivului de investiţii de interes local cu fondurile atrase din accesarea unui credit bancar în valoare de maxim 25 milioane lei pentru cofinanţarea proiectului “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”.

VICEPRIMAR,

SORIN GRINDEANU

DIRECTOR DIRECŢIA ECONOMICA DIRECTOR DIRECŢIA TEHNICA SMARANDA HARACICU CHIŞ CULIŢĂ ŞEF SERVICIU ENERGETIC MSUP IOAN ZUBAŞCU AVIZAT JURIDIC