Cod FP 53-01, ver.1
ROMÂNIA JUDEŢUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMIŞOARA DIRECŢIA INSTITUTII SCOLARE, MEDICALE, SPORTIVE SI CULTURALE Compartiment Institutii Culturale SC2014-18341/04.09.2014
Aprobat, PRIMAR, Nicolae Robu
R E F E R A T
privind finantarea din bugetul local in vederea finalizarii lucrărilor de construcţii la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat
Prin adresa nr. SC2014-18341/15.07.2014 Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Romania- Filiala Timiş solicită sprijin financiar în vederea finalizarii lucrărilor de construcţii începute la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat, intrucat receptia finala si preluarea acestui obiectiv de catre Primaria Timisoara, nu se poate realiza fara a se plati executantilor (ELBA-COM SA, repectiv SAIFTIM SA) sumele restante, sume care se regasesc in documentele anexate(factura proforma si contractul incheiat cu ELBA-COM SA, precum si situatia de plati insotita de factura proforma emisa de SC SAIFTIM SA).
Asociaţia a realizat constructia partiala a acestui monument in perioada 1998-2000, avand ca sursa financiara sponsorizări si contributii din partea unor unitati economice, persoane fizice cat si autoritati locale. Consiliul Local al Municipiului Timisoara a participat in calitate de coorganizator pentru constructia monumentului. In acest sens, prin HCLMT nr.133/1995, Consiliul Local Timisoara a aprobat amplasarea Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din Banat , in Timisoara, zona Padurea Verde, iar prin HCLMT nr.102/1996, HCLMT nr.104/1999 si HCLMT nr.508/2000 au fost aprobate participarile Consiliul Local, in calitate de coorganizator la lucrarile de executie a monumentului mentionat, prin alocarea unor sume de bani. Lucrarea de constructie a fost executata in baza Autorizatiei de constructie nr. 939/16.07.1996, elaborata de Consiliul Local al Municipiului Timisoara prin Asociatia Fostilor Detinuti Politici. Monumentul nu a fost finalizat si in perioada care a urmat, acesta s-a degradat continuu, astfel ca in anul 2011 Asociatia fostilor Detinuti Politici a initiat proiectul nr.995/2011de reamenajare pentru a crea o imagine adecvata si sobra.
In acest sens proiectantii monumentului, arh.Serban Sturdza si SC Prodid SRL au pus la dispoziţia Asociatiei AFDPR Timis un proiect de reamenajare a acestui loc de reculegere şi comemorare a victimelor comunismului potrivit scopului pentru care a fost creat.
În proiectul de reamenajare, SC”PRODID”SRL a propus în primul rând crearea unei incinte împrejmuite în jurul monumentului pentru a putea dispune de un acces controlat şi pentru a-l proteja de acţiunile de vandalism.În al doilea rând, a propuns menţinerea stabilităţii movilei de pământ, reprofilarea şi fixarea taluzului prin utilizarea de celule GEO şi prin executarea la baza taluzului a unei centuri formate din 45 de plăci de beton armat turnat monolit şi a unui trotuar de acces în jurul monumentului, iar pe aceste plăci de beton să fie amplasate plăci memoriale din granit negru pe care să fie inscripţionate numele celor care au fost executaţi la Pădurea Verde, a celor care au fost ucişi în luptele cu securitatea şi a celor care au murit în închisori, lagăre şi deportări aparţinând zonei Banatului. Ansamblul memorial va cuprinde şi sisteme de irigat si iluminat.
Prin HCLMT nr.261/04.2012 si HCLMT nr.426/30.07.2013 s-au alocat 340.000 lei, bani din care s-au efectuat o parte din lucrarile de constructii la acest monument, lucrari ce au constat in constructie zid sprijin, trotuar din beton, suport placi, umplutura taluz si imprejmuire
Cod FP 53-01, ver.1
monument. In anul 2014 prin HCLMT nr.75/25.02.2014 s-a alocat suma de 300.000 lei pentru placi de granit, sistemul de irigare si gazon.
Monumente in memoria victimelor regimului comunist din Romania au fost ridicate in mai multe orase resedinte de judete, cu aprobarea si participarea Consiliilor Locale, fara a fi incluse ulterior pe lista monumentelor istorice. Aceste monumente au caracterul unor monumente memoriale, comemorative, in cinstea victimelor comunismului. Pe aceste considerente , Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat, nu a fost propus pentru includerea pe Lista monumentelor istorice, prin urmare contributiile financiare ale autoritatii locale pentru restaurarea si reabilitarea monumentului nu intra sub incidenta HG nr.1430/2003, privind protejarea monumentelor istorice. În bugetul local al Municipiului Timisoara pe anul 2014, a fost prevăzuta la cap. 67.02.’’ Cultura, recreere si religie’’ suma totală de 1.600.000 lei, din care 675.000 lei au fost alocati pentru hotarari emise in anul 2013, ramanand un disponibil de 925.000 lei pentru angajamentele din 2014. Bugetul initial a fost suplimentat prin rectificare cu suma de 385.000 lei, avand in prezent pe acest capitol bugetar un disponibil de 465.000 lei.
Fata de cele mentionate, propunem alocarea sumei de 108.000 lei de la bugetul local, din subcap.67.02.50 "Alte servicii în domeniile culturii, recreerii şi religiei” pentru achitarea sumelor restante catre executantii lucrărilor de construcţii la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat.
Suma alocată va fi utilizată pentru achitarea contravalorii lucrărilor de constructii, conform documentatiei tehnice a beneficiarului si anume: instalatia de iluminat monument, precum si alte lucrari suplimentare, conform borderoului de lucrari anexat. Justificarea şi decontarea cheltuielilor se va face numai pe baza de acte doveditoare, conform legii. Drept pentru care propunem Consiliului Local proiectul de hotarare anexat.
Viceprimar, Secretar Dan Diaconu Ioan Cojocari Director Directia Economica, pt. Director executiv,
Smaranda Haracicu Ioan Mihai Costa
Consilieri, Daniela Larco Petru Pavan
Avizat Juridic, Daniela Stefan